Langrenn

Northugs stikk til Sverige-rivalen: - Han taklet ikke hjemmebane

Petter Northug kunne ikke tro at Calle Halfvarsson gjorde samme feil i Falun-VM som i stafetten to år før.

HYSJ: Petter Northug hysjet på Falun-publikummet etter han spurtslo Calle Halfvarsson under VM-stafetten i Falun i februar.
  • Torgrim Bakke
SPURTDUELL: Petter Northug setter inn støtet i duellen med Calle Halfvarsson på ankeretappen på herrenes stafett og sikrer norsk gull på oppløpet.

I NRK-dokumentaren «Northugs triumf», som sendes på NRK søndag, snakker Norges ankermann om siste etappe på stafetten i Falun. Som ventet ble det en duell mellom Norge og Sverige, og som i Val di Fiemme i 2013 var det Petter Northug og Calle Halfvarsson som gikk de siste etappene.

Som i Italia to år før, ble det avgjort mot slutten. Halfvarsson tok føringen i de siste bakkene før stadion, mens Northug la seg på siden av svensken og gjorde noen smårykk for å teste vertsnasjonens ankermann.

NRK har gjengitt deler av intervjuet fra dokumentaren.

— Jeg kikker på ham, går opp på sida, prøver å gjøre ham stresset. Jeg gjør det ikke for at jeg ønsker å ta teten. Jeg håper at han skal gå i samme fella som i Val di Fiemme, forteller Northug om de siste bakkene i NRK-dokumentaren.

- Han er litt for god

Og da Halfvarsson ledet an over den siste sprintbakken, visste Northug at det var avgjort. Han hadde fått løpet akkurat dit han ville.

— Jeg trodde ikke at jeg skulle få ham til å gjøre det, å kjøre først i hocke ned mot stadion. Det trodde jeg ikke jeg klarte, for det gjorde han i Val di Fiemme. Og så gjør han det igjen ...

- Da vet jeg at jeg vinner. Da følte jeg at han hadde gått i den fella igjen, han taklet ikke hjemmebane. Og det er fantastisk, gliser Northug i NRK-intervjuet.

Halfvarsson fortalte etter løpet at han var redd Northug skulle rykke tidligere.

— Jeg trodde han skulle slå til før, men han kom i suget før hesteskoen og avgjorde der, sa han etter stafetten.

— Han er litt for god, la han til.

Petter Northug slo Calle Halfvarsson på oppløpet under VM-stafetten.

Totalt ble det fire gull på Northug. Han vant sprint, lagsprinten og stafetten før han kronet VM med seier på femmila på mesterskapets siste dag.— Det er mange følelser nå. VM var en stor drøm, og det å krone det med det løpet du setter høyest, det føles bra. Jeg har aldri før vært så tom etter målgang, sa Northug like etter at han sikret seg VMs fjerde gull.

Så det ble femmilsgull i VM, men det blir det ikke i NM. Northugs trener Stig Rune Kveen bekrefter til TV2 at Northug står over femmila i intervalstart i Harstad på lørdag. I stedet blir det Årefjällsloppet og Flyktningerennet på VM-kongen fra Falun

— Det er ikke noe dramatikk i at han dropper NM-femmila. Men Northug finner litt mer motivasjon i å prøve seg i duell mot langdistansegutta på tampen av sesongen, sier trener Kveen.

Northug skal bare delta i torsdagens lagsprint, der han, sammen med bror Thomas, er en av gullfavorittene. Men brødrene fra Strindheim IL før knallhard konkurranse fra Røa IL med Martin Johnsrud Sundby og Andrew Musgrave.

Kuppet «Sirkus Northug»

Dokumentaren «Northugs triumf» følger Northugs vei fra fyllekjøringen i mai i fjor og til gulldagene i Falun. Dokumentaren er laget av Globus Media, det samme produksjonsselskapet somsto bak TV2-programmet «Sirkus Northug». De har også laget «Verdens beste skijenter» for NRK.

Dokumentaren vil være i samme stil som Sirkus Northug har vært.

— Vi har fått et tilbud fra Globus og det sa vi ja til. Vi ser på dette som eksklusivt materiale som vi er glad for å kunne sende, sa Gitte Calmayer, prosjektredaktør i NRK, til Adresseavisen tidligere tirsdag.

Produsent Anders Sæther i Globus Media sier at det bare er tilfeldig at programmet går på NRK.

— Vi har hatt utrolig glede av å samarbeide med TV 2, men denne gangen passet det bedre med NRK. Vi håper å kunne lage nye ting for begge i fremtiden, sier Sæther.

Les også

  1. Petter Northug slått i spurt av lillebror Even

  2. Her blir Northug tatt fullstendig på senga

  3. Northug-brødrene går NM-lagsprinten sammen

  4. NRK har kuppet Sirkus Northug fra TV 2

Les mer om

  1. Petter Northug
  2. Langrenn