Langrenn

Johaug innrømmer personlig ansvar. – Dette burde vært sagt mye tidligere

Therese Johaug kunne ha sluppet billigere unna ved å erkjenne eget ansvar tidligere, tror Leif Welhaven.

MITT ANSVAR: – Til syvende og sist er det mitt personlige ansvar, sier Therese Johaug i ny TV-dokumentar. Hun ble utestengt i 18 måneder av Idrettens voldgiftsrett (CAS) for doping. Johaug mener at hun ved et uhell fikk i seg et forbudt stoff gjennom en leppekrem.
 • Roar Lyngøy

I TV 2-dokumentaren «Sjokket» som ble vist mandag kveld ble Therese Johaug spurt om hva hun tenker om sitt ansvar med tanke på dopingdommen som gjør at hun mister OL. Johaug svarer slik:

– Jeg følte, i min gitte situasjon, at jeg tok ansvar ved å forhøre meg med landslagslegen, slik jeg har lært at jeg skal gjøre. Spesielt når vi er i utlandet, og at vi ikke skal handle på egen hånd. Men menneskelige glipper skjer. I ettertid ser jeg jo at det til syvende og sist er mitt personlige ansvar, sa langrennsstjernen.

Hvem som hadde hovedansvaret – Johaug eller landslagslegen – har stått sentralt i dopingsaken hennes. Leif Welhaven er kommentator i VG, og har hele tiden stått fast ved at det er utøveren som har det endelige ansvaret – slik også Idrettens voldgiftsrett (CAS) konkluderte med.

Les også

Skiforbundet reagerer: – Vi skal ta opp med Northug måten han omtaler lagkamerater

– Har vært kronisk fornektende

Welhaven tolker Johaugs siste uttalelse som en erkjennelse av eget ansvar i saken.

– Meg bekjent er dette det eneste jeg har hørt fra henne som ligner på en innrømmelse. Til nå har hun vært kronisk fornektende og ansvarsfraskrivende, sier Welhaven.

– Hvis det er riktig å tolke dette som en innrømmelse, så var det på høy tid at den kom. Det burde vært sagt mye tidligere, sier Welhaven.

– Det har ikke hjulpet Johaugs sak at hun hele tiden har fornektet sitt eget, personlige ansvar, sier VGs kommentator Leif Welhaven.

VG-kommentatoren har hele tiden vært tydelig på at det var Johaugs ansvar at hun hadde et forbudt stoff i kroppen, og at Johaug ikke kunne forvente å slippe unna straff ved å skylde på landslagslegen.

– Det har ikke hjulpet Johaugs sak at hun hele tiden har fornektet sitt eget, personlige ansvar. Det er mulig at saken kunne ha fått et annet utfall hvis hun hadde sagt det hun sier nå på et tidligere tidspunkt, sier Welhaven.

Les også

Therese Johaug: – De ordene har brent seg fast i hodet mitt

Johaugs manager: – Ment fra dag én

Therese Johaugs manager Jørn Ernst mener at Johaugs utspill i dokumentaren ikke må tolkes som noe nytt.

– Det er det hun har ment fra dag én, men det har ikke kommet frem i de presseopptredenene hun har hatt, sier Ernst.

– Det hun har ment er at hun ikke har dopet seg for å gå fortere på ski. Hun må sjekke at alt hun får i kroppen er lovlig. Det ansvaret har hun tatt hele tiden, sier manageren.

– Det hun har ment er at hun ikke har dopet seg for å gå fortere på ski, sier Johaugs manager Jørn Ernst.

– Har man tenkt at det var litt for mye følelser på den første pressekonferansen? At ting kom litt feil ut?

– Det var litt kaotisk hele den første runden der. Man hadde mer enn nok med andre ting. Det var mye følelser den første tiden, og det var ganske kaotisk for å si det mildt.

– Etter hvert har hun også innsett ansvaret, tatt ansvaret og forstått hvordan det er. Det har aldri vært en greie. Hun har jo brutt reglementet, det er ingen tvil om det. Men skal man skille på bevisst doping og uhell? Det gjør man jo ikke, sier Johaugs manager.

Les også

Dopingdømte Therese Johaug kan smile hele veien til banken

– Hun har et personlig ansvar

Johaugs norske advokat, Christian B. Hjort, sier at han synes det er vanskelig å kommentere Johaugs uttalelser i dokumentaren.

Hele tiden har både han og Johaug selv hevdet at hun var helt uten skyld. I høringen til domsutvalget mente de at hun hadde tatt sitt ansvar ved å høre med legen. Dette mente de var nok til at hun ikke burde hatt noen straff i det hele tatt. Hjort bekrefter at dette også ble argumentert for i CAS.

– Våre anførsler var de samme for CAS som de var for domsutvalget. Vi anførte at Therese hadde ivaretatt sitt personlige ansvar ved å forsikre seg med en ekspert på området, sier Hjort, men legger samtidig til:

– Vi ser at domsutvalget og CAS var uenige. Det må vi bare ta til etterretning.

Videre understreker han at han ikke vet nøyaktig hva Johaug mente med uttalelsen.

– Jeg synes det er vanskelig å kommentere hva Therese (Johaug, red.anm.) legger i at hun erkjenner å ha et personlig ansvar. Det er på det rene at hun har et personlig ansvar. Spørsmålet er hvordan man best utøver et slikt ansvar. Vi må bare ta til oss at CAS mener det ikke er tilstrekkelig å kontrollere med en ekspert, sier han.

Les også

Delte ut leppesalve på pressetreff i Sverige: – Det er ikke morsomt

Svart på hvitt i Sverige

Tomas Petterson i den svenske avisen Expressen har, i likhet med Welhaven i VG, vært tydelig på at det var Johaug alene som hadde ansvaret, og at dopingutestengelsen var korrekt. Han sier dette i dokumentaren:

– Hun burde ha innsett det alle utøvere skal vite, at man har et personlig ansvar for hva man stapper i sin egen kropp.

Og videre:

– Ja, Therese Johaug var dopet. Ja, hun var skyldig. Det er veldig fascinerende at man innenfor Norges grenser i det hele tatt kan være i tvil om den oppsummeringen. For oss i Sverige og for meg er dette svart på hvitt, sier Petterson.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  VERDEN
  Publisert:

  Meldinger om angrep mot flere ukrainske byer før Guterres-besøk

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5