Langrenn

Petter Northug sjanseløs på teten i norgescupen

Endte langt bak de beste på Gålå.

Petter Northug stilte i norgescupen på Gålå fredag. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

 • Roar Lyngøy

Debatten har rast hele uken etter at Petter Northug ble vraket til verdenscupåpningen i Ruka. Hans Instagram-bilder har også skapt sterke reaksjoner.

I stedet for å konkurrere med verdenseliten i Finland stilte Northug i norgescupen på Gålå fredag. Dette var Northugs første konkurranseløp denne sesongen.

Halvannet minutt bak

Petter Northug endte til slutt på 17. plass i norgescuprennet, halvannet minutt bak vinneren.

– Dette er som forventet. Han var syk i forrige uke. Nå er han i gang og trenger gjennomkjøringen. Det er høyt nivå i norgescup, sier Northugs trener Stig Rune Kveen til NRK.

Les også

Landslagssjef Vidar Løfshus snakker ut om Northug-bråket: – Farlig nær mobbing

Anders Gløersen var suveren og var 1.27,2 foran Northug. Gløersen avsluttet råsterkt og la samtlige konkurrenter trygt bak seg.

– Dette var et godt renn. Jeg trengte dette etter å ha underprestert på Beitostølen forrige helg, sa Gløersen til skiforbundets TV-sending etter målgang.

Toer på Gålå ble Mathias Rundgreen, 22,7 sekunder bak Gløersen. Deretter fulgte Eirik Sverdrup Augdal og Chris Jespersen.

– Kroppen funket fint, og jeg hadde gode ski. Jeg bare ga gass, men det kostet litt på sisterunden. Jeg hadde jevn og god fart, og jeg er godt fornøyd, sa Rundgreen da han ble intervjuet av Norges Skiforbund.

Tapte mye i starten

På 15 kilometer fri teknikk sprutet det ikke akkurat av Northug i starten. Ved passering 5 kilometer var Northug 21,1 sekunder bak ledermannen så langt.

Han tapte litt mindre frem til 10 kilometer, og var 36,9 sekunder bak bestemann ved passering. Dermed var ikke Northug med i noen seierskamp.

Les også

Norsk sjokkexit i Finland: – Rett og slett smørebom

Petter Northugs Gålå-opptreden satte en ekstra spiss på norgescupen. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Ved målgang gikk Northug inn til en foreløpig 6. plass, 33,4 sekunder bak lederen. Til slutt endte det altså med 17. plass, halvannet minutt bak vinneren.

Dempet forventningene

Trener Stig Rune Kveen varslet allerede før start i fredagens renn at Northug først og fremst så på sesongdebuten som en solid treningsøkt.

– Jeg har ingen spesielle forventninger. Det handler bare om å få en god gjennomkjøring og å få startnummer på brystet, sa Kveen.

Les også

Slik takler pappa Northug bråket rundt sønnen

Lørdag er det klassisk-sprint i norgescupen på Gålå. Det er ventet at trønderen også går sprinten.

Deretter vender OL-håpet blikket mot neste helgs verdenscuprenn på Lillehammer. Der har Norge utvidet kvote med løpere, og langrennssjef Vidar Løfshus har allerede gått langt i å garantere Northug plass der.

Les mer om

 1. Petter Northug

Relevante artikler

 1. LANGRENN

  Northug slått ut i kvartfinalen av sprinten: – Må heve seg mange hakk

 2. SPORT

  Petter Northug stiller til start mot norgeseliten i dag

 3. SPORT

  Cologna knuste Northug med over to minutter: – Det begynner å se håpløst ut

 4. LANGRENN

  Endelig opptur for Petter Northug: - Det er brutalt

 5. LANGRENN

  Full fiasko for Northug – over fem minutter bak vinneren

 6. LANGRENN

  Petter Northug står over resten av NM