Langrenn

Sundby tapte halve forspranget til Northug: - Ikke noe gøy å gå skirenn i dag

Martin Johnsrud Sundby fikk det tøft på onsdagens 15-kilometer.

Aleksej Polotranin vant da Martin Johnsrud Sundby fikk det helt på fellesstarten onsdag. Niklas Dyrhaug ble beste nordmann på fjerdeplass.

  • Steffen Stenersen

— Det er litt sånn Touren har vært føler jeg. Stang ut. Men i dag er jeg med i toppen hvertfall, så det er artig, sier Niklas Dyrhaug, som ble disket fra sprinten tirsdag.

— Jeg kjente sprinten skikkelig i beina. Man omstiller hodet på å være med feltet inn, sier Petter Northug, og kalte det en av de verste bursdagene sine noen sinne.

Martin Johnrud Sundby fikk en tung dag på jobben:

- Det var ikke noe gøy å gå skirenn i dag, sier Sundby til NRK.

— Jeg taper en bråte med sekunder, men sånn er det. Det er bare et skirenn. Det er en dårlig dag på jobben, mange har det.

Sundby meldte før start at han trodde dagens løype var for lett til å kunne gå fra, og at dermed ville ende i samlet felt.

Feltet lå lenge samlet. Etter fem kilometer gikk Hans Christer Holund til, men forsøket hans ble ganske fort hentet inn.

— Hvorfor ikke prøve? Det kan skje ved et slikt rykk at de bak ikke blir enige om hvem som skal ta inn, sa NRK-ekspert Fredrik Aukland om Holunds forsøk.

Les også

Vi fulgte herrenes fellesstart

Sundby sprakk

Selv om det var en stor gjeng som gikk samlet, fikk mange merke kjøret fra gutta i front. Etter hvert dannet det seg en gruppe på cirka 20 utøvere, med Holund og Sergeyi Ustiugov i front. Johnsrud Sundby la seg litt bak i feltet, og etter åtte kilometer var han fem sekunder bak gjengen i teten.

NRKs eksperter begynte å stille seg spørsmålet om Sundby gjorde dette som en taktikk, eller om han faktisk kjente tirsdagens sprint i beina. Når Didrik Tønseth passerte 9,3 kilometer (og tok 15 bonussekunder) var Sundby 20 sekunder bak.

— Det er mye for Martin. Dette tror jeg ikke han har planlagt, sa en bekymret Fredrik Aukland.

Les også

Johaug tok sekunder på Østberg - firedobbelt norsk på fellesstarten

Dyrhaug fikk beskjed om å roe ned

Med fire kilometer igjen var Johnsrud Sundby helt hektet av. Tetgruppa var nede i 12-13 mann, med navn som Legkov, Northug og Cologna. De norske gutta i fronten hadde ingen planer om å vente på Sundby og gikk for full spiker.

— Jeg fikk høre at jeg måtte roe ned fordi Martin hadde det tungt, så er det synd at jeg ikke får beskjed tidligere, sier Niklas Dyrhaug.

— Jeg fikk ikke med meg så mye. Først og fremst er jeg glad for at jeg overlevde dagen i dag. Det er klart resultatet er overraskende, men Martin gikk sprint og jeg gikk sprint. Vi er mange som er slitne, sier Northug.

Ingen nordmenn på pallen

Ut på siste runden var det Aleksej Poltoranin som dro feltet, med Tønseth nærmest av nordmennene. Northug la seg litt for langt bak, og klarte ikke å komme opp før det gikk for fort i den siste bakken.

Til slutt ble det et oppgjør mellom fem mann, deriblant Tønseth og Niklas Dyrhaug. De klarte dog aldri å komme opp i spurten, og Poltoranin stakk av med seieren foran Cologna. Niklas Dyrhaug ble beste nordmann på fjerdeplass.

Les også

Dopingdømt langrennsløper trener mot comeback: - Jeg vil ikke se ham her

— Jeg skulle gjerne sett at Cologna tok bonussekundene i mål. Men jeg er fornøyd, sier Didrik Tønseth til NRK.

— Jeg dro ikke så mye i dag. Jeg fikk med meg noen bonussekunder, og føler jeg fikk dem ganske enkelt, sier Tønseth som er på femteplass i sammendraget, 1.34 bak Sundby.

Sundby kom i mål 56 sekunder bak teten, og tapte cirka halve forspranget til andremann Petter Northug i sammendraget. Avstanden er nå 47 sekunder. Ustiugov er cirka 1.10 bak.

— Jeg skulle helst sett at jeg ikke tapte noe som helst. Så får vi bare håpe det var en dårlig dag. Vi får bare bevege oss videre, så får vi håpe kroppen responderer bra, sier Sundby.

Les også

  1. Derfor har han kritisert Petter Northug (30)

  2. - Han så ut som en potetsekk og var mest opptatt av traktor

  3. Sensasjonsmannen: - Jeg er singel

Les mer om

  1. Petter Northug