Norske stjerner dropper verdenscupfinalen – satser heller på Birken

Tre av de største norske langrennsprofilene dropper å reise til verdenscupavslutningen. De går heller Birkebeinerrennet neste helg.

Martin Johnsrud Sundby lå en stund i teten på femmila i Kollen sist helg. Det ble hans siste renn for sesongen i verdenscupen. Han dropper, sammen med flere andre på laget, tur til Nord-Amerika og avslutningen av verdenscupen.
  • Kurt B. M. Haugli

Når verdenscupen blir avsluttet med sprint i Quebec og Minneapolis, og distanserenn i Canmore, er det tre norske skistjerner som ikke er med.

Martin Johnsrud Sundby, Hans Christer Holund og Didrik Tønseth sørger for at eliteklassen i årets utgave av Birkebeinerrennet blir sterkere enn på mange år.

Les også

Virusfrykten rammer Birken

– Nå blir det Birken for min del, sier Hans Christer Holund.

Kan bli avlyst

Nå er det selvfølgelig en viss mulighet for at både verdenscupavslutningen i Canada og USA blir avlyst på grunn av koronaviruset.

Det samme kan også skje med Birkebeinerrennet.

– Nå blir det Birken for min del, sier Hans Christer Holund som ikke har noen muligheter til å hevde seg blant de aller beste i verdenscupen.

Han er et av flere store norske langrennsnavn som legger sesongavslutningen til det ikoniske turrennet over fjellet fra Rena til Lillehammer.

– Det er min plan å gå Birken, sier Martin Johnsrud Sundby.

Les også

Reagerer på OL-vinnerens Kollen-utspill: – Går imot anbefalingene

Det fineste rennet

Han har hatt en trøblete sesong. Ryggproblemer har ført til at han har vært nødt til å stå over en rekke verdenscuphelger.

Han fikk heller ikke gjennomført Tour de Ski som var ett av de store målene for sesongen.

– Det er et av de fineste skirennene som finnes, sier Sundby om sin deltagelse turrennet.

Sundby har slitt med ryggen, men skal etter planen gå Birkebeinerrennet.

Han er klar på at ryggproblemene ikke skal ha noe problemer for deltagelse.

– Det er staking som går greiest. Det har vært når jeg har koblet på beinarbeidet at det er blitt trøblete, sier Sundby.

Dermed får langløpsspesialistene bryne seg på dem som er best i verdenscupen mot slutten av sesongen. Det er Andreas Nygaard og Tord Asle Gjerdalen som leder langløpscupen sammenlagt.

Les også

Tårevåt Jacobsen etter Kollen-fiasko: Kan ha gått sitt siste renn

Hardtreningen starter

Martin Johnsrud Sundbys har hatt det han kaller en trist sesong. Skader og sykdom har ødelagt det meste.

Det har bare gitt ham ekstra tenning for å gjøre det bra neste sesong. Birken blir på mange måter starten på treningen inn mot VM i Oberstdorf om ett år.

– Det blir en hel***s jobb frem mot neste sesong. Jeg må egentlig bare legge alt annet til side i 365 dager fremover. Det blir mitt siste VM og da skal jeg være klar. Det nytter ikke å ligge på sofaen med ryggtrøbbel, skal du hamle opp med Bolsjunov & Co.