Karlsson utklasset Johaug i innspurten: – Litt for forsiktig

RUKA/OSLO (VG) Therese Johaug (33) måtte se seg slått av Frida Karlsson (22) på OL-øvelsen 10 kilometer klassisk. Johaug tapte mye i en utforkjøring.

TRONSKIFTE: Her må Therese Johaug (t.h.) gi fra seg lederstolen til Frida Karlsson, som påførte den norske stjernen et sjeldent nederlag.

Etter en intens kamp om sekundene i de kalde, finske skogene vant Karlsson med 13,7 sekunder. Tyske Katharina Hennig (25) tok tredjeplassen.

– Jeg er superglad. Det var veldig gøy, sa en strålende blid Karlsson til arrangøren, mens publikum klappet på tribunen i 15 minusgrader.

Dette var den svenske 22-åringens andre individuelle seier mot Therese Johaug. Den første kom på tremila i Holmenkollen i 2020.

– Jeg kjente at jeg hadde kontroll hele løpet, og jeg hadde hele tiden et gir ekstra å legge til. Det var en herlig følelse å ha, sier Karlsson til VG om den sterke avslutningen.

Ved 6,1 kilometer var Johaug kun 3,2 kilometer bak svensken, og det lå an til en høydramatisk avslutning. Men Johaug ble for forsiktig i en utforkjøring og tapte mye tid.

– Jeg tapte litt mye i den ene nedoverkjøringen. Jeg ble litt reservert. Jeg fikk en liten skrens, så jeg tapte nok kanskje fem sekunder der. Jeg ble litt forsiktig, men jeg skal ikke skylde på det i det hele tatt. Frida leder mot meg hele løpet. Jeg gjorde mitt beste, men hun var bedre, sier Johaug til VG.

Ifølge TV 3, som sendte rennet, er det over seks år siden noen slo Johaug på ti kilometer klassisk intervallstart.

– Alt må klaffe for å vinne og være i toppform, og jeg var ikke det. Jeg manglet det siste giret, sier Johaug.

Karlsson har tidligere slått tilbake mot kritikk:

– Sånn er det. Det går opp og ned. I dag var det Frida som vant og da blir Johaug ekstra tent og det er helt greit. Det er bra at folk er i form nå, sier Heidi Weng, som ble Norges nest beste med en 10. plass i Ruka, til VG.

– Det er overraskende, jeg hadde trodd Therese skulle ta det. Det viser at det ikke bare er å gratulere Therese før rennet, sier Ragnhild Haga, som endte på en 31. plass, til VG.

Karlsson har tidligere fått kritikk for treningsarbeidet i kampen mot Johaug, men motbeviste sine kritikere kraftig lørdag ettermiddag.

– Det var en skjønn start fra min side. Det er noe å bygge videre på, sier Karlsson.

Flugstad Østberg tilbake

Det ble sett under ett en skuffende norsk ettermiddag i Finland. Heidi Weng ble Norges nest beste på en 10. plass, hele 55.7 sekunder bak Karlsson.

– Jeg er fornøyd, jeg klarte ikke noe bedre i dag, sier Weng til VG.

Gledelig var det imidlertid at Ingvild Flugstad Østberg var tilbake i skisporet. 31-åringen gikk lørdag sitt første skirenn siden mars 2020, og smilte bredt på de første meterne ut fra start.

Flugstad Østberg havnet på en 33. plass, ett minutt og 52 sekunder bak Karlsson.

Lotta Udnes Weng ble nummer 15, Ragnhild Haga nummer 21 og Anna Svendsen nummer 36.