Ukjente Iversen tok sin første verdenscupseier: - Et rått oppløp

Da Petter Northug ble hektet av i finalen, tok en annen trønder ansvar.

  • Steffen Stenersen

— Helt utrolig. Jeg vet ikke hva jeg skal si, men jeg er veldig glad, sier Emil Iversen til FIS etter løpet.

For det ble en overraskende seier da Iversen slo knockout på konkurrentene og tok sin første verdenscupseier på sprinten i Tour de Ski tirsdag.

tac854f1.jpg

Petter Northug roser han som har vært romkameraten under Tour de Ski.

Les også

Sensasjonell amerikansk seier på sprinten: - Trodde aldri det skulle skje

— Det er fire-fem år for sent. Det er på tide. Det er artig for Emil, artig for skibygda Meråker. Her kommer det enda en trønder som er skapt for å gå fort. Det er ikke bra for sporten, sier Petter Northug til NRK med sitt sedvanlige glimt i øyet.

— Han er litt lik meg som langrennsløper, sier Northug.

Sundby på fjerdeplass

— Jeg er selvfølgelig kjempefornøyd med å gå ut av to sprinter i Tour de Ski med to fjerdeplasser. Det er over all forventning, sier Martin Johnsrud Sundby til NRK.

— Jeg prøvde å trøkke til i bakken og gjøre løpet mitt der. Jeg får lite tid mellom semifinalen og finalen, så jeg er så stiv på toppen av bakken. Så jeg er livredd for å sette meg i en slags hockey, sier Sundby.

Didrik Tønseth var den eneste nordmannen som ikke tok seg videre fra kvartfinalene. Niklas Dyrhaug imponerte med å spurtslå blant andre Emil Jönsson, men ble senere disket fra sprinten etter at juryen mente han hadde skøytet.

Også Petter Northug, Emil Iversen og Martin Johnsrud Sundby tok seg videre fra kvartfinalene. Finn Haagen Krogh tok seg videre som lucky loser.

- Må jeg gå mer?

— Må jeg gå mer? Ok, sa en sliten Martin Johnsrud Sundby til NRK etter kvartfinalen, før han gikk videre for å restituere seg.

Finn Hågen Krogh snublet ut fra starten i sin semifinale, og fant til slutt ut at det ble for hardt å komme seg opp til Johnsrud Sundby og Northug som kjørte hardt. I spurten vant Sundby, mens Northug tapte (!) på målstreken mot tyske Sebastian Eisenlauer. Trønderen gikk dog videre på tid, sammen med Emil Iversen.

— Kom litt seint i gang med den spurten der, mente NRKs ekspertkommentator Fredrik Aukland om Petter Northug.

I finalen var det duket for et durabelig oppgjør mellom Sundby, Northug og Iversen, samt blant andre en sterk Utsiugov fra Russland.

Trøndersk seier

Men Martin Johnsrud Sundby trøkket til fra start, og fikk tidlig meter på sine konkurrenter. Ustiugov klarte dog å hente inn Sundby sammen med Iversen og Poltoranin, mens Northug fikk det helt og klarte ikke følge resten.

Men det skulle bli trøndersk seier på sprinten. Emil Iversen spurtslo alle, og knuste Utsiugov og Poltoranin.

— Det var et rått oppløp. Feier forbi konkurrentene, sa NRK-kommentator Jann Post.

— Han behersker det meste, både sprint og lengre løp. Så jeg tror vi får mye glede av ham utover. Vi hadde kanskje ikke forventet at han skulle vinne i dag, sa landslagstrener Arild Monsen til NRK.