Langrenn

Karlssons fysiske forvandling: – Det har vært superbra

DAVOS (VG) Sveriges skiyndling Frida Karlsson (22) har tatt store steg denne vinteren. Mye takket være styrketrening.

MYE JUBEL: Frida Karlsson har hatt en strålende sesongstart. Her fra en seier i Gällivare i november.
  • Herman Folvik, VG
Aftenposten samarbeider med VG-sporten. Derfor får du som Aftenposten-leser også artikler og tjenester som er laget av VG.

Sist sesong hadde Karlsson problemer med føttene og ryggen etter chins-ulykken i Tour de Ski.

I oppkjøringen til denne sesongen jobbet 22-åringen med å få orden på disse problemene med sin trener Per Nilsson og fysioterapauten Marcus Bystedt, noe Aftonbladet har omtalt.

Medisinen har vært funksjonell styrketrening som gjør at kroppen «henger bedre sammen».

– Jeg har jobbet mye med forebygging for føttene, men også hele bevegelsesmønsteret fra topp til tå. Jeg har jobbet mye med styrke. Men det er ikke rå-styrke med maks vekter, det er mer stabilitet og å finne det riktige bevegelsesmønsteret. Det handler også om å vite om man beveger seg riktig, og når det er feil, sier Karlsson til VG i Davos og fortsetter:

– Før visste jeg ikke når bevegelsesmønsteret var feil. Da gnagde det på, og jeg fikk skader og mye problemer med føttene. I år er jeg mye klarere på når det går litt feil, kan jeg rette det opp med en gang.

– Hun er sterkere, tyngre og mer muskuløs, sier trener Nilsson til Aftonbladet.

Hun kan også danse:

Det er Bystedt som legger opp Karlsson styrketrening, og som har gitt svensken en rutine med øvelser hun skal gjøre hver morgen for å aktivere hele kroppen.

– Det har vært superbra. Jeg har sett stor forbedring, sier Karlsson.

Og når hun har blitt sterkere og mer dynamisk, sitter også teknikken bedre og da går hun fortere på ski. Hittil i vinter står superduellen mellom Johaug og Karlsson 2–2 i antall distanseseire.

– Jeg går raskere og holder bedre ut i løpene. Med bedre teknikk kan jeg gå fortere. Det er nøkkelen. Jeg føler en stor trygghet. Når jeg går bra på ski og har en bra dag, holder det hele veien. Jeg har stor selvtillit og det er «himla» kult å konkurrere, sier Karlsson.

Karlsson tar julefeiringen i alpene, sveitsiske Davos og italienske Livigno, frem til Tour de Ski for å være best mulig forberedt til OL i Beijing som går i høyden. Der blir hun Johaugs argeste rival i kampen om distansegull.

Johaug ser klar fremgang hos Karlsson.

– Frida går bra teknisk på ski og fysikken er bra. Du ser hele jenta er i form. Kreftene stopper ikke, hun bare mater på. Det er det som karakteriserer når du er i form, sier Johaug til VG.

I fremtiden blir det trolig i stor grad opp til Helene Marie Fossesholm (20) å ta opp Norges ære i kampen med Karlsson.

– Det er veldig imponerende det Frida har gjort. Hun har utviklet seg mye fra i fjor. Bare å bøye seg i hatten og støvet. Det er rått, sier Fossesholm.

– Jeg tror hun har blitt bedre på å disponere løp, og har generelt blitt bedre. Hun virker å ha stabilisert seg enda mer, fortsetter Fossesholm.

Les mer om

  1. Vintersport
  2. Langrenn
  3. Frida Karlsson