Klæbo smadret konkurrentene og tok tilbake ledertrøyen

Har skaffet seg et lite forsprang i Tour de Ski sammenlagt.

BEST AV ALLE: Johannes Høsflot Klæbo var uslålig på årets første dag.
  • Øystein Jorem

Johannes Høsflot Klæbo vant prologen, han vant kvartfinaleheatet, semifinaleheatet, og selvsagt var han også uslåelig i selve finalen av sprinten i Val Müstair i Sveits.

– Det var en perfekt start på året, så jeg kan si at jeg har rundet 2019 allerede. Jeg er fornøyd, sa Klæbo til TV 2 etter seieren som sendte ham inn i ledertrøya.

Debutanten leder nå Tour de Ski med tolv sekunder på Sergej Ustjugov. Aleksandr Bolsjunov er 25,1 sekunder bak på tredjeplass, mens Emil Iversen og Sindre Bjørnestad Skar ligger på de to plassene bak.

Russiske Sergej Ustjugov er en av favorittene til å vinne hele konkurransen, og tok teten ut på første runde. Først i den bratte bakken like før stadion slo Klæbo til og bare italienske Federico Pellegrino klarte å holde noenlunde følge.

På oppløpet hadde trønderen ti meters forsprang, og vant i overlegen stil. Italienske Federico Pellegrino ble nummer to, 2,35 sekunder bak Klæbo. Sergej Ustjugov ble nummer tre.

– Pellegrino kunne ikke gjort noe som helst med Klæbo selv om han hadde fem staver. Klæbo vinner på årets første dag, sa kommentator Marius Skjelbæk på TV 2.

PALLEN: Johannes Høsflot Klæbo med Federico Pellegrino på høyre side. Sergej Ustjugov bak til venstre.

Klæbo selv var fornøyd med å ro i land sin andre etappeseier på tre forsøk i sin debut-tour.

– Det var tøft. Jeg var veldig sliten etter kvartfinalen. Det kom seg og semifinalen var rotete. I finalen var jeg veldig glad for at Ustjugov dro til. Da fikk jeg det litt som jeg ville, og jeg slapp å gjøre all jobben selv, sa Klæbo.

Flere var kritisk til løypeprofilen på sprinten, men Klæbo selv synes det var morsomt, selv om han var stiv i det han kjørte over kuplene for siste gang.

– Jeg synes det er kult at det var en slik løype, det blir et moment ekstra. Men det var mange som var stiv der. Det var noen utfordringer, spesielt fra toppen og ned. De to svingene er ganske krass, så det gjaldt å stå på, sa Klæbo til norsk presse etter rennet.

Tok tilbake ledertrøyen

Klæbo tok dermed sin andre etappeseier i Tour de Ski, og tok også tilbake ledertrøyen i Touren sammenlagt. Med seier fikk han 60 bonussekunder, i tillegg til at han vant prologen, som regnes med i sammendraget. Aleksandr Bolsjunov ledet touren før etappen, men røk ut i semifinalen, og tapte derfor viktige sekunder til de bak.

Norge var godt representert i finalen i Val Müstair. I tillegg til Klæbo var også Emil Iversen og Sindre Bjørnestad Skar i finalen. Iversen ble nummer fem, mens Skar tok sisteplassen i finalen.

SUVEREN: Johannes Høsflot Klæbo var et hav foran konkurrentene i semifinalen.

Tok sekunder i prologen

Johannes Høsflot Klæbo vant prologen klart foran Emil Iversen, og tok allerede der viktige sekunder på de to russerne som før sprinten lå i tet av Tour de Ski sammenlagt.

Nå reiser Tour-sirkuset videre til Oberstdorf i Tyskland, hvor kvinnene skal gå 10 kilometer og herrene 15 kilometer klassisk fellesstart onsdag.

Dagen etterpå er det jaktstart over samme distanser på samme sted, før løperne reiser til avslutningen i Val di Fiemme. Der er det først 10/15 kilometer fellesstart i klassisk lørdag, før touren avsluttes opp Monsterbakken på søndag.