Langrenn

Da Charlotte Kalla vant, brøt hun en åtte år lang forbannelse

Duellen mellom Charlotte Kalla og Marit Bjørgen kan bli en gjenganger denne sesongen.

Duellen mellom Marit Bjørgen og Charlotte Kalla kan bli vinterens store høydepunkt. Foto: Richard Sagen

 • Halvor Ekeland

RUKA: Ikke siden 15. februar 2015 har Charlotte Kalla vunnet et verdenscuprenn. Vi må helt tilbake til 2009 for å finne sist gang hun slo Marit Bjørgen i en ren duell.

Så lang tid har det gått, at Kalla selv ikke egentlig trodde hun skulle klare det denne gangen heller.

– Det føles som at med den kapasiteten til Marit, da er det kanskje ikke det mest realistiske å kunne gå fra henne i en bakke. Men man må jo prøve, smiler Charlotte Kalla.

Les også

Haga gikk raskest av alle på jaktstarten: – Det er helt rått

Vanen som ble brutt

På pressekonferansen etter 10 kilometeren, var det en smørblid Charlotte Kalla som stilte opp. Ikke bare hadde hun slått Marit Bjørgen i en duell, hun hadde også tatt sammenlagtseieren i minitouren i Finland.

Smilet, humøret og svarene ga alle uttrykk for at dette var både etterlengtet og gledelig. Men ikke minst hjalp det med å bygge selvtillit.

– Det kjennes veldig herlig å vite at når jeg har dagen, så har jeg god kapasitet. Men det er tidlig i sesongen fortsatt. Det er veldig deilig å ha med seg sånne følelser videre, sier Kalla.

For det er altså nærmere tre år siden sist hun vant et verdenscuprenn. Gang på gang har hun måttet se seg slått av Marit Bjørgen.

Kanskje har akkurat det blitt en slags ubrytelig barrière. Det har liksom blitt en vane at Bjørgen vinner. For da Bjørgen kom inn på pressekonferansen, satte hun seg rett ned på stolen i midten, ved siden av Ragnhild Haga, før hun fikk beskjed om at hun skulle sitte på stolen ved siden av.

– Jeg skulle sitte med Ragnhild, men jeg tenkte ikke på at førsteplassen skulle sitte der, smilte Bjørgen.

– Du satte deg ikke der av gammel vane?

– Eeeh. Nei, jeg tror ikke det, lo hun.

Les også

Ekstrem Bjørgen-skryt til Klæbo: – Det råeste jeg har sett av en skiløper noen gang

Langrennsentusiaster kan kanskje se frem til mange dueller mellom Marit Bjørgen og Charlotte Kalla denne sesongen. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

– De begynner sikkert å bli lei

Selv om akkurat det helt sikkert var tilfeldig, er det likevel et slags symbol på hvordan skisporten har vært de siste årene. Marit Bjørgen har vært overlegen. Med over 100 verdenscupseiere og en rekke mesterskapsmedaljer har 37-åringen vært overlegen.

Men søndag var det kanskje noe som endret seg.

– Jeg trodde jeg hadde bedre kontroll på henne enn jeg hadde. Da hun rykket til, måtte jeg jobbe med meg selv. Jeg hadde ikke helt beina til å være med der. Luka ble litt for stor til å ha håp om å hente henne inn, sier Bjørgen.

Les også

Bjørgen sjanseløs mot Kalla på jaktstarten: – Dette var et skremmeskudd

Ifølge NRK var det første gang på åtte år, at Bjørgen tapte en duell mot den svenske skiyndlingen.

Samtidig var det første gang i 2017 at Bjørgen ikke vant et distanserenn i verdenscupen.

– Jeg tipper det er mange som har lyst til å slå meg. De begynner sikkert å bli lei av at jeg skal stå øverst. Men det er bra for sporten vår, er det ikke det? spøkte Bjørgen etter annenplassen.

Marit Bjørgen og Charlotte Kalla har alltid hatt et godt forhold. Her gratuleres Kalla med seieren i minitouren. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Rask nok?

Den svenske 30-åringen har imponert voldsomt i år. Allerede i sommer viste hun at formen er stigende, da hun blant annet slo knockout på Bjørgen under Blinkfestivalen.

Men, som de fleste vet, denne sesongen handler først og fremst om å gå fort under OL i februar. Og til da lover Bjørgen at hun skal være i en helt annen form.

– Jeg håper at vi begge går bedre i OL. Jeg har et håp om å gå fortere når det kommer utover vinteren, men man har aldri noen fasit, sier Bjørgen.

Helgen i finske Ruka, begynte med smørebom på sprinten fredag. På lørdagens 10 kilometer klassisk, var Bjørgen overlegen, men hun klarte altså ikke å holde følge da Kalla rykket på minitourens siste dag.

Bjørgen, som er 37 år, erkjenner at kroppen ikke lenger er like rask som den var. Men hun tror samtidig at hun har fått trent nok hurtighet til å kunne sette syv år yngre Kalla på plass.

– Jeg har trent bra med hurtighet. Jeg har hatt noen gode sprintøkter i sommer og hadde en sterk avslutning på lørdag. Men det er nok litt for tidlig å si noe om nå, sier Bjørgen om sin egen hurtighet.

Kalla lover bedre OL-form

Til helgen flytter verdenscupen seg til Lillehammer. Der skal de gå sprint lørdag, før de går 15 kilometer med skibytte på søndagen. Særlig den siste øvelsen blir spennende. Da får vi kanskje et svar på om dette er svenskens sesong, eller om vår norske skihelt er like god som tidligere.

Uansett tror landslagstrener Roar Hjelmeseth at vi kan glede oss til mange norsk/svenske dueller denne sesongen. Selv om de ikke lar seg stresse av den grunn.

– Nei, det gjør vi vel egentlig ikke. Men det er klart at de har to gode løpere med Stina Nilsson på sprinten og Charlotte Kalla på distanse. Det blir nok mange løp i vinter hvor vi vil være bak svenskene, spår Hjelmeseth.

Marit Bjørgen setter uansett pris på duellene med sin svenske venninne.

– Det har vært mange dueller før, det er ikke så veldig overraskende. Hun har vist en sterk sommer og høst. Så det er ikke så overraskende at hun går bra, sier Bjørgen.

Og for dem som tror at dette kommer til å se helt annerledes ut når OL kommer: tro om igjen.

– Jeg tror jeg også har en del å gå på. Men det er fortsatt mye trening og en bra jobb som må gjøres, sier Kalla.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Petter Northug hylles som mirakelmannen som deler nasjonen i to:

Les mer om

 1. Langrenn
 2. Charlotte Kalla
 3. Marit Bjørgen
 4. OL

Relevante artikler

 1. LANGRENN
  Publisert:

  Bjørgen sjanseløs mot Kalla på jaktstarten: – Dette var et skremmeskudd

 2. LANGRENN
  Publisert:

  Ekstrem Bjørgen-skryt til Klæbo: – Det råeste jeg har sett av en skiløper noen gang

 3. LANGRENN
  Publisert:

  Gull-Kalla knuste konkurrentene: – Jeg visste at hun kom til å rykke i omtrent det området

 4. LANGRENN
  Publisert:

  Kalla fikk beskjeden et døgn etter alle andre: – Vanskelig å forstå

 5. LANGRENN
  Publisert:

  Haga om Bjørgen: – Hun prøvde å få meg til å forstå at jeg hadde vunnet

 6. LANGRENN
  Publisert:

  Lettet Østberg etter tredjeplassen: – Viste at det ikke var noe feil med oss