Skiforbundet røsker opp internt: – Har aldri opplevd et bedre prosjekt

Da skiforbundet gikk bak kvinnetallene, var det ikke mye å skryte av. Nå startes et mentorprogram.

Ingvild Bretten Berg (t.v.), assisterende generalsekretær i Norges Skiforbund, president Eirik Røste og Gro Eide, medieansvarlig i langrenn, går helhjertet inn for å få flere kvinner opp og frem.
  • Mette Bugge

– Vi har vært stolte av 40 prosent kvinneandel i alle sentrale styrer og komiteer, men da vi undersøkte videre, var det dårlig stelt.

Det sier Ingvild Bretten Berg, assisterende generalsekretær i Norges Skiforbund.

44-åringen ble overrasket over mannsdominansen, ikke minst når det gjelder lederverv, og i det sportslige apparatet.

I forbundets seks grener er det kun én kvinne som er komitéleder, Bente Lill Romøren i hopp.

Ingen kvinner er landslagstrenere eller sportssjefer. Menn har alltid vært presidenter.

Noe måtte gjøres.

Les også

BAKGRUNN: Den skjeve kjønnsfordelingen rystet langrennstreneren: Hun ville finne ut hvorfor

25 kvinner skal følges tett

Ingvild Bretten Berg har tatt initiativ til å sette i gang et av de største leder- og trenerprosjektene i norsk idrett.

– Jeg har aldri opplevd et bedre prosjekt, sier president Erik Røste.

Han sikter til at 25 kvinner få være med på opplæring som skal gå over tre år. Alle får hver sin mentor, de fleste kjente, og med lang erfaring som ledere og trenere.

Olympiatoppens Marit Breivik, daglig leder Tove Moe Dyrhaug i Rosenborg, tidligere LO-sjef Gerd Kristiansen, Åsne Havnelid, administrerende direktør i Norsk Tipping, Grete Ingeborg Nykkelmo i Ungt entreprenørskap, landslagstrener Alexander Stöckl (hopp) og landslagstrener Johan Flodin (roing), er bare noen av de mange mentorene. Alle har sagt ja til å stille opp gratis.

Røste, som selv skal være mentor, opplyser at tiltaket ble applaudert i styret og med stor begeistring.

Må rydde i eget hus

På Skitinget i 2016 ble det vedtatt et nytt skipolitisk dokument, som gjelder for den neste fireårsperioden. Dette feltet skal prioriteres. Da Bretten Berg begynte å undersøke tallene og statusen i forbundet, ble det fart på sakene.

– Slik kunne vi ikke ha det, mener hun.

NSF har for øvrig en andel på 34 prosent kvinner som er ansatt, og omtrent 40 prosent kvinner i medlemsmassen.

Fikk mye kunnskap fra langrennstrener

Masteroppgaven til langrennstrener Guro Tveito, som Aftenposten skrev om i går, er lagt til grunn for mye av den jobben som settes i gang. 27-åringen har hatt samtaler med forbundets utviklingssjef Brit Baldishol i langrenn, og fortalt hva som er viktig for å få flere kvinner til å engasjere seg.

Les også

Skiforbundet reagerer: – Vi skal ta opp med Northug måten han omtaler lagkamerater

Trenerne Claudia Soldal (foran) og Guro Tveito lenger bak, er to av dem som har valgt å være langrennstrenere. Duoen instruerer elevene på Dønski Langrenn. Tveito har skrevet masteroppgaven.

Professor Kari Fasting, som i en årrekke har levert tall på tingenes tilstand i Idretts-Norge, mener at for å få til en endring, må man ha et prosjekt med et spesifikt mål.

– Derfor samlet jeg alle de gode kreftene vi har og laget en slik plan. Det er ikke mer komplisert enn det, mener Berg.

– Men er flere kvinner svaret på all utvikling?

– Det er viktig å øke kvinneandelen, fordi vi mener at kvinner har mye å bidra med. Ved å ha begge kjønn representert på en bedre måte, øker vi den komplementære kompetansen for skiforbundet.

Hun presiserer at målet på sikt er også å ha menn, i første omgang som mentorer. De blir vurdert som ekstremt viktig for at kvinnene skal få innpass der de viktigste avgjørelsene fattes, slik at morgendagens skiledere kan være best mulig rustet.

Byr inn andre idretter.

NSF tenker ikke bare på seg selv, men skal også invitere kommende ledere og trenere fra fem andre særforbund.

Røste forklarer det slik:

– Vi er ressurssterke og må bidra til fellesskapet med å by på oss selv. Vi vil gjerne dele kompetanse med andre.

Dessuten inviteres det til en årlig samling for fremtidens ledere fra andre nasjoner, som skal foregå til høsten. Forbundet mener det er viktig at Norge som stor skinasjon tar en slik rolle.

– Men ser man utover Norges Skiforbund, er det heller ikke mye å skryte. Det internasjonale skiforbundet (FIS) har nesten bare menn i styret?

– Det stemmer, og derfor skal vi jobbe på flere fronter. Vi har fremmet to forslag til FIS-kongressen til våren. Hvis en nasjon deltar på kongressen med mer enn én representant, skal begge kjønn være representert. I komiteer, utvalg og styrer skal målet være 40 prosent representasjon. FIS-styret må endre loven. Innen 2020 bør målet være 30 prosent.

I eget hus har skiforbundet utfordret egne komiteer, ikke minst valgkomiteen, til å komme opp med det samme. Da er det en helhet og vi «kan ikke bare skylde på alle andre», som Røste sier.

Valgkomiteen skal også sørge for bedre balanse i leder- og nestledervervene.

Les også

Her oppholdt Northug seg mens det stormet som verst. Nå krever skiledelsen personlig svar fra skistjernen.

Kommer til å få flere å velge mellom

Skiforbundet forventer flere kvinnelige kandidater for lederposisjoner i fremtiden, som valgkomiteen kan ta tak i.

– Når vi sørger for å tilrettelegge for kvinnelige eliteløpere med små barn, så må vi også kunne gjøre tilsvarende for kvinner i støtteapparatet, sier Røste.

– Når prosjektperioden er slutt, skal det i alle fall være én kvinnelig landslagstrener, forteller Gro Eide, som også er med i prosjektgruppen, og skal være mentor.

Hun jobber til daglig tett på aktive og trenere på langrennslandslaget.

Eide mener det skal lite til å få snudd situasjonen.

– Erfaringen min fra Norges Håndballforbund, der jeg har jobbet med et lignende prosjekt, er at kvinner både vil, tør og kan. Målet må være at vi skal bli gode sammen.

Hør hvorfor NRKs kommentator ikke liker å høre seg selv kommentere skirenn: