Den ukjente OL-helten: Måtte skaffe seg manager, fikk heftig lønnsøkning og større selvtillit

– Det var helt absurd det som skjedde.

Simen Hegstad Krüger på vei ut på nok en treningstur under samlingen til allroundlandslaget tidligere i september.

LIVIGNO: Simen Hegstad Krüger gikk på trynet midt i feltet. Kom seg opp. Nordmenn foran skjermen grytidlig denne OL-morgenen gispet og gjespet i forskrekkelse. Men de tok det ikke som annet enn litt ekstra krydder i OL-tremila.

Det var jo ikke Krüger de hadde satt sin lit til. Det var Martin Johnsrud Sundby, Hans Christer Holund og Johannes Høsflot Klæbo som var de norske håpene.

En drøy time senere var det Krüger som alene gikk først over målstreken. Gutten fra Lyn Ski var olympisk mester. Foran Martin Johnsrud Sundby og Hans Christer Holund.

Store endringer

Der og da tok livet hans et par uventede omdreininger.

– Det var jo en veldig absurd opplevelse. Dagene etterpå var veldig spesielle, og noe som jeg ikke var forberedt på. Men det var fantastisk gøy, forteller han.

Vi traff ham i Livigno. Fortsatt regjerende olympisk mester, fortsatt litt beskjeden og fortsatt mest opptatt av det han liker best: Trene og å gå fort på ski.

Men ikke alt er som før. De dagene etter at han kom hjem fra Sør-Korea var det mange som ville ha en bit av 25-åringen fra Oslo. Alt fra Senkveld-show på TV 2 til utdrikningslag.

– Akkurat antall forespørsler har stilnet litt. Men det er jo langt mer enn det var på samme tid i fjor.

Simen Hegstad Krüger går over mål som olympisk mester på 30 km. Akkurat der og da var det en del ting som forandret seg for alltid.

Penger og ståk

Det meste er det mer av enn på samme tid i fjor. Da norske langrennsløpere møtte hele det nasjonale mediekorpset i Val Senales for 10 måneder siden, var det førstereisgutten Simen Hegstad Krüger færrest ville snakke med. Bare fire journalister hadde skrevet seg på mediekoordinator Gro Eides intervjuliste.

Den ettermiddagen i oktober i italienske Tyrol hadde Martin Johnsrud Sundby 10 medier som ville ha en bit av ham (nå ble det ikke slik, Sundby hadde hatt magesjau og holdt et lite medietreff i plenum).

I Livigno, 10 måneder senere, vil alle snakke med Krüger. Det er altså en god del som ikke er som i fjor.

Han har skaffet seg en manager.

– Jeg har fått litt hjelp til å ta seg av det som ikke handler om trening og skigåing.

Han har fått en betydelig bedre lønn.

– Jeg vet faktisk ikke hvor mye jeg tjener annet enn at jeg har mer penger enn i fjor. Akkurat hvor mye har jeg ikke regnet på. Det har jeg faktisk ikke.

Han har fått bedre selvtillit.

– Dette året har hjulpet på akkurat det. Jeg føler meg tryggere på meg selv og på at det jeg driver med er bra.

Simen Hegstad Krüger kom hjem fra Sør-Korea med to gull

Bedre enn i fjor

Nå er han ikke førstereisgutten med landslaget som de færreste har de helt store forventningene til. Det vet han godt.

– I ettertid har jeg brukt tid på å fordøye inntrykkene og få litt på avstand det som skjedde sist vinter. Jeg vet jo at tidligere meritter kan man ikke flyte lenge på. Jeg har skjøvet det unna og satt meg mål for sesongen. Jeg skal bli bedre enn jeg var sist sesong. Det er hovedmålet, mer enn at jeg skal toppe det som jeg presterte i Pyeongchang. Det presset har jeg ikke satt på meg selv. Det vil stjele mer energi, enn det gir.

Derfor handler det meste om å forberede seg til sesongen som kommer. At det meste er i rute, og at han fort kan bli en bedre langrennsløper i 2018/19 kan landslagstrener Eirik Myhr Nossum skrive under på.

– Akkurat nå trener jeg verdens to beste skiløpere. De heter Krüger og Holund, sier Myhr Nossum.

Han er overbevist om at de to Oslo-guttene har like mye inne foran denne sesongen som sist sesong.

Nei til høyden

Selv er 25-åringen langt mer beskjeden.

– Jeg er vel egentlig ikke så veldig opptatt hvor god man er akkurat nå på denne tiden av året. Det er ingen resultatlister som skrives i september, sier han.

Han har som resten av løperne på allroundlandslaget droppet høydetrening foran VM i Seefeld.

– Det tror jeg ikke har så veldig mye å si for prestasjonene i vinter. Det er i hvert fall de erfaringene jeg har gjort meg etter tidligere sesonger.