Langrenn

Sundbys jakt på legendene: - Jeg er ekstremt trigget

Kan tangere Bjørn Dæhlie og Gunde Svan.

Gunde Svan (til venstre) og Bjørn Dæhlie (til høyre) til høyre har allerede vunnet verdenscupen tre år på rad. I vinter kan Martin Johnsrud Sundby (midten) bli den tredje som klarer det.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Når Martin Johnsrud Sundby (31) spenner på seg skiene og staker seg ut av skistadion i verdenscupåpningen i Ruka i Finland denne helgen, markerer det starten på en ny sesong — en sesong som kan inngravere Røa-løperens navn i skihistorien enda tydeligere.

For Sundby, som har markert seg som verdens mest stabile langsrennsløper denne sesongen, har to gjeve milepæler innen rekkevidde denne vinteren.

1. Han kan bli den første mannen til å vinne Tour de Ski sammenlagt tre år på rad.

2. Han kan bli den tredje mannen til å vinne verdenscupen tre år på rad, etter legendene Gunde Svan og Bjørn Dæhlie.

* Totalt har Gunde Svan fem sammenlagtseire, mens Dæhlie har seks.

For Sundby bidrar rekordene sterkt til motivasjonen.

— Jeg er ekstremt trigget. Jeg gleder meg veldig, sa Sundby da han møtte Aftenposten i Lillehammer i august.

I sommer fortalte Martin Johnsrud Sundby oss om en tøff tid etter bryllupet. Les saken her: - Det var et sjokk mentalt og fysisk.

- Det blir en intens sesong

I de store mesterskapene har ikke alt gått etter planen, men i verdenscuprenn har Martin Johnsrud Sundby vært dominant de siste årene.

Kroneksempelet kom i desember i fjor, da han vant tre strake renn i verdenscupen. Før det måtte man helt tilbake til Petter Northugs dominans i Rogla og Oberhof i årsskiftet 2009/2010 for å finne en bedre rekke for en herreløper.

Nå sikter Sundby seg inn på nok en sammenlagtseier i verdenscupen. Det kan fort bli den vanskeligste jakten hittil, i og med at løperne ikke har et mesterskap å forberede seg til.

— Det blir en kjempesesong og en intens sesong. Vi får ikke noe pusterom fra vi dunker i gang i november, til vi plutselig er i Canada i mars. Det er tøffe konkurranser, og du må være optimalt forberedt og gjennomtrent for å tåle det kjøret.

Les også

Fra t-bane til landbruk - skistjernene røper sine hjertesaker

Tror på Krogh i Tour de Ski

Nytt av året er den nevnte Canada-touren i mars. Sundby tror imidlertid han har bedre sjanser til å hevde seg i Tour de Ski i januar, fordi den konkurransen avslutter med den knallharde alpinbakken i Val di Fiemme, en øvelse 31-åringen har opparbeidet seg selvtillit i.

Martin Johnsrud Sundby (midten) tror Finn Hågen Krogh (til venstre) blir vanskelig å bryne seg på i Tour de Ski. Her står de sammen med Sjur Røthe (til høyre) på seierspallen etter 15-kilometeren i Lillehammer i desember.

Sundby tror at Tour de Ski vil bli en «voldsomt åpen» konkurranse, men allerede i sommer hadde han tenkt seg ut noen tøffe konkurrenter.— Det avhenger av hvem som treffer med formen, men du har jo Alexander Legkov, Petter Northug, Dario Cologna og Finn Hågen Krogh. Det er første gang Finn Hågen går «all in» i Tour de Ski, og han kommer til å bli kjempefarlig.

Før langrennssirkuset ankommer Mellom-Europa og Tour de Ski, er det imidlertid en rekke vanskelige øvelser de skal gjennom.

Verdenscuphelger i Ruka, Lillehammer, Davos og Toblach venter før året er omme.

Disse skal gå sesongåpning i Ruka:

Menn: Eirik Brandsdal (Kjelsås), Sondre Turvoll Fossli (Hokksund), Pål Golberg (Gol), Finn Hågen Krogh (Tverrelvdalen), Sjur Røthe (Voss), Didrik Tønseth (Byåsen), Niklas Dyrhaug (Tydal), Petter Northug (Strindheim), Hans Christer Holund (Lyn), Martin Johnsrud Sundby (Røa), Anders Gløersen (Rustad).

Kvinner: Ragnhild Haga (Åsen), Therese Johaug (Nansen), Kari Vikhagen Gjeitnes (Henning), Heidi Weng (BUL), Astrid Uhrenholdt Jacobsen (Heming), Ingvild Flugstad Østberg (Gjøvik), Kari Øyre Slind (Oppdal), Maiken Caspersen Falla (Gjerdrum), Martine Ek Hagen (BUL), Kathrine Harsem (BUL).

Gleder du deg til skisesongen? Kort ned ventetiden med disse sakene:

  • Sundbys slit etter bryllupet: - Det var et sjokk mentalt og fysisk
  • Østberg om gravide Bjørgen: - Irriterende
  • Lahlum om Jacobsens forfatterdrøm: - Kan bli virkelig, virkelig bra

Les mer om

  1. Martin Johnsrud Sundby