Johaug: - Tenker meg om to ganger før jeg sier noe

<p>Therese Johaug om slankedebatten, forventningene, kjendisstatusen og Kowalczyks trening.</p>

Therese Johaug vant på Beitostølen Foto Rune Petter Ness

BEITOSTØLEN (adressa.no): Hun blir trukket frem som Norges største Tour de Ski-favoritt. Selv sier Therese Johaug at VM er viktigst. Samtidig advarer hun mot at norsk langrennspublikum er blitt bortskjemt.

– Det er viktig ikke å ta for gitt at vi skal være oppi der, å huske at det ikke er bare vi som trener. Vi kan ikke hvile på laurbærene, sier Therese Johaug til Adresseavisen.

Etter søndagens fantomløp på 10-kilometer, hvor Marit Bjørgen ble slått med nesten ett minutt, er 24-åringen fra Dalsbygda det store navnet i norsk langrenn før verdenscuppremieren i Gällivare lørdag.

Større muskler

Norge har verdens beste kvinnelag og i helga var Therese Johaug uten tvil best på laget. Spørsmålet før helga er hvor godt treningsarbeid Justyna Kowalczyk og de øvrige konkurrentene har gjort i sommer og høst. Kowalczyks knallharde treningsmetoder er beryktet.

– Jeg har fokus på meg selv og den jobben jeg gjør. Om Kowalczyk gjør det ene eller andre, så får hun bare gjøre det. Jeg føler jeg kan lære utrolig mye av de andre jentene på laget. Det er viktig ikke ta inn alt, for da blir det hele ei stor suppe, sier Johaug, som i helga også sto frem som en mye bedre sprinter enn det hun har vist tidligere.

Mer styrketrening og dermed større muskler trekkes frem som årsaken. I samarbeid med Olympiatoppens Morten Bråten og Mathias Lilleheim har hun de siste månedene gjennomført systematisk styrketrening i større grad enn før. Dermed er Johaug blitt en mer komplett skiløper.

Melk og ekte rømme

– Hva tenker du om slankedebatten som har blusset opp i norsk kvinnelangrenn den siste tiden?

– Jeg kan bare svare for meg selv og jeg har veldig god oppfølging av Olympiatoppen og støtteapparatet i skiforbundet. Det er noe vi jobber med i laget og har veldig stor åpenhet rundt. Hvilket inntrykk de andre har, må de stå for selv.

Selv forteller Johaug om et kosthold tuftet på ekte norsk mat.

– Jeg føler takhøyden er blitt stadig større for å ta opp slike ting på laget vårt. For min del har jeg et helt normalt kosthold. Jeg vokste opp på gård med ordentlig kumelk og ekte norsk rømme som mor brukte å lage selv.

Therese Johaug mener den økte muskelmassen ikke bare gjør henne til en bedre sprinter, men også sørger for at hun går raskere i lette partier på distanserenn.

Tenker mest på VM

– Hvor viktig er Tour de Ski for deg?

– Det er viktig, men ikke det viktigste. VM er viktigst. Men når jeg stiller til start i Tour de Ski, har jeg selvsagt lyst til å hevde meg, sier Johaug, som har lært seg å ta forholdsregler etter som kjendisstatusen stadig har vokst de siste årene.

– Jeg føler at det ikke skal så mye til før noe jeg sier blir til et oppslag i mediene. Jeg er blitt mer bevisst på hva jeg sier. Kanskje er det greit å tenke to ganger på hva man sier, for at det skal komme riktig ut. Jeg kjenner at jeg er blitt en offentlig person, men fokuserer minst mulig på det. Jeg har lyst til å gå fort på ski og prestere i skisporet, sier Therese Johaug.

Til helga får vi se hvor hun står sammenlignet med resten av verdenseliten etter en fantastisk sesongstart på Beitostølen.