Langrenn

Forsvarer Northug-vraking: - Får ikke friplass bare fordi han er den han er

Langrennseksperter mener at landslaget gjør det riktige når de vraker Petter Northug til verdenscupåpningen.

Petter Northug får ikke gå verdenscuprennene i Ruka. – Landslagsledelsen må ta hensyn til alle norske langrennsløpere når de tar ut et lag, sier kommentator i Adressa-sporten Kjetil Kroksæter.
 • Kurt B.M. Haugli
  Aftenposten

Tidligere sportssjef i norsk langrenn, Åge Skinstad, mener at det ikke er noen som helst grunn til bekymring hverken for norske langrennsinteresserte eller Petter Northug at han ikke får reise til verdenscupåpningen.

– Rennene i Ruka vil ikke bety noe som helst for uttaket til OL. Det som er viktig, er at landslagsledelsen velger det som er best for Petter på lang sikt.

Men det er ikke alle som er like enige med den tidligere skisjefen i at det er riktig å vrake Petter Northug til åpningen av verdenscupen. Fredrik Aukland er av NRKs eksperter og tidligere trener til Dario Cologna.

– Her snakker vi om en løper som har 13 VM-gull og 2 OL-gull. En mesterskapsløper som ham må få mulighetten til å vise seg frem i Ruka så fremt han selv mener at han er frisk og klar. Den minitouren som skal gås i Finland er en ypperlig mulighet for Petter. Norge har 10 plasser i disse løpene, og da må det være plass til en Petter Northug også, sier Aukland til Aftenposten.

 • Les om Løfshus’ forklaring og Northugs reaksjon her:
Les også

Skiforbundet bekrefter: Petter Northug vrakes fra verdenscupåpningen

– Må ta hensyn til alle

Både eksperter og folket er delt i synet på hva som er det riktige i denne Northug-saken.

– Ledelsen tar ut de løperne de mener er best. Når OL-uttaket kommer, er det neppe resultatene fra verdenscupåpningen det er lagt mest vekt på, sier Åge Skinstad, som skal være langrennsekspert for OL-kanalen Discovery i februar.

Han får støtte fra flere på at Petter Northug ikke skal kunne seile inn i den norske troppen på sitt navn og rykte.

– Landslagsledelsen må ta hensyn til alle norske langrennsløpere når de tar ut et lag. Både de som er på landslaget og de som står utenfor. De kan ikke gi Petter Northug en friplass til Ruka bare fordi han er den han er, sier Adresseavisens langrennskommentator Kjetil Kroksæter.

Kommentator i sporten i Adresseavisen, Kjetil Kroksæter.

Han har fulgt Petter Northug og norsk langrenn tett de siste 30 årene, og han mener at det slett ikke er avgjørende for Northugs muligheter til å kvalifisere seg til OL at han er med til verdenscupåpningen i Finland.

– Han får mange muligheter, og han blir helt sikkert med i den nasjonale kvoten når verdenscupen er på Lillehammer om knappe to uker. Det er ingen krise for Northug at han ikke blir med til Ruka, sier Kroksæter.

Torgeri Bjørn er ekspertkommentator i NRK. Han mener at Northugs uttak til Ruka er blitt langt mer dramatisk enn nødvendig. Han har ett klart råd til Northug.

– Glem Finland. Kom deg i form, er hans korte beskjed til 31-åringen fra Mosvik.

En relevant øvelse

Tre distanser står på programmet i finske Ruka kommende helg. Bare en av disse distansene er identisk med OL-øvelsene. Det er den innledende klassiske sprinten på fredag.

Resultatene fra denne øvelsen kan komme til å ha en viss innflytelse på uttaket av sprintlaget til OL.

– Men Petter har mange muligheter til å kvalifisere seg senere. Det er klassisk sprint allerede neste helg på Lillehammer, sier Kroksæter.

Etter Lillehammer blir det arrangert en klassisk sprint i Tour de Ski og en i verdenscupen i Planica midt i januar. I tillegg vil NM-sprinten bli arrangert i klassisk stil. På Lillehammer arrangeres det 30 km med skibytte, som naturligvis også er OL-øvelse.

– For Petter er løpene på Lillehammer langt viktigere enn det som skjer i Finland. OL avgjøres ikke i Ruka, sier Torgeir Bjørn.

Fredrik Aukland er ikke like enig i at Northug har mange muligheter til å kvalfisere seg i klassisk sprint.

– Han vil bare ha to muligheter i klassisk sprint. Det blir på Lillehammer om knappe to uker og i Planica i midten av januar. Sprinten i Tour de Ski vil ikke telle ettersom den kommer midt i en tour og langrenssjef Vidar Løfshus har jo sagt at NM-sprinten ikke vil telle i uttaket. Jeg mener at langrennsledelsen nå gjør veien til OL vanskelige for Northug, sier Aukland.

Som en Zlatan-krangel

Svenske Expressens langrennskommentator Tomas Pettersson sammenligner bråket rundt uttaket av Petter Northug til verdenscupen med den svenske krangelen rundt Zlatan Ibrahimovic.

I Sverige har det oppstått en heftig diskusjon om Zlatan bør få være med til VM i Russland selv om han ikke var med i kvalifiseringen.

Noen mener at en av verdens beste fotballspillere bør få være med dersom han vil, mens andre mener at ettersom han ikke bidro til VM-billetten, så bør han ikke være med.

– Slik er også Norge delt mellom de som mener at Northug er så god uansett at han bør få være med selv om han ikke har vært med på rennet som kvalfiserte ham, sier Petterson i TV-sending til egen avis.

Han mener at det blir litt lettere for både svenske og andre utenlandske konkurrenter i Ruka dersom Northug ikke er med.

Samtidig som flere eksperter mener at det er gode grunner til å utelate Petter Northug fra troppen til Ruka i Finland, er det sterke meninger på det motsatte på sosiale medier.

Twitter-debatt: - Hallo?

Fotballprofilen Jan Åge Fjørtoft melder dette:

TV-kjendisen Hallvard Flatland er ikke nådig:

Åge Skinstad forstår at mange reagerer, men han mener at det ikke er noen grunn til å hisse seg så veldig opp.

– Rasjonelle hensyn er viktigere enn følelser i alle avgjørelser som skal tas, også uttak. Jeg er hundre prosent sikker på at de som skal gå i OL, er de beste løperne som Norge kan stille med uansett hvem det måtte være.

– Og jeg er sikker på at landslaget tar med de løperne som har best muligheter til Finland og verdenscupåpningen, sier Skinstad.

Uttak menn:

 • Eirik Brandsdal, Kjelsås IL
 • Pål Golberg, Gol IL
 • Sondre Turvoll Fossli, Hokksund IL
 • Johannes Høsflot Klæbo, Byåsen IL
 • Martin Johnsrud Sundby, Røa IL
 • Hans Christer Holund, Lyn Ski
 • Finn Hågen Krogh, Tverrelvdalen IL
 • Didrik Tønseth, Byåsen IL
 • Emil Iversen, IL Varden Meråker
 • Simen Hegstad Krüger, Lyn Ski

Kvinner:

 • Marit Bjørgen, Rognes IL
 • Mari Eide, Øystre Slidre Skilag
 • Kathrine Harsem, IL Varden Meråker
 • Ingvild Flugstad Østberg, Gjøvik Skiklubb
 • Maiken Caspersen Falla, Gjerdrum IL
 • Heidi Weng, IL BUL
 • Ragnhild Haga, Åsen IL
 • Anna Svendsen, Tromsø SK - Langrenn
 • Tiril Udnes Weng, Nes Ski
 • Silje Øyre Slind, Oppdal IL

Les mer om

 1. Hallvard Flatland
 2. Jan Åge Fjørtoft
 3. Petter Northug
 4. Kjetil Kroksæter
 5. Zlatan Ibrahimovic
 6. Langrenn
 7. OL