Johaugs gigantduell kan overskygge Northug-deltakelse

Therese Johaug møter Charlotte Kalla til en ren superduell under motbakkeløpet Lysebotn opp 2. august.

Charlotte Kalla og Therese Johaug møtes i konkurranse 2. august.
  • Egil Ø. Nærland
    Egil Ø. Nærland

Petter Northug har vært Blink skifestivals største attraksjon i flere år.

Den unike trønderen kommer også nå, blant andre sammen med 38 medaljevinnere i langrenn og skiskyting fra OL i Sør-Korea i februar.

Men for en gangs skyld blir Northug og rekken av gullvinnere fra Pyeongchang overgått av interessen rundt Therese Johaugs comeback etter utestengelse for å ha brutt dopingreglene.

De to største stjernene

Blinkledelsen har ikke bare sikret seg 29-åringen, sportssjef Arne Idland & co. krydrer motbakkeløpet Lysebotn opp med årets første gigantduell:

Therese Johaug mot Charlotte Kalla.

Therese Johaug gikk styggfort under treningssamlingen på Sognefjellet forrige uke. Her trente hun også sammen med Charlotte Kalla.
Les også

Johaug om gjensynet med Kalla: – Nesten helt sykt

Svenskenes ener utklasset Marit Bjørgen og Heidi Weng under fjorårets 7,5 kilometer svært bratte stigning i Lysebotn.

Nå møter hun en på alle måter revansjesugen Therese Johaug som ifølge trener Pål Gunnar Mikkelsplass er bedre forberedt en noensinne.

Prestisjedistanse

– Lysebotn opp er en ren prestisjedistanse, og da Kalla vant i fjor, viste hun for første gang at hun hadde blitt en enda bedre løper enn tidligere. Vinteren dokumenterte det, blant annet da han vant OL-gull, sier Blinks sportssjef Arne Idland til Aftenbladet.

– Sannsynligvis blir det lagt enda mer i årets duell ettersom Johaug er utfordrer, og rapportene fra sommertreningen forteller at også hun er vanvittig sterk, tilføyer han.

Charlotte Kalla under Lysebotn opp i fjor, svensken var suveren vinner.

Rapportene han snakker om kommer fra treningen i slutten av mai der Johaug og Kalla faktisk trente sammen på Sognefjellet, og en så god løper som Andrew Musgrave fortalte om to kvinner han, verdenscupløperen med podieplasser, ikke maktet å følge.

Johaug nøyer seg med Lysebotn, mens Kalla går fellesstart i Sandnes fredag.

Ustiugov i spiss for russerne

Blink skifestival har med åtte timers tv-tid på NRK blitt et viktig utstillingsvindu for så vel skiforbundet som skiskytterforbundet, dessuten finner løperne det interessant å profilere seg her.

Derfor kommer nevnte Northug, Kalla og Johaug, derfor kommer Justyna Kowalczyk, Kaisa Mäkarainen, Heidi Weng, Sergej Ustjugov, Denis Spitsov, Ingvild Flugstad Østberg, Maiken Caspersen Falla, Federico Pellegrino, Martin Johnsrud Sundby for å nevne noen.

Les også

Her trener Kalla og Johaug sammen: – De er maskiner

Ta gjerne med brødrene Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø, Dorothea Wierer, Anastasia Kuzmina og Tiril Eckhoff så har du noen til som skaper stemning under sommerfesten i Lysebotn, på Ålgård og i Sandnes.

Kunne Ålgård-gutten, den sterke langløperen Stian Hoelgaard, dessuten klinket til mot all rounderne, ville en lokal løper for første gang toppet en seniorkonkurranse under festivalen.

Bare Klæbo mangler

Arrangøren skulle gjerne hatt med forrige vinters aller største langrennsløper, Johannes Høsflot Klæbo, men unggutten står over da han har lagt inn en tung mengdetreningsperiode i månedsskiftet juli/august.

Les også

Northug fleipet om egen vekt: – Det er første dagen jeg går med skjorten på

Blink skifestival omsatte 21 millioner kroner i 2017, daglig leder Odd Langhelle forteller at det sannsynligvis blir rundt 22 millioner kroner i år.

Den klart største kostnaden gjelder bygging av arena.

Bygger ny arena hvert år

– Vi rigger på tre forskjellige arenaer, på Ålgård, i Lysebotn og i Sandnes der det naturligvis koster mest. Hvert år bygger vi på nytt, stenger byen tre uker, bygger broer, asfalterer, sikrer. Det blir svære utgifter, påpeker Langhelle.

Blink skifestival er gratis for publikum, det gjelder også konsertene der arrangøren dette året har leid i blant andre Vamp, CC Cowboys og Odd Nordstoga.

Les også

– Den neste skistjernen kan selvsagt komme fra Rogaland

Festivalen operer også med pengepremier til de tre beste i eliteklassene og en egen sum, 280.000 kroner, til langløperne fordelt med 190.000 kroner til herreklassen og 90.000 kroner til kvinneklassen.

– Vi har en avtale med Likestillingsombudet om å utjevne mellom kvinner og menn, og har øket kvinnepremiene fra 50.000 til 90.000 på to år. Fortsatt er det langt flere menn enn kvinner som deltar i langløpene. Når det jevner seg mer, skal vi også jevne ut premiepengene enda mer, lover sportssjef Idland.

I alle andre ordinære elitekonkurranser for kvinner og menn får vinneren 15.000 kroner, nummer to 10.000 kroner og nummer tre 5000 kroner.

Les også

Northug truet med «å slå dopingdømt rival knockout» hvis han gjorde comeback. Nå kan de møtes i VM.

Ellers støtter Blink skifestival flere tilreisende utøvere ved å betale hele eller deler av reise- og oppholdsutgiftene. Russerne som kommer med to lag, får 10–12.000 Euro, mens enkeltløpere kan få dekket kostnader inntil 4000 Euro.

750.000 kr årlig til lokale lag

Skipresident Erik Røste som ble gjenvalgt på skitinget i Stavanger i helgen, sier til Aftenbladet at festivalen er blant de aller viktigste for forbundet, og nevner i den forbindelsen at den også bidrar med 750.000 kroner til lagene som er med og drar lasset, Gjesdal IL, Figgjo IL, Sandnes IL og Sandnes skiskytterlag. Blant annet går alle startkontingenter til lagene.