Langrenn

Sjur Røthe føler seg trygg på VM-billett

Sjur Røthe lar seg ikke stresse av at det kommer nye nordmenn på langrennspallen hver helg.

GÅR FOR PALLEN: Sjur Røthe øyner muligheten for en plass på pallen, og har derfor bestemt seg for å gå Tour de Ski likevel. Foto: BERIT ROALD, NTB-SCANPIX

  • Magnar Taule

Ti forskjellige norske herreløpere har vært på pallen allerede denne sesongen. Det betyr at det blir knallhard og nådeløs kamp om plassene til VM i Falun. Norge har en kvote på 12 herreløpere i VM.

Trangt nåløye

— Det er et djevelsk trangt nåløye. Vi vil ha løpere hjemme som ville vært soleklare i andre land, sier landslagstrener Trond Nystad.

Sjur Røthe føler han allerede har fått vist seg frem.

— Jeg har fått en utrolig god start på sesongen, og føler meg rimelig trygg på VM-plassen, sier vossingen.

Han har to tredjeplasser fra Lillehammer, på 15 km skøyting og på klassisk jaktstart. Han har også en 4. plass fra 15 kilometeren i klassisk i Davos.

Går Tour de ski

— Det er mitt beste klassiskrenn noen gang, og er blant de skiløpene i karrieren jeg setter aller høyest, sier han.

Sjur Røthe hadde egentlig bestemt seg for å stå over Tour de ski, men har nå valgt å stille til start likevel. Men det er ikke fordi han frykter å bli fraløpt i VM-dansen.

— Nei, absolutt ikke. Grunnen til at jeg endret planen, er at jeg er i så god form at jeg tror jeg kan komme på pallen sammenlagt. Jeg kan ikke la den sjansen gå fra meg.

Kan kjempe om seieren

Landslagstrener Nystad er også klar på at Sjur Røthe er blant dem som ikke behøver å gå Tour de ski med noe ekstra press på skuldrene:

— Det er ikke slik at han MÅ gå Tour de ski. Han har allerede bevist at han er god nok for VM, forsikrer Nystad.

— Sjur står veldig sterkt. Han har vært solid, og har levert jevnt gode resultater. Han hadde et lite arbeidsuhell i Davos sist helg, men ellers har han levert inn meget gode søknader. Han har gått utrolig bra, og er en het kandidat, fortsetter han.

Nystad mener at Sjur Røthe er en av iallfall fire norske løpere som kan gå helt til topps i skiklassikeren. De tre andre er Martin Johnsrud Sundby, Chris Jespersen og Petter Northug jr.

— Sjur er i en slik form nå at han kan være med og kjempe om seieren, Han ble jo nummer fire i fjor, til tross for at han bare hadde en halvgod sesong. Nå er han i langt bedre form, og helt klart en kandidat til å kjempe helt i toppen, mener Nystad.

- Øyner muligheten

Landslagssjef Vidar Løfshus er av samme oppfatning som sin kollega:

— Han øyner nok muligheten til å vinne, så da skjønner jeg godt at Sjur har valgt likevel å gå Tour de Ski, som prestisjemessig henger nesten like høyt som VM. Vi vet jo hvor fort han kan gå opp den siste bakken, så det er absolutt mulig, sier Løfshus.

Røthe vil heller ikke helt avskrive seg selv som en mulig sammenlagtvinner.

— Jeg får be til høyere makter om at det kommer nok snø i julen til at Touren kan avvikles som planlagt, med avslutning opp monsterbakken. Er jeg på skuddhold der, så skal det iallfall ikke tale mot meg at vi får den bakken som avslutning, sier Røthe.

I fjor var det Martin Johnsrud Sundby som kom først til toppen, men Sjur Røthe hadde nest beste etappetid – bare slått av Chris Jespersen, som ble toer sammenlagt.

- Blir et rotterace

— Du mangler en verdenscupseier?

— Ja, og det er akkurat den prikken over i-en som jeg er på jakt etter, svarer Røthe.

Han ser flere vinnermuligheter på enkelt-etapper i Tour de ski.

— De to første dagene kan passe meg bra, med 4 km skøyting (prolog) etterfulgt av 15 km klassisk neste dag, svarer han.

I VM har han duatlon (30 km med skibytte) som førsteprioritet. At han har gjort det så bra både i klassisk og i skøyting hittil, samt at han tok bronse på distansen i sist VM, gjør at han tør å holde seg selv som rimelig sikker på den distansen i VM.

— 15 km skøyting er en annen distanse jeg har lyst å gå. Men det er vel der nåløyet er trangest, med seks løpere på pallen hittil i år. Så selv om vi har en friplass (Petter Northug vant i sist VM), blir det et rotterace om de fire neste plassene. Her er du ikke sikker på laget selv med verdenscupseier. De som går fortest når det nærmer seg VM får plass, og jeg skal gjøre mitt for å være i form når det gjelder, sier Røthe.

Tour de ski

3. januar: Oberstdorf, Tyskland, prolog, fri teknikk, 3 km for kvinner, 4 km for menn

4. januar: Oberstdorf, Tyskland, klassisk jaktstart, 10 km for kvinner, 15 km for menn

6. januar: Val Müstair, Sveits, sprint, fri teknikk

7. januar: Toblach, Italia, klassisk, 5 km for damer, 10 km for menn

8. januar: Cortina-Toblach, Italia, jaktstart, fri teknikk, 15 km for kvinner, 35 km for menn

10. januar: Val di Fiemme, Italia, klassisk, 10 km for kvinner, 15 km for menn

11. januar: Val di Fiemme, Italia, jaktstart, fri teknikk, 9 km for både kvinner og menn.

Les mer om

  1. Sjur Røthe