Langrenn

Vil du egentlig ha flere gull, Petter Northug?

KOMMENTAR: Nå er det på tide å legge bort følelsene og spørre: Hvordan i alle dager havnet Petter Northug i denne krisen?

KRISEN FORTSETTER: Petter Northug mislyktes totalt under helgas tremil i den skandinaviske cupen i Piteå. Nå er han blitt syk og får ikke deltatt i NM. Foto: NTB SCANPIX

 • Birger Løfaldli
  Adresseavisen

GÅSBU: Sola over skistadion på Gåsbu ved Hamar skapte onsdag formiddag en kulisse som minnet om OL-dagene på Lillehammer. Petter Northug skulle torsdag ha bekreftet form på NM-sprinten, som igjen skulle ha sendt ham til OL i Sør-Korea.

Det blir ikke slik. Tidlig på morgenen kom meldingen om at 32-åringen er syk. Nå er det svært lite som tyder på at skikongen blir en del av den norske OL-troppen. Han må i så fall overprestere i Planica neste helg. Jeg klarer ikke å se for meg at det er mulig, slik situasjonen er nå.

Det er trist og leit, både for Northug selv, teamet hans og alle hans tilhengere i Norge og utlandet. Men nå er det på tide å se forbi håpet om et mirakel og begynne å stille spørsmål.

Les også

Northugs far: – Tror Petter ga opp OL i jula

Jeg er ikke blant dem som mener Northug må tilbake til landslaget, fordi jeg tror det er helt urealistisk. Dersom skiforbundet hadde nektet den kontroversielle utøveren å bryte ut slik han gjorde våren 2013, tror jeg han hadde lagt skiene på hylla for lengst. Slik jeg forstår Northug, har han ikke endret oppfatning i den saken og kommer heller ikke til å gjøre det. Privatsatsingen har tross alt gitt fire VM-gull, men utover suksessen i Falun-VM har utbyttet vært magert.

Spørsmålet er om det rimelig å forvente mer enn det Northug har prestert de siste fem årene. Mitt svar på det er ja.

Det er tre spor jeg mener er interessante å følge. Det ene handler om å hvilke rammer han har hatt rundt seg, det andre handler om referanser til verdens beste løpere, og det tredje går på motivasjon.

Les også

«Northugs ledere risikerer å gå på en ny Torino-smell»

For å ta det med rammer først: Når presterte Northug best? Det var på landslaget, da han hentet inn gullmedaljer i hvert eneste mesterskap fra 2007 til 2013. Hans første sesong med frie tøyler i 2014 ble en stor nedtur. Året etter ble helt spesielt, som følge av fylleskandalen. Under voldsomt press var han nødt til å bevise at han fortsatt var langrennsløper. Det lyktes han med. Northug reiste hjem med fire gull og gjenreiste samtidig karrièren. I de tre årene etterpå har han aldri nådd toppnivå. De to siste har han sviktet totalt.

Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli. Foto: Håvard Haugseth Jensen

Mange ser på Petter Northug som en kunstnersjel. Han har lykkes med å velge sin egen vei, utfordre det etablerte og eksperimentere. Nå kan det se ut som at han etter Falun-VM har hatt en for fri tilværelse, at hans utvalgte i teamet ikke har vært i stand til å lage de rammene også Northug er avhengig av. Historikken viser at også Northug, som mange andre kunstnere, presterer best når rammene gjør dem litt ukomfortabel.

Det andre sporet gjelder referanser. Utenfor landslaget, på samme måte som skiskyttergiganten Ole Einar Bjørndalen, får ikke Northug trent sammen med de beste. Faren da er at man ikke blir tilstrekkelig utfordret.

Les også

Vi skal være innmari glad for hver dag Northug orker

Verdens beste langrennsløper bor noen minutters spasertur unna Northug. Dersom skikongen virkelig ville ha sett hvordan mannen som leder an utviklingen trener, tror jeg han hadde blitt tatt imot med åpne armer hos Johannes Høsflot Klæbo.

Det tredje punktet handler om motivasjon. Det er lett å ha som nyttårsforsett at man skal spise sunt, trene eller kutte røyken. Verre er det å gjennomføre det. Jeg betviler ikke at Northug har lyst til å delta i OL og vinne gull. Spørsmålet er om han har lyst nok.

Ingen vet bedre enn Northug hva som skal til, av forsakelser, knalltøff og til dels ensformig trening, samt å oppsøke de beste og lære av dem. Jeg tviler på at Northug har denne indre driven lenger. Kjærligheten til langrennssporten er nok det som gjør at han fortsetter, men lysten til å utforske andre deler av livet kan være årsaken til at tiden som gullgarantist er over.

PROBLEMER: Petter Northug, her sammen med en av sine trenere, Vidar Undebakke, kommer ikke til den svært viktige NM-sprinten på Gåsbu. Lite tyder nå på at skistjernen får bli med til OL i Sør-Korea. Foto: NTB SCANPIX

Sykdommen han ble utsatt for, både nå og før sesongåpningen på Beitostølen, er uheldig, men jo eldre en utøver blir, desto mer sykdomsutsatt blir han. Var det derfor klokt med høydeeksperimentering og deretter Sydentur før sesongstart? Og var den hastige turen med privatfly til Piteå sist helg smart?

Det er ofte blitt sagt at Northug vet best selv hva han skal gjøre for å ta mesterskapsgull. Mye tyder på at dette er en sannhet med modifikasjoner. Skal han nå tilbake som en fullblods langrennsløper, som skal være gullkandidat på samtlige distanser i Seefeld-VM neste år, må han røske opp i teamet sitt, innhente impulser fra dem som er bedre enn ham, og leve et liv som minimerer risikoen for sykdom i viktige perioder.

Men først og fremst må han virkelig ville vinne mesterskapsgull. Så sterkt at han er villig til å forsake alt som ikke gjør ham til en bedre langrennsløper.

Akkurat det er jeg i tvil om han gjør.

Les mer om

 1. Tour de Ski
 2. Petter Northug
 3. OL
 4. Johannes Høsflot Klæbo
 5. Langrenn
 6. Birger Løfaldli

Relevante artikler

 1. LANGRENN

  Alt tyder dessverre på at Northugs tid er over

 2. LANGRENN

  Slik har Northugs karrière vært utenfor landslaget

 3. LANGRENN

  Er dette det siste bildet?

 4. MENINGER

  Mannen som forandret skisporten

 5. LANGRENN

  Nå kan Northug-dramaet ta en uventet vending

 6. LANGRENN

  Vi skal være innmari glad for hver dag Northug orker