– Nå må jeg finne opp Klæbo-klyv 3.0

RUKA (Aftenposten): Etter sprinten i verdenscupåpningen var det en russer alle snakket om.

Her må Johannes Høsflot Klæbo og Erik Valnes konstatere at Aleksandr Terentjev var rene urkraften i den siste bakken og vant sesongens første verdenscuprenn.

Alle visste at Aleksandr Terentjev hadde vunnet U23-VM for ett år siden, men der stoppet også kunnskapen om russeren.

– Jeg hadde ikke trodd at det skulle være Terentjev som skulle være dagens mann, sa sprinttrener Arild Monsen etterpå.

Sprinten i Ruka avsluttes med en lang bakke før løperne gikk inn mot mål. Det var her Johannes Høsflot Klæbo viste verden det som skulle bli et begrep i langrennsteknikk. Det fikk snart navnet Klæbo-klyv».

Fra en annen planet

Langrennsløpere verden over gikk i gang med å kopiere stilen. Det har åpenbart også Aleksandr Terentjev for gjort. Men han har ikke bare kopiert stilen, han har videreutviklet den. Og det har han gjort på en måte som fikk norske langrennsløpere til å måpe.

– Han kom som en kanonkule i den siste bakken. Som fra en annen planet, sa en imponert Valnes etterpå.

Valnes ble nummer tre bak Johannes Høsflot Klæbo som måtte se seg slått av russeren.

– Han har videreutviklet teknikken til det som er enda bedre. Nå må vi finne opp Klæbo-klyv 3.0 ser det ut som, sa han etterpå.

Klæbo var favoritten foran løpet, men måtte se seg slått.

– Nå må vi bare reise hjem og trene.

Erik Valnes er enig med sin lagkamerat.

– Jeg skal ikke gjøre en teknikkanalyse på bakgrunn av det jeg så i sidesynet med kroppen full av melkesyre, men det så ut som om han bare dro seg frem på et vis. Nå skal vi ikke kopiere så veldig mye, men det er klart at dette må vi studere nærmere, sa 25-åringen fra Sørreisa.

Ukjent for de fleste

De norske løperne og lederne hadde forventet kamp om plassene på pallen fra Russland. Men ikke fra Terentjev. Eller som Johannes Høsflot Klæbo sa det.

– Det finnes alltid en russer som kan slå oss.

Vi skulle gjerne fortalt hva overraskelsesmannen selv mente om sin teknikk og sin triumf. Men han snakket bare russisk og hadde ingen tolk med seg i møte med norske journalister.