Langrenn

Norsk langrennsprofil vurderte å gi seg. Nå har han prøvd noe helt nytt.

Finn Hågen Krogh trente for mye sist sesong. Det tålte han ikke.

Det var en blidspent Finn Hågen Krogh som møtte pressen i Molde sist uke.
  • stian.johnsen@ntb.no

Finn Hågen Krogh (28) lekte med tanken om å gi seg da det så som mørkest ut, men humøret til finnmarkingen tok seg kraftig opp da kroppen responderte igjen.

28-åringen trente for mye sist sesong. Det tålte han ikke. Resultatene uteble, og 18.-plassen på 15 kilometer fri i OL var langt unna forventningene.

Det har tatt flere måneder å komme seg på fote igjen.

  • FÅTT MED DEG DENNE? Svensk skilegende mener dette er Johaugs problem: – Der var Marit mye bedre

– Det går ganske bra. Jeg er tilbake i helt normal trening, og slik som ting har vært i vår og sommer og fjorårssesongen synes jeg at det bare er godt å være tilbake i vanlig trening igjen. Det er et stort steg framover for meg. Jeg er bare fornøyd om dagen, sa Krogh da NTB møtte ham og resten av de mannlige landslagsløperne i Molde sist uke.

Krogh forteller at han trengte en friperiode etter at sist sesong var unnagjort. Han trengte sommeren til å trene seg opp. Han måtte starte omtrent helt på bunn igjen.

– Jeg måtte starte litt på scratch i år, og det er annerledes enn det jeg har vært vant med. Det har jeg aldri gjort før. Jeg har vært tålmodig. Det viktigste har vært å sikre at jeg er trygt tilbake etter den lille overtreningssesongen jeg har lagt bak meg.

Unngikk stress

For Krogh var det viktig å ta det helt rolig. Det var tvingende nødvendig. Han visste at om han presset seg for mye så ville det være farlig og bare gjøre vondt verre.

– Jeg gikk inn i treningen med lave skuldre. Jeg skulle være helt frisk og ha fokus på å legge ned gode økter igjen. Det er blitt færre timer enn det som er vanlig, men slik måtte det bli. Jeg var i så dårlig form som jeg ikke har vært på lenge og måtte ta det steg for steg. Det slo jeg meg til ro med.

Han synes selv at han har vært flink og tror at tålmodigheten har betalt seg. Han har søkt overskudd i hverdagen.

– Det gikk seint i starten. Det tok lang tid før jeg kjente noen bedring, men det løsnet i slutten av august. Fram til da følte jeg at jeg var i dårlig form selv om jeg trente. Det var irriterende., men skuldrene gikk kjapt ned da framgangen endelig kom. Det føles godt nå, selv om man ikke får fasiten før sesongen kommer i gang. Jeg har troen på at dette skal gå, og har man troen så kan man få til det meste.

Lys

Landslagstrener Arild Monsen sier til NTB at han aldri var i tvil om at Krogh ville komme seg igjennom tunnelen, men at han har vært usikker på hvor lang tunnelen var.

– Det er godt sagt. Vi har nok tenkt litt det samme. Da blir du ekstra lettet når det fungerer bra, sier Krogh.

– Var du inne på tanken om at dette orker jeg ikke mer?

– Ja. Den tanken er man innom. Det tror jeg gjelder de fleste, enten det dreier seg om jobb eller skole. Å slutte er den enkleste løsningen, men den dag i dag er jeg overbevist om at jeg skal holde på med langrenn så lenge jeg kan. Vi er privilegerte. Det er jo på mange måter bare en hobby som vi har fått lov til på fortsette med. Det er det viktig å tenke på innimellom.

– Du kan kanskje ikke forvente at du er i toppform på Beito i den nasjonale åpningshelga?

– Nei. Det er klart. Jeg må være realistisk på at jeg kanskje trenger lenger tid før formen kommer. Det er viktig å ikke la seg stresse da også. Jeg må være tålmodig også når skirennene kommer. Jeg må sørge for en god treningshverdag og overskudd i hverdagen.

(©NTB)

Les mer om

  1. Finn Hågen Krogh