Langrenn

Landslagstreneren om Northug-sammenligning: – Han kunne alt han også

Taktikkeri og ekstremferdigheter. Landslagssjefen skjønner at Johannes Høsflot Klæbo blir sammenlignet med Petter Northug.

Johannes Høsflot Klæbo viste både avslutningsferdigheter og ekstremkompetanse i helgens verdenscupåpning.
  • Halvor Ekeland

RUKA: Johannes Høsflot Klæbo ledet med rundt et halvt minutt til passering 7,5 kilometer. En drøy kilometer senere var luken tettet. Den trønderske kometen hadde ventet på Martin Johnsrud Sundbys gruppe. Deretter avgjorde han på oppløpet, fra en større gruppe utøvere.

Hørt det før? Det er nesten umulig ikke å sammenligne Johannes Høsflot Klæbo med Petter Northug.

– Jeg skjønner at dere sammenligner. Men Johannes er Johannes. Og han skal få lov til å være Johannes. Han skal få lov til å skape sin egen karrière, sier landslagstrener Tor Arne Hetland.

Les også

Klæbo tok sin tredje seier på tre dager etter dramatisk spurt: – Han er en diamant

Mer komplett?

Gjennom helgen i finske Ruka har Høsflot Klæbo vist ekstrem hurtighet, en voldsom utholdenhet og evnen til å ta gode taktiske avgjørelser.

– Hvor like er de to?

– Jeg syns det er vanskelig å sammenligne utøverne, men kanskje har Johannes noe av det.., sier Hetland, før han tar seg en liten pause:

– Har noe av det ypperste vi har sett av en skiløper noen gang.

– Er Klæbo enda mer komplett?

– Hmm, ja. Men Petter er jo også det. Han kunne alt han også, sier Hetland.

Les også

Landslagsledelsen vil ikke at Klæbo skal gå Tour de Ski

Trygg på avslutningen

Dagen før avslutningen av minitouren i Finland, satte trener Hetland, sprinttrener Arild Monsen og Johannes Høsflot Klæbo seg ned for å diskutere taktikk.

De ble enige om at 21-åringen skulle forsøke å holde unna, men at dersom de andre nærmet seg, skulle han vente og prøve å spurte.

Slik ble det også. Det var på mange måter som å se Petter Northug. Også trønderen selv ser at det kan være noen likheter. Selv om han kanskje egentlig ikke vil snakke om det.

– Det har ikke så mye å si at dere spør om det. I dag var et tøft skirenn. De gikk fort, da tok jeg en vurdering på at jeg måtte vente på dem og prøve å ta dem i spurten, sier Klæbo.

Før han legger til:

– Jeg følte meg ganske trygg da jeg gikk inn på oppløpet og fikk masse fart.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Petter Northug hylles som mirakelmannen som deler nasjonen i to:

Les mer om

  1. Johannes Høsflot Klæbo
  2. Petter Northug