Langrenn

Klæbo slet seg til Tour de Ski-seier på første forsøk: – Setter det veldig høyt

Johannes Høsflot Klæbo unngikk akkurat å bli spist opp av Sergej Ustjugov i monsterbakken.

Johannes Høsflot Klæbo måtte slite for Tour de Ski-seieren.
  • Anders Møllersen

22-åringen gikk ut med 1.20 minutter ned til annenmann Sergej Ustjugov i søndagens avslutning opp slalåmbakken Alpe Cermis, men i mål var forspranget nesten borte. Klæbo kunne likevel feire seier.

– Jeg er sliten. Jeg kjente det var skikkelig tungt. Det var tøft når jeg hørte at han tok inn og tok inn, sa Klæbo til NRK.

– Jeg prøvde å holde jevnt tempo, så jeg hadde noe å komme med om han tok meg igjen. Men jeg kjente at jeg var stiv, så det var bra han holdt seg bak. Heldigvis holdt jeg unna. Det var deilig, fortsatte han.

Klæbo økte med noen sekunder i starten av letterrenget, men Ustjugov sørget for at det var status quo i åpningen av bakken.

Krüger på pallen

Russeren tok et jafs av forspranget med knappe to kilometer igjen av monsterbakken, og noen minutter senere var forspranget til Klæbo nede i 41 sekunder.

Klæbos teknikk i det bratteste terrenget bekymret ekspertene, men nordmannen tok tilbake noen sekunder til neste passering.

Trønderen ble manet frem på den siste kilometeren av landslagstrener Eirik Myhr Nossum og holdt unna for Ustjugov med 16,7 sekunder.

Russeren fikk ros for teknikken i bakken, og han takket en skade i hånden for det.

– Det er fordi jeg nylig brakk en finger på hånden, som gjorde at jeg måtte trene uten staver i en god stund, sa Ustjugov via en tolk.

Les også

Han reddet Tour de Ski, men ødela spenningen

Simen Hegstad Krüger var helt utslått etter å ha gått inn til pallplass i Tour de Ski.

Simen Hegstad Krüger gikk et fantomrenn og sikret norsk tredjeplass, 48,8 sekunder etter vinneren. Sjur Røthe ble fjerdemann og hadde beste etappetid.

Det var Klæbos første tourseier i hans første start.

– Jeg setter det veldig høyt. Det er klart det. Det er utrolig kult å få det til på første forsøk, sa Klæbo.

Gikk ikke i fellen

Klæbo ble den tredje norske herreløperen til å vinne touren sammenlagt. Tidligere har Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug gått til topps.

Sundby ble nummer syv i 2019-utgaven av touren, 2.04,3 etter vinneren. Didrik Tønseth ble nummer elleve, mens Hans Christer Holund tok 12.-plassen. Finn Hågen Krogh nummer 20.

Klæbo skrev seg også inn i historiebøkene som konkurransens åttende vinner på herresiden. Han ble også tidenes yngste mannlige vinner av konkurransen.

Les også

Northugs gamle trener: – Han er Northug 2.0

Det er 13. gang Tour de Ski arrangeres. Kun to ganger i historien har det skjedd at sammenlagtlederen før klatreetappen ikke har kommet først til mål. Dario Cologna og Petter Northug mislykkes med å vinne selv om de gikk ut først i henholdsvis 2013 og 2010.

Klæbo gikk ikke i samme felle og viste ny styrke i VM-sesongen.

Les mer om

  1. Langrenn
  2. Tour de Ski
  3. Johannes Høsflot Klæbo