Suverene Bjørgen vant i verdenscupåpningen

<p>— Ikke mitt råeste renn, sier skidronningen.</p>

Gällivare, Sverige 20121124.Marit Bjørgen vinner verdenscup åpning i langrenn i Gällivare.Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

GÄLLIVARE (aftenposten.no) : Bjørgen fikk stryk av Therese Johaug på Beitostølen sist helg.

Men da vintersesongen lørdag formiddag startet på alvor, med 10 kilometer fristil i Gällivare, inntok Bjørgen den rollen hun liker aller best: Som vinner.

Seieren var nummer 56 i verdenscupen for 32-åringen.

— Det var ikke det råeste jeg har gjort. Jeg har fortsatt mer å gå på. Men jeg har nok litt mer overskudd enn forrige helg, sa Bjørgen en snau halvtime etter å ha slått Johaug med 12,6 sekunder i Gällivare.

Verdenscupstarten var meget solid sett med norske øyne. Bjørgen og Johaug øverst på pallen, Vibeke Skofterud med en meget sterk sjetteplass, og ferskingen Martrine Ek Hagen ble nummer 8. ## Tror Kowalczyk kommer sterkere tilbake

Bjørgens erkerival Justyan Kowalczyk ble nummer 27, nesten halvannet minutt bak på resultatlisten.

— Hun gikk pent til siden da jeg kom. Jeg er ikke så veldig overrasket. Hun startet nesten på samme måte i fjor og kom som et skudd til Tour de Ski, varslet Bjørgen.

- Forrige helg fikk du "juling" av Johaug. Hva gjorde det med deg?

— Jeg liker å stå øverst, det trigger meg. Man blir irritert på seg selv. Jeg har vært med i dette gamet såpass lenge, og vunnet så mye, da vil man stå øverst.

- Du har vært irritert den siste uken?

— Man vil såmye, man vil vinne skirenn. Det trigger en. Jeg blir ekstra tent neste gang på vise at jeg er god nok.

Bjørgen er ikke langsint. Og irritasjonen pleier å være over en time etter løp.

— Så er det glemt. Men det gir en motivasjon. Jeg har sagt til meg selv hele denne uka: "På lørdag har jeg lyst å vinne".

- Har du vært usikker på deg selv?

— Nei, jeg kjenner kroppen min spåpass. Jeg vet når den føles bra og ikke bra.

- Bare små justeringer

Bjørgen har en solid "grunnmur" og gjort det meste riktig i vår, sommer og høst.

— Da er det bare noen små justeringer som skal til for å komme i enda bedre form.

- Du er oppe i 56 verdenscupseire. Hvor mange kan du ende opp med?

— Det avhenger av hvor lenge jeg holder på. Men antall seire er ikke noen motivasjon for meg. Ole Einar Bjørndalen er jo så langt foran at det er ikke noe mål.

Da Aftonbladet konfronterte Bjørgen med at en forsker hadde uttalt til NRK at det var fysiologisk mulig å dominere til hun er 45 år, kom svaret kjapt:

— Jeg tror ikke det! Fysisk sett er kanskje den beste alderen mellom 28 og 35 år. Jeg tviler på at jeg kan bli noe bedre når jeg er 40. Therese Johaug slo Bjørgen to ganger på Beitostølen sist helg. Men 24-åringen var likevel godt fornøyd med annenplassen her i Gällivare.

— Denne løypa var annerledes enn forrige helg. Her var det mer svingete og teknisk krevende, det var ikke den beste traseen for meg. Men jeg er kjempefornøyd med andreplass, sa Johaug.

- Alle blir mett

Da Aftenposten ba landslagssjef Egil Kristiansen sette ord på hvor sterkt det er å vinne 56 i verdenscupen svarte han:

— Jeg har ikke flere ord å bruke om Marit.

- Du frykter ikke at hun blir mett en dag?

— Alle blir mett en eller annen gang. Men jeg håper det blir lenge til. Grunnen til at Marit har klart å holde det gående så lenge er den indre motivasjonen. Hun bruker for eksempel nederlag til å motivere seg selv.