- Northug trenger ikke bonussekunder

<p>Treneren mener at formen til Petter er god nok til å vinne Tour de Ski uansett.</p>

Toblach, Italia 20130104.Petter Northug jr. lå igjen utslitt i målområet etter at han kom på 2. plass under herrenes 5 km klassisk under Tour de Ski i Toblach i Italia fredag formiddag.Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
  • Kurt B.M. Haugli
  • Erlend Nesje

TOBLACH/OSLO (Aftenposten.no): Petter Northug tok ut de siste kreftene, slo Dario Cologna med to tideler. Dermed fikk han fem flere bonussekunder enn sveitseren.

Imponert

Den norske herretreneren Trond Nystad er imponert over Petter Northugs form om dagen. Han tror Northug kan vinne kan vinne Tour de Ski selv uten noe særlig forsprang før løperne skal opp slalåmbakken på Tour de Skis finaledag.

— Hvor mange ekstra bonussekunder tror du Petter Northug trenger før finalen?

— Med den formen han har nå, tror jeg ikke han trenger noen ekstra bonussekunder. Han kan gå like fort som alle de andre opp den bakken. Likevel. Jo mer luft man har mellom løperne, jo bedre. Men starter de alle sammen, tror jeg Petter har en veldig god sjanse, sa Trond Nystad til Aftenposten.no etter at Northug nok en gang på imponerende vis hadde tatt ut det siste for å slå en konkurrent.

Selv er Petter Northug ikke like sikker.

- Jeg ser på meg selv som en outsider nå. Det er Legkov som er den store favoritten. Han vet at dersom han ikke gjør noen feil på fellesstarten lørdag, så vinner han Tour de Ski, sier Northug.

Rå avslutning

Fire løpere var omtrent jevngode før dagens fem kilometer lange klassisketappe. Petter Northug var i ledelsen foran Alexander Legkov, Dario Cologna og Maxim Vylegzjanin. Bare 16 sekunder skilte disse fire før dagens etappe.

Både Dario Cologna og Alexander Legkov gikk hardt ut, men det var ingen av dem som kunne matche avslutningen til Petter Northug. I mål var han foran begge sine argeste konkurrenter. Han ble bare slått av kasakstaneren Alexey Polotoranin på den fem kilometer lange klassisketappen.

Dario Cologna ble nummer tre i dagens løp, slått av Petter Northug med bare to tideler.

To tideler som kan vise seg å bli meget verdifull. Han fikk fem bonussekunder mer enn sveitseren og har dermed en ledelse på drøye 16 sekunder på Cologna før morgendagens 15 kilometer lange fellesstart i klassisk stil.

- Det ble mye jaging. Det er vanskelig å finne den gode følelsen på en slik femkilometer, sa Petter Northug etter løpet.

Legkov hadde ikke den samme råe avslutningen til Petter Northug og gikk inn til en femteplass. Han er nå 23 sekunder bak ledende Petter Northug.

Maxim Vylegzjanin som var blant de fire i teten før dagens løp var den som kanskje gikk seg ut av sammenlagtkampen. Han ble nummer ni og er nå 42 sekunder bak Northug i sammendraget.

Ingen god dag

Northug mente at han ikke hadde noen spesielt god dag.

— I dag var det litt tungt, sa han, men innrømmet at de sekundene han nå har til gode på Cologna og Legkov gir ham en fordel før neste etappe.

Lørdag skal det gås 15 kilometer med tre innlagte spurter hvor det er bonussekunder å hente. I tillegg blir det 15, 10 og 5 bonussekunder til de tre første i mål.

— Jeg kan vurdere hvor mye det koster å ta bonussekunder. I fjor var det det var så vidt jeg kom meg opp av senga på søndag fordi jeg har jaget bonussekunder på lørdag , sier Northug.

Han gjør det klart at han skal holde seg i front slik at det skal bli letter å angripe ved anledning.

— Systemet er jo slik at det er jo ikke så mange bonussekunder å tape eller vinne dersom man ligger sammen. Jeg må i hvert fall sørge for å holde Legkov bak meg, sa Northug etter fredagens andreplass.

Petter Northugs egen spådom for hvordan tingene tilstand kommer til å bli søndag formiddag er som følger:

- Sånn som det ser ut nå, ser det ut som om det er fire mann som kommer til å gå samlet inn i bakken.

- Tetkampen er vel omtrent som i går. Hellner er vel ute nå, men de fire som lå i tet foran dagens etappe kan fortsatt vinne, sier den norske herretreneren Trond Nystad til Aftenposten.no.

Solid Krogh

Finn Hågen Krogh gikk nok en solid etappe og er den nest beste av de tre gjenværende norske herreløperne i Tour de Ski. Han ligger på en niendeplass etter å ha gått seg inn til en niendeplass på fredagens etappe.

— Til klassisk å være, så er jeg godt fornøyd med prestasjonen, sa Krogh etter løpet.

Nå holder han fokus på Northugs muligheter til sammenlagtseier.

- Hvis jeg har noen mulighet til å hjelpe Petter i morgen, så skal jeg gjøre det. Hvis jeg hjelper Petter, hjelper jeg også meg selv, sier Hågen Krogh til Aftenposten.no. Han har nå en god mulighet til en plass blant de ti beste på toppen av slalåmbakken søndag.