Kowalczyk: - Det er sant at Marit og jeg ikke er gode venner

Justyna Kowalczyk (31) ble pepret med spørsmål om Marit Bjørgens (34) astmamedisin.

KUUSAMO (Aftenposten.no): — Jeg har sagt at vi ikke er gode venner fordi vi ikke er gode venner. Og det er sant, sa Kowalczyk da hun møtte et titalls journalister utenfor en bar ved Ruka skiarena fredag ettermiddag.

Lørdag og søndag innledes verdenscupsesongen med to renn i finske Kuusamo. Lørdag er det klassisk sprint, søndag klassisk 10 kilometer med individuell start. Begge disipliner som den polske OL-vinneren normalt behersker bra.

Men dagen før dagen skulle mye handle om det gamle rivaleriet mellom Kowalczyk og Bjørgen.

Les også

Kowalczyk: - Livet har fått en helt ny retning etter depresjonen

Gjentok kritikken

For snaut tre uker siden skrev Kowalczyk en blogg for det store polske nettstedet sport.pl, der intensjonen var å klargjøre for hennes syn på Bjørgen.

Ett av temaene var Marit Bjørgens bruk av astmamedisiner, som Kowalczyk hevder gir Bjørgen en urettferdig fordel.

Bjørgen begynte å bruke astmamedisin i 2009 og den polske langrennsløperen har gjentatte ganger uttrykt sin misnøye med det. Medisinen er godkjent av Det internasjonale skiforbundet (FIS).

På en pressekonferanse fredag fikk Bjørgen nok en gang spørsmål om Kowalczyks utspill.

— Jeg forsøker å ikke bruke for mye energi på det der. Det er alltid de samme spørsmålene, jeg begynner å bli lei av dem. Men Justyna får si hva hun vil, svarte Bjørgen.

Da en finsk journalist spurte om den norske langrennsdronningen kunne tenke seg å omgås sin polske rival mer privat, for eksempel ta badstu sammen, svarte hun nei.

— Vi prater ikke sammen på telefon heller, la hun til.

Les også

Bjørgen: - Hva skal jeg med 30 eller 90 millioner? Jeg får ikke noe bedre liv likevel

— Dette var for fire år siden

En drøy time etter at Bjørgen var ferdig med sin presseseanse, ble Kowalczyk konfrontert med de stadige angrepene på Bjørgen.

— Dette var for fire år siden, svarte Kowalczyk.

- Men du snakker fortsatt om det?

— Nei, nei. Jeg tror det var Marit som snakket først om det. Jeg tror det var i Val Senales. Og jeg svarte at jeg mente det samme som for fire år siden.

- Charlotte Kalla sier det er merkelig at du fortsatt snakker om det, spurte en svensk journalist.

Justyna Kowalczyk pratet med pressen fredag.

— Hvis det er merkelig, så er det merkelig for Charlotte. - Hvorfor liker du ikke Marit Bjørgens astmamedisiner og hva er galt med dem, ville en finsk journalist vite.

— Vi snakket om det for fire år siden, og jeg liker ikke å snakke om det nå.

- Men du skriver om det på din egen blogg at du ikke er venn med Marit?

— Jeg har sagt at vi ikke er gode venner fordi vi ikke er gode venner. Og det er sant.

Kowalczyk prøvde å le bort spørsmålene og reagerte slik da hun ble konfrontert med sitt eget utsagn om at Bjørgen er hennes største motivator.

— Du må finne bedre spørsmål enn dette.

Les også

Northug: - Det tøffeste er nok for de rundt meg

Problemer etter OL

I Sotsji-OL vant Kowalczyk 10 kilomterer klassisk, hennes andre olympiske gull i karrieren. Men sesongen ble også preget av et brudd i foten, som førte til at hun måtte bruke smertestillende medisiner for å kunne konkurrere.

Kowalczyk hadde først bestemt seg for å vente helt til 1. august i år med å bestemme seg for om hun skulle satse mot Falun-VM, men sier at hun fant ut tidligere at treningen var en viktig hjelp i den vanskelige tiden.

Hun startet imidlertid oppkjøringen til ny sesong to måneder senere enn planlagt.

— Formen er ikke stabil. Det går opp og ned, jeg håper å ha en god dag her.

- Hvem blir dine største konkurrenter?

— Det blir som de siste sesongene. De norske jentene og Charlotte Kalla. På sprint blir det noen flere, med blant annet de russiske jentene og Denise Hermann.

- Hva er hovedmålet ditt denne sesongen?

— VM i Falun, som det er for alle de andre. Der har jeg mine største sjanser i klassisk sprint og den klassiske 30-kilometeren. Jeg har også et annet mål, og det er å konkurrere i alle individuelle konkurranser i verdenscupen denne sesongen.