Langrenn

Hun hadde ikke tatt medalje på 15 starter i fem OL. Men i sitt siste renn jublet Randall (35) for gull.

I sitt aller siste renn i et OL lyktes endelig veteranen Kikkan Randall (35) med å vinne gull.

For alle amerikanere er OL-gull den store drømmen. På lagsprinten lyktes Jessica Diggins (t.v.) og Kikkan Randall.
  • Erlend Nesje
    Journalist

PYEONGCHANG: – Det er dette som teller i USA: Gull i OL, sa Randall.

Jessica Diggins slo Stina Nilsson og Maiken Caspersen Falla. Makker Kikkan Randall kom løpende bort til Diggins, kastet lagvenninnen ned i snøen og ga henne en lang og varm klem.

Gullet i lagsprint var viktig for langrenn i USA.

Det var også viktig for veteranen Randall.

Hun debuterte sammen med Marit Bjørgen i Salt Lake City-OL i 2002.

Mens Bjørgen har sopet inn OL-medaljer, har Randall en femteplass på en stafett som beste resultat på 15 OL-starter.

Ironisk nok snøt Randall sin norske venninne for tittelen tidenes vinterolympier ved å vinne lagsprinten, og henvise Norge til tredjeplass.

Les også

I dag ble hun historisk. Her er samtlige av Marit Bjørgens OL-medaljer

Kikkan Randall kastet seg over Jessica Diggins, som spurte fra Stina Nilsson og Maiken Caspersen Falla på lagsprinten.

5 er lykketallet

Det var en liten Hollywood-historie vi var vitner til på Alpensia skistadion.

– Da jeg var liten spilte jeg fotball. Bak på trøya hadde jeg nummer 5. Jeg har sagt til meg selv at det skulle være mitt lykketall i OL. Nå er jeg endelig her, med gull, og det føles helt eventyrlig. For meg er det en utrolig avslutning. Men det er også litt bittersøtt. Jeg har klart noe jeg har drømt om lenge, men det er også vemodig at det er siste rennet, erkjente 35-åringen.

Det er sjelden vi ser amerikanske journalister på langrenn. Men da Randall og Diggins vant lagsprinten, satt de seg på første shuttlebuss og strømmet til skistadion. Akkurat tidsnok til å få snakke med de to nye amerikanske yndlingene.

– Dette vil bety så mye for langrenn i USA. Gull i OL er det eneste som teller, gjentok Randall på de mange spørsmålene.

– Jeg vet dette vil inspirere mange barn hjemme i USA. Nå ser de at det er mulig for amerikanere å bli olympisk mester i langrenn. Jeg har alltid hatt en ambisjon om OL-gull. Jeg har alltid trodd at det skulle være mulig. I dag viste jeg at det gikk an.

Les også

Gullhelten innrømmer: – Hadde ikke klart det uten pappa

Lagsprinten størst mulighet til medalje

Randall mener at nivået i langrenn er blitt betydelig høyere de siste 10 årene. Og at det kunne bli vrient å vinne OL-medalje.

– Vi snakket mye om det, at hvis vi skulle ha muligheten til medalje, måtte det bli som lag. Vi jobber så mye for hverandre, vi har så stor tro på hverandre. Det kuleste øyeblikket var da vi var samlet hele gjengen i målområdet. Vi feiret sammen som et lag.

– I USA skapte det mye styr da Lindsey Vonn sa hun ikke ville komme på mottagelse i Det hvite hus dersom hun vant gull. Vurderer du å takke nei?

– Det er ikke noe jeg tenker på nå. Jeg vil heller nyte dette øyeblikket sammen med laget mitt.

Marit Bjørgen kunne blitt tidenes vinterolympier med gull i lagsprinten. Men makker Falla maktet ikke henge med Diggins og Nilsson inne på stadion og det ble bronse til Norge. Bjørgen har nå 14 OL-medaljer. Det har ingen klart tidligere.

Les mer om

  1. OL
  2. Tour de Ski
  3. Langrenn
  4. Marit Bjørgen
  5. Maiken Caspersen Falla
  6. Stina Nilsson