Hellner trodde Petter var en funksjonær

<p>Etter å ha tatt inn over to og et halvt minutt på Petter Northug på dagens Tour de ski-etappe.</p>

Petter Northug of Norway skis during the men's FIS World Cup cross-country skiing 1.3 km free sprint qualification in Dobbiaco January 4, 2012. REUTERS/Alessandro Garofalo (ITALY - Tags: SPORT SKIING)
  • Christian Skare Stendal

Det var ventet at Petter Northug og Dario Cologna skulle samarbeide på dagens 35 kilometer lange jaktstartetappe i Tour de ski.Northug gikk som varslet ut i full fart, og tok inn de 13,5 sekundene han lå bak Cologna fra start.

Men så var det fullstendig slutt for nordtrønderen. Allerede etter knappe sju kilometer på dagens 35 kilometer lange jaktstart måtte Northug slippe sin sveitsiske konkurrent, og tapte et lass med sekunder på kort tid.

Og ved passering 7,7 kilometer var Northug plutselig ett minutt og tolv sekunder bak Cologna.

Tatt igjen av Legkov

Da lå Northug i ryggen på Alexander Legkov, som startet over minuttet bak. De to holdt følge også til 11,5 kilometer – da avstanden opp til Cologna hadde økt til 1.20. Minutter etter den passeringen var imidlertid Northug oppe og trakk på russiske Legkov en liten periode.

Like etter passering 18,5 kilometer var det enda litt dramatikk. I stedet for å svinge av til venstre gikk Cologna rett frem, og tapte noen få sekunder.

Likevel fortsatte Northug og Legkov å tape til lederen – mens Marcus Hellner, Devon Kershaw og Maurice Manificat nærmet seg duoen kraftig.

— Mulig det røyner på

Underveis i løpet hadde ikke landslagstrener Vidar Løfshus noe godt svar på hva som hadde skjedd med Northug.

— Jeg opplevde ham som helt normal etter sprinten i går. Han sa han følte seg sliten, så det er mulig det begynner å røyne på, sa han til NRK.

Men ville ikke si at sammenlagtkampen er kjørt for Northug.

— Du ser jo hvor fort det snur her nå. Det kommer an på hvem som har en dårlig dag på lørdag – og en god dag, sa han

Tapte over to minutter til Hellner

Og etter drøye to mil var Northug og Legkov innhentet av gruppen til Marcus Hellner. Det er oppsiktsvekkende, ettersom Hellner startet dagens etappe to og et halvt minutt bak nordmannen.

Men Northug klarte å henge seg på halen av det etter hvert fem mann store feltet - som holdt relativt høy fart.

Og til slutt klarte han å spurte seg inn til andreplassen på dagens etappe - 1.15 bak seirende Dario Cologna. Alexander Legkov tok tredjeplassen, mens Devon Kershaw, Marcus Hellner og Maurice Manificat fulgte på de neste plassene.

Etter løpet var både Dario Cologna og Marcus Hellner svært overrasket over Northugs svake etappe.

— Jeg trodde vi skulle gå sammen i dag, og ble overrasket over at han slapp. Men jeg var sterk i dag, og han var kanskje litt sliten. Det ble et perfekt løp for meg, sa Cologna til NRK.

Mens Hellner også måtte sperre opp øynene da han fikk øye på Northug ute i løypen.

— Jeg så at det var en rød drakt der fremme, og trodde det var en funksjonær. Da vi så at det var Petter ble vi andre mer optimistisk, sa han til NRK.

Colognas seier ga ham 15 bonussekunder. Northug tok 10 og Legkov 5. Det betyr at Cologna har 1.20 i forsprang på Northug før lørdagens fellesstart-etappe.