Langrenn

Johaug godtar dopingdommen: - Handler om å konsentrere seg om det viktigste

Therese Johaug har sammen med sin advokat bestemt seg for ikke å anke domsutvalgets avgjørelse om 13 måneders utestengelse.

Therese Johaug har bestemt seg for å godta dopingdommen på 13 måneder.
  • Halvor Ekeland
  • Espen Hansen
    Aftenposten

– Det er en totalvurdering. Hensynet til forutsigbarhet er det aller viktigste. Hun opplever det fortsatt som en streng dom, men godtar den, sier Johaugs advokat, Christian Hjort til Aftenposten.

Johaug ble altså dømt til 13 måneders utestengelse av domsutvalget i Norges Idrettsforbund. Om dommen på 13 måneder blitt stående, vil Johaug være klar for å konkurrere den 18. november i år. Da rekker hun OL med god margin.

– Det handler om å kunne konsentrere seg om det som er det viktigste, nemlig å konkurrere igjen. En anke ville åpnet opp for mer uforutsigbarhet, sier Hjort.

Les også

Sponsorer trekker seg ikke fra Johaug-avtale: - Vi sparker ikke et menneske som ligger nede

Kan fortsatt ankes av andre

Ankefristen til den internasjonale idrettsdomstolen (CAS) er 21 dager etter at man har mottatt dommen. Dermed kan fortsatt det internasjonale skiforbundet (FIS) og det internasjonale antidopingbyrået (WADA) fortsatt anke. Til appellutvalget er ankefristen 14 dager.

– Andre får gi uttrykk for om de vil anke. Vi får takle en eventuell anke hvis den skulle komme, sier Hjort.

Det var knyttet en viss spenning til om Johaug-saken ville bli behandlet på FIS-styremøtet i St. Moritz.

Visepresident Sverre Seeberg sa imidlertid etter møtet at saken kun hadde vært oppe til orientering.

– Johaugsaken er overhodet ikke blitt diskutert. Den er blitt nevnt av lederen av dopingpanelet Patrick Smith. De fikk dommen på engelsk i går. De vil behandle den så fort de klarer, sa Seeberg til norsk presse etter styremøtet i FIS på Kulm Hotel i St. Moritz onsdag formiddag.

Haan sier at det er dopingpanelet som skal behandle saken og vil bestemme om Fis vil anke eller ikke.

– Det er de som tar beslutningen. Styret blir bare informert om det vedtaket. Men styret diskuterer aldri enkelt dopingsaker. Det har jeg aldri vært med på i min tid i styret. Det ville bl.a. medføre spørsmål om habiliteten til flere av medlemmene, sier Seeberg.

Seeberg tror at en avgjørelse vil bli gjort innen kort tid.

– Har du en formening om FIS vil anke?

– Nei, slett ikke.

– Du er klar over at Johaug ikke vil anke?

– Ja, det har jeg akkurat fått med meg.

– Overrasker det deg?

– Nei.

Dopingutvalget vil rådføre seg med Det internasjonale antidopingforbundet (WADA), og saken vil komme tilbake til FIS-styret for endelig vedtak.

Hjort understreker nok en gang at Johaug-leiren har valgt ikke å anke som en del av en totalvurdering.

– Konklusjonen er slik som Johaug ønsker den. Hun har gitt uttrykk for at dette er strengt, men alt i alt er det viktigst med mest mulig forutsigbarhet. Hun har et ønske om å legge dette bak seg og fokusere på det som skal skje i fremtiden, forklarer Hjort.

– Rådet du henne til ikke å anke? At 13 måneder kanskje var greit?

– Det er en vurdering vi har gjort sammen, svarer advokaten.

Les også

  1. Bjørgen skjønner lite av Johaug-dommen: - Det er tullete, rett og slett

  2. Polsk kritikk mot Norge: - Johaug-straffen er en hån

– En tung sak

Under høringen i slutten av januar gikk teamet rundt Johaug for full frifinnelse av den norske langrennsdronningen.

Antidoping Norge hadde lagt ned påstand om 14 måneders utestengelse, men da dommen kom 10. februar hadde domsutvalget landet på at 13 måneders utestengelse var nok.

I en pressemelding fra advokaten gjentas det at Johaug fortsatt føler dommen er urimelig streng.

– Dette har vært en tung og vanskelig sak for Therese Johaug, og hun håper nå at hun kan legge den bak seg, står det i pressemeldingen.

Nå handler alt om OL for skiesset.

– Vi har valgt å legge saken bak oss. Vi vil fokusere og bruke alle ressursene i en optimal oppladning. Hennes største mål er OL, og hele situasjonen sett under ett mener vi nå at det er på tide å sette strek. Vi vil kun ha positive tanker og se fremover, sier Johaug-manager Jørn Ernst til NTB.

– Hva med tanken om å bli frikjent?

– Det er det man har vurdert. Vi har gjort en vurdering sammen med juristene og kommet frem til at det er best for oss å avslutte dette nå, sier manageren.

Les mer om

  1. Therese Johaug