Langrenn

Én har ny hofte, og én er hjerteoperert: - Vi må vise oss fram så folk ser vi lever

Brå, Wassberg og Mieto er navn skrevet med gullskrift i langrennskihistorien. Nå skal de tre langrennsgubbene møtes igjen – på ski.

LEGENDER: Oddvar Brå (fra venstre), Thomas Wassberg og Juha Mieto. Foto: NTB scanpix

  • Mette Bugge
    Mette Bugge
    Journalist

Kulåssprinten i Sarpsborg 16. mars har lokket veteranene til sitt showrenn, og det er nesten som i gamle dager på 60-tallet da Gjermund Eggen & co konkurrerte der.

Nå skal trioen fra Norge, Sverige og Finland gå runder i ei løype på 400 meter, og som Oddvar Brå sier:

— Det blir artig. Vi må vise oss litt fram slik at folk ser at vi lever.

Thomas Wassberg fra Sarajevo i 1984. Foto: NTB scanpix

De gamle, gode karaBrå, Thomas Wassberg og Juha Mieto husker de fleste som har levd en stund. Ett av skihistoriens største øyeblikk var da Thomas Wassberg på 15 km i 1980, under OL i Lake Placid, slo Mieto med ett hundredel.

Etter det tok Det internasjonale skiforbundet (FIS) bort hundredelene som minste måleenhet i langrenn.

LES OGSÅ:

Les også

  1. Junior-Weng reagerte etter det svenske VM-gullet: - Slik skal det ikke gjøres!

  2. Interessen eksploderte da Bjørgen varslet comeback: - Det er helt vilt 

  3. Kaggestads oppgjør med norske idrettsledere: - Jeg er opprørt!

Gråt sine modige tårer

— Jeg gikk bort til Juha etter det løpet, og da la han hodet på skulderen min. Tårene rant. Vi var nemlig godt kjent og følte på hverandres oppturer og nedturer, forteller Brå.

Trønderen og den finske løperen på 196 cm ble kjent første gang i et junior-EM, som det het den gangen, i 1968. Da ble Brå nummer to, Mieto nummer fire.

Et minne som har brent seg fast hos Brå var da Wassberg slo han i Holmenkollen med ett tiendedel i 1979, på 15 km.

Juha Mieto var lett gjenkjennelig i sine aktive dager. Foto: NTB scanpix

Tok kontakt med Wassberg— I alle år er det Wassberg som jeg har hatt mest kontakt med, mer enn norske løpere på min egen alder. Vi møtes på forskjellige arenaer. Mieto er det lenge siden jeg har møtt. Siste gang var under VM i Oslo i 2011, sier Brå. Han tror det er mange grunner til at trioen har navn som klinger godt den dag i dag.

— Vi var løpere fra tre forskjellige nasjoner som deltok i mange løp. Mieto tiltrakk seg ekstra oppmerksomhet, da han gikk fort og ruvet i terrenget. Han vant dessuten mange løp i Norge, flere enn Wassberg. Svensken gjorde spektakulære ting, som å gå med «tape» under skiene på en 50 km i Holmenkollen, dra det av og gå uten halvparten av distansen.

Selv er kanskje Brå best husket fordi han brakk staven under VM på hjemmebane i 1982 i Holmenkollen, men han var også en gullgutt i sin tid.

ØYEBLIKKET: Kan noe norsk idrettsøyeblikk toppe dette? Foto: NTB scanpix

Både Wassberg og Brå går mye på ski fortsatt.Prosjektleder og speaker for Kulåssprinten, Kjell Erik Kristiansen, forteller at han lenge drømte om å få de tre sammen. Han kjenner alle, og har også bodd både i Finland og Sverige. Nå bor han i Mysen.

— Jeg tror det betyr mye at publikum får oppleve dem på nært hold. De skal gå i løypa på 400 meter, som også nåtidens kjente løpere skal delta på, sier Kristiansen. Han tenker blant andre på de tre Northug-brødrene.

LES OGSÅ:

Sirkushestene tilbake

Det er ikke meningen at de tre av 1949-, 51 eller 56-årgang hverken skal gå på seg hjerteinfarkt eller andre uhumskheter, men som Brå sier: — Når vi får startnummer på brystet, blir vi sikkert giret. Han legger til: - Wassberg er den eneste av oss som ikke har hatt inngrep. Svensken er yngst av dem.

Mieto har byttet hofte, mens Brå måtte ha et hjerteinngrep.

— Wassberg skal for øvrig være med i svenskenes «Skal vi danse», opplyser Kristiansen, som ikke kan dy seg for å erte litt.

— Han er den mest urytmiske jeg vet om.

Mieto snakker fortsatt bare finsk, selv om han skjønner noen få svenske ord. Han har med seg en finsk journalist som «oversetter».

— Han pratet ikke så mye den gangen vi var aktive heller, men vi skjønte hverandre likevel, sier Brå.