Skiforbundet forbyr omstridt type skismurning

Utøvere under 16 år får ikke lenger bruke fluor i konkurranse.

Fluor forbys for løpere under 16 år. Her fra smøreteltet under et Norgescuprenn i langrenn på Sjusjøen.
  • Nicholas Bergh

Bruken av fluor under skiene har skapt massiv debatt i Langrenns-Norge. Nå har Norges Skiforbund bestemt å forby fluor i konkurranser for løpere under 16 år.

Det bekrefter leder av langrennskomiteen i Norges Skiforbund Torbjørn Skogstad.

Temaet ble grundig diskutert på skiforbundets høstmøte på Helsfyr i Oslo søndag ettermiddag. Etter møtet ble forbudet - som gjelder fra og med den kommende vinteren - vedtatt.

– Det er tre hovedgrunner. Det ene går på helse, det andre går på kostnad. I tillegg er det et miljøperspektiv. Fluor blir jo liggende igjen i naturen, sier Skogstad.

Leder av langrennskomiteen Torbjørn Skogstad.

Derfor kommer forbudet nå

I 2017 fremmet Akershus skikrets et forslag om å forby fluor.

Da uttalte Henrik Pay i Holmen IF Langrenn at det var «ingen rød tråd mellom de verdiene som skiforbundet fremsetter i sitt skipolitiske dokument og det som praktiseres i norsk barne- og ungdomsidrett».

Norges Skiforbund innførte først et forbud på høstmøtet i fjor. Men det vedtaket var med forutsetning om at det ble funnet testmetoder som kunne oppdage fluor-bruk før start.

Med andre ord: Forbudet har ikke blitt håndhevet.

Slik skal de håndheve regelen

Det siste året har det imidlertid skjedd ting på testfronten. Skiforbundet ønsker å samarbeide med forskningsselskapet NILU.

Kort fortalt vil testene foregå slik: En inspektør vil klistre en teip på skiene - for å finne ut hvaslags smurning løperen bruker. Deretter vil teipen bli sendt til et laboratorium i Tyskland.

Fluor-bruk vil altså ikke føre til utestengelse fra rennet, forteller Skogstad.

– Det kommer til å bli tatt stikkprøver. Om noen har fluor under skiene, vil det ikke få konsekvenser. Men vi vil varsle klubben, uansett om resultatet er positivt eller negativt.

I januar skrev vi om bekymringen rundt fluor. Hadde skimammaens død noe med fluor å gjøre? Les mer her.

Dette er årsaken til aldersgrensen

Fluor under skiene brukes for å få bedre glid i nedoverbakkene. Debatten rundt bruken dreier seg om bekymring for helseeffekter og miljøhensyn. I tillegg har enkelte tatt til orde for at produktenes pris skaper et slags klasseskille i skimiljøet.

Fluorbruken har ikke bare vært utstrakt på toppnivå. Det har også spredt seg til yngre årsklasser.

I februar 2017 mente daværende smøresjef for det norske landslaget, Knut Nystad, at utviklingen var uheldig.

Nå er altså et forbud på plass.

– Men hvorfor gjelder forbudet bare for utøvere under 16 år, Skogstad?

– For det første ønsker vi å starte et sted. For det andre begynner man å konkurrere internasjonalt når man når junioralder. Der vil norske løpere konkurrere mot utlendinger som bruker fluor. Det er et stort konkurransefortrinn, sier Skogstad, før han legger til:

– Vi vet jo at FIS følger med på det vi gjør. Hvis vi får det til, kan det bli tatt med videre internasjonalt.