Langrenn

Nå drar Norges store gulljente hjem fra VM - skal forberede seg til verdenscup på hjemmebane

Maiken Caspersen Falla fikk sin tredje gullmedalje torsdag kveld. Det var også hennes farvel med Lahti.

Marit Bjørgen, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Heidi Weng og Maiken Caspersen Falla fikk sine gullmedaljer torsdag kveld.
 • Mette Bugge
  Journalist

Én drar hjem, de tre andre på gullaget må forberede seg på å stille på scenen i Lahti sentrum igjen.

For etter kveldens utdeling av medaljer, nye glis, jubel fra tusenvis av finner og noen nordmenn, er det klart at lagvenninnene skilles.

– Jeg gleder meg til å komme hjem, sier en strålende fornøyd Maiken Caspersen Falla.

Hun drar fra VM-byen fredag, med tre medaljer av beste valør. Ingen har vunnet flere og kun Marit Bjørgen har like mange. Den siste kom foran et entusiastisk publikum, som også fikk se sine egne på bronseplass. Bare svenskene, der den trofaste medajesankeren Charlotte Kalla er er den viktigste brikken, splittet de to andre medaljelagene.

– Jeg drømte om én medalje, og så ble det tre gull, sier romerikingen, bosatt på Lillehammer.

Les også

Kowalczyks oppførsel vekker oppsikt i Polen – hadde ikke tid til lagvenninnene

Tar ingenting for gitt

Sprint, sprintstafett og til slutt stafett ble nesten mer enn hun klarer å fordøye. For det var ingen selvfølge at Caspersen Falla skulle gå torsdag ettermiddag, men Ingvild Flugstad Østbergs dårlige form tidligere i mesterskapet gjorde at hun ble vraket, mens Falla og Astrid Uhrenholdt Jacobsen fikk tillit.

− Jeg fikk vite at jeg skulle gå stafetten på kvelden etter 10 kilometeren. Jeg var veldig spent på om jeg skulle få gå eller ikke. Jeg skjønte at jeg var nær og i hodet mitt skjedde det mye. Jeg tenkte «jeg får gå, jeg får ikke gå, jeg får gå, jeg får ikke gå». Det var helt umulig å bestemme seg, sier Falla.

– Hva skjedde da du fikk beskjeden?

– Først ble jeg glad, så syntes jeg det var vanskelig at det var Ingvild som ikke skulle gå. Da tok det litt tid før jeg gledet meg. Men jeg er jo fornøyd med at jeg får tilliten, sier hun.

Maiken Caspersen Falla forteller at hun har jobbet hardt for det, og drømt om å få plass på Norges stafettlag i flere år. Hun tar ikke for gitt at hun nå er inne i varmen fremover.

– Det som er helt sikkert er at det neppe er de samme jentene som er på stafettlaget neste gang, sier hun.

Neste gang er OL i Pyeongchang i Sør Korea neste år.

Les også

Takker vrakede Østberg for det smarte rådet: – Sier mye om hvor god venninne hun er

Rolig fredag

Men nå blir det å forberede seg til sprinten i Drammen onsdag, der arrangøren venter et kobbel av gode løpere. Marit Bjørgen er bare én av dem.

Trønderen som også har tre VM-gull, på skiathlon, 10 km og stafett stiller også på verdenscupløpet i Drammen sentrum. Men først er det 30 km i Lahti lørdag.

– Nå skal jeg hjem å slappe av og det blir en rolig dag fredag, sier hun.

Les også

Bildet av de blide gullvinnerne har en meget spesiell historie

Tror på nytt Bjørgen-gull

Laget på 30 km blir tatt ut fredag formiddag, men Bjørgen, Jacobsen og Weng er klar. Den siste plassen står mellom Flugstad Østberg og Ragnhild Haga. Sistnevnte har vært i VM hele perioden uten å få gå en eneste meter med startnummer på.

Men ved uttak av lag er det ikke følelsene som styrer.

Dag Kaas, tidligere landslagstrener og Jacobsens personlige trener, har sett en formidabel formstigning hos Heming-løperen.

– Jeg tipper at Bjørgen vinner med Uhrenholdt Jacobsen på 2.-plass, sier han.

Skulle det bli norsk seier på VMs avsluttende distanse for kvinnene, har landslagstrener Roar Hjelmesets kvinner tatt seks av seks mulige gull. Det har aldri noe landslag i langrenn fra Norge gjort tidligere.

Norsk langrennsløper satte Myllylä på plass med dopingspørsmål. Hør historien i denne ukens utgave av Aftenpodden Sport:

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KOMMENTAR
  Publisert:

  En 90 minutters kraftanstrengelse

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5