Halfvarsson tar et kraftig oppgjør med svensk herrelangrenn

LENZERHEIDE (VG) Mens svensk kvinnelangrenn blomstrer, går det blytungt for Calle Halfvarsson (32) og herrene.

TUNGE TIDER: For Calle Halfvarsson og lagkameratene.

På onsdagens 15 kilometer klassisk var Halfvarsson beste svenske på 34. plass. Han var over to minutter bak vinner Iivo Niskanen, og slått av åtte av ti nordmenn til start.

– Det er for dårlig, sier Halfvarsson til Aftonbladet om egen innsats.

Han mener han burde gått minst ett minutt raskere. Veteranen er heller ikke imponert over lagkameratene.

– Det er lenge siden det var så tungt for svensk herrelangrenn, sier Halfvarsson.

– Jeg gjør et dårlig løp, enda er jeg beste svenske. Det er ikke bra.

LANGT BAK: Calle Halfvarsson på vei mot 34. plass – som beste svenske.

Oskar Svensson ble nummer 45 og Gustav Eriksson nummer 67 på 15-kilometeren. Eric Rosjö, som valgte å stake løpet, endte som nummer 76, Viktor Brännmark ble nummer 78, plassen foran Gustaf Berglund. 103 fullførte rennet.

– Jeg er j*vlig skuffet. Jeg hadde håpet på mer, sier Brännmark til SVT.

Stemningen i den svenske herretroppen er langt fra god. Flere av Halfvarsson og Berglund har kritisert uttaks-prosessen til OL i svenske medier.

Også Emil Iversen skuffet i Lenzerheide:

Pål Golberg, tredjemann på 15-kilometeren og annenmann i Tour-sammendraget bak Johannes Høsflot Klæbo, synes naboenes utvikling er trist.

– Det er kjipt at de gjør det så dårlig. Calle er et av de største talentene jeg har sett i løpet av mine år i verdenscupen. Han besitter kunnskap som han forhåpentligvis kan formidle til dem som kommer opp og frem, sier Golberg til VG.

Han mener Sverige ikke har klart å takle generasjonsskiftet etter løpere som Marcus Hellner, Johan Olsson og Daniel Rickardsson.

– De bar svensk herrelangrenn tungt, så ble alle bort. Det er ikke gjort i en håndvending å bygge et nytt lag, sier Golberg.

Sveriges antatt sterkeste herreløpere, Jens Burman og William Poromaa (Frida Karlssons kjæreste), deltar ikke i touren. Men begge har slitt denne sesongen, og fremstår heller ikke som medaljekandidater til OL.

Etter to av seks Tour de Ski-etapper er Halfvarsson beste svenske på en 26. plass.

Utviklingen til de svenskene herrene står i sterk kontrast til hva Frida Karlsson, Maja Dahlqvist, Jonna Sundling, Ebba Andersson og Linn Svahn blant annet er i stand til på kvinnesiden.