Slåsskamp, dødsulykke og en norsk forbannelse

KOMMENTAR: Tolv år har gått siden Tour de Ski startet på Olympiastadion i München. Historien er full av dramatikk.

INNHOLDSRIKT: De tolv årene med Tour de Ski har gitt mange underholdende øyeblikk. Fra raseriet mellom Petter Northug og Giorgio Di Centa (øverste til venstre), til Norges første triumf med Therese Johaug, Justyna Kowalczyks kollaps i 2015 og Charlotte Kallas svært populære seier i 2008.
  • Birger Løfaldli
    Birger Løfaldli

VAL DI FIEMME: Åtte forsøk måtte Norge ha før de klarte å få en sammenlagtvinner i Tour de Ski.

Selv om det tok lang tid for å knekke koden, har Norge så absolutt vært med på å prege konkurransen helt siden åpningen 31. desember 2006.

Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli

Dette er de tolv minnene jeg husker best fra den tolv år lange historien, før helgas avslutning opp monsterbakken i Val di Fiemme.

SVENSK GLEDE: Charlotte Kalla var bare 20 år og knuste Virpi Kuitunen opp monsterbakken i 2008. Interessen for henne eksploderte i Sverige og hun ble en landets aller største stjerner

1) Da Kalla ble superstjerne

Den tjue år gamle svenske yndlingen Charlotte Kalla gikk ut bak tittelforsvarer Virpi Kuitunen på sisteetappen i 2008. Etter å ha tapt litt i starten, begynte hun å kappe inn på forspranget. «Nu kommer hon!», sa kommentatorene på svensk TV. I 8,1 kilometer hadde den finske stjernen ledet. Kalla rykket forbi og gikk inn som suveren vinner. Da var en superstjerne skapt.

RASERI: Det var nærmest slåsskamp mellom Petter Northug og Giorgio Di Centa i Asiago i 2008.

2) Slåsskamp i Asiago

Petter Northug var fortsatt ung i 2008, men noen overdreven respekt for konkurrentene hadde han ikke. Etter semifinalen på sprinten i Asiago havnet han nærmest i slåsskamp med Giorgio Di Centa. Northug hadde lagt seg foran italieneren, som svarte med å bli rasende. Etter at de var i mål måtte det komme andre løpere til for å skille de to. – Det gjelder å vise dem hvem som er sjefen, sa Northug etterpå.

LUKSUSBUSS: Petter Northug ble fraktet i en privat buss i sitt siste år som fullverdig landslagsløper.

3) Northugs luksusbuss

Skisportens rockestjerne Petter Northug var på toppen av karrieren og i sin siste sesong som helårs landslagsløper. Da Tour de Ski startet i romjula 2012, ankom han Oberhof i en gedigen buss. Bussen hadde tidligere blitt brukt av rockestjerner som Madonna og AC/DC og den skapte voldsomt bråk. Northug ble blant annet nektet å sove i den av den norske landslagsledelsen, fordi skiforbundets leger mente det ikke var mulig å desinfisere bussen godt nok.

GIKK FRA ALLE: Martin Johnsrud Sundbys tremil i Lenzerheide i 2016 var en regelrett maktdemonstrasjon.

4) Sundbys enorme tremil

I 2016 var den andre etappen tremil klassisk fellesstart i Lenzerheide. Martin Johnsrud Sundby var i kanonform og gikk rett og slett fra samtlige konkurrenter litt over halvveis. Han vant over halvminuttet foran Petter Northug og Didrik Tønseth. Med den suverene seieren var touren nærmest avgjort etter to etapper. Røa-løperen vant enda mer overlegent i sammendraget, over tre minutter foran Finn Hågen Krogh.

ENDELIG NORSK SEIER: Etter sju år med utenlandske vinnere tok Therese Johaug Norges først Tour de Ski-triumf i 2014.

5) Da Johaug brøt forbannelsen

Norge hadde strevd i en årrekke med å få en løper først på toppen av monsterbakken. Både Marit Bjørgen og Therese Johaug hadde gått inn til andreplass to ganger hver. Petter Northug hadde blitt andremann hele tre ganger. 5. januar 2014 var marerittet over. Da var det ikke måte på norsk dominans. Therese Johaug vant foran Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Heidi Weng. Kort tid etterpå sørget Martin Johnsrud Sundby, Chris Jespersen, Petter Northug og Sjur Røthe for firedobbelt i herreklassen.

GIKK SIKK-SAKK: Petter Northug ble fratatt 15 bonussekunder etter å ha sperret konkurrentene i Oberstdorf i 2011.

6) Northugs sikk-sakk-kjøring

Petter Northug er den enkeltløperen som oftest har havnet i omdiskuterte situasjoner i løpet av Tour-historien. Noen uker før ski-VM i Oslo, på nyåret i 2011, var det 20 kilometer skiathlon i Oberstdorf. Northug endte på 18.-plass. Matti Heikkinen vant, men etterpå havnet Northug i et voldsomt bråk, fordi han hadde kjørt sikksakk og dermed sperret konkurrentene før en av bonusspurtene. Northug ble fratatt 15 bonussekunder. – Komisk, var svaret fra skistjernen.

SJOKKBAKKEN: Marit Bjørgen og konkurrentene lå helt utslitt etter å ha gått opp monsterbakken for aller første gang.

7) Monster-sjokket i Val di Fiemme

«Mye brattere enn jeg hadde trodd», sa Petter Northug. Det var tidenes første Tour de Ski og skieliten hadde aldri tidligere gått opp monsterbakken i Val di Fiemme. Jens Arne Svartedal trodde nyvinningen kunne være ødeleggende for langrennssporten. «Var fan börjar backen nånstans?», sa svenske Anders Södergren humoristisk. Det ble diskutert om man skulle bruke feller eller festesmurning under skiene. Etter tolv år har den avsluttende etappen blitt selve varemerket på Tour de Ski.

SUVEREN: Virpi Kuitunen gikk fra alt og alle på 15-kilometeren i Val di Fiemme i 2007.

8) Da Kuitunen smadret konkurrentene

Virpi Kuitunen slo regelrett knockout på Marit Bjørgen og de øvrige utlendingene på den nest siste etappen i tidenes første Tour de Ski. Den finske stjernen sprengte feltet og den eneste som var innenfor minuttet bak i mål var lagvenninnen Aino-Kaisa Saarinen. Bjørgen gikk inn til tredjeplass, 1.06 minutter bak. Kuitunen vant også sammenlagt, godt over minuttet foran Bjørgen.

DØDSULYKKE: Seks russere omkom i en snøscooterulykke bare noen hundre meter fra målområdet i monsterbakken i 2013.

9) Dødsulykken i monsterbakken

Sent på fredagskvelden kom meldingen om at seks russiske turister hadde omkommet i en snøscooterulykke, bare noen få hundre meter fra målgangen i monsterbakken i Val di Fiemme. Ulykken preget avslutningen på Tour de Ski i 2013, og det var en periode uvisst om touren ville fortsette. All utenomsportslig aktivitet ble innstilt, og i forkant av den nest siste etappen ble det holdt ett minutts stillhet på grunn av det som hadde skjedd.

LEKTE SEG: Petter Northug så i TV-kameraet og viste antall fingre for hver spurt han vant på 20-kilometeren i Val di Fiemme i 2011.

10) Northugs lek med konkurrentene

Petter Northug var på vei mot sitt livs form før VM i Oslo i 2011. På den nest siste etappen i Val di Fiemme latterliggjorde han konkurrentene på 20-kilometeren. Trønderen var først på samtlige bonusspurter, rasket med seg hele 90 bonussekunder, og han kom først i mål. Etappen huskes aller best for at Northug så i TV-kamera og rettet opp en ny finger for hver spurt han vant.

NEDTUR: Justyna Kowalczyk er dronningen av Tour de Ski. I 2015 måtte hun bryte.

11) Kowalczyks dramatiske kollaps

Hun er dronningen av Tour de Ski og er den eneste som har vunnet fire ganger på rad, fra 2010 til 2013. I 2015 gjorde hun et nytt forsøk, men den polske stjernen var ikke lenger på gammelt nivå. Midt i monsterbakken på den siste etappen var det bom stopp. Halvannen kilometer før mål måtte Kowalczyk bryte. Deretter ble hun sendt til sykehus.

STOPPET AV UVÆR: Årets sprint i Oberstdorf måtte avlyses på grunn av uvær

12) Da uværet stanset touren

Det skal mye til for at FIS avlyser et verdenscuprenn. I år ble det så ille. Da et reklameskilt fløy over stadion i Oberstdorf midt under kvinnenes prolog, trær begynte å knekke og det lynte og tordnet, fant ikke juryen annen utvei enn å avlyse. Derfor består årets Tour de Ski kun av seks etapper.