Langrenn

Klæbo knuste russerne – tok over sammenlagtledelsen i Tour de Ski

Johannes Høsflot Klæbo (23) vant sprinten i Val di Fiemme, og knep samtidig sammenlagtledelsen med ett sekund før søndagens avgjørende etappe.

Johannes Høsflot Klæbo var igjen sterkest i sprint lørdag. Rune Petter Ness

 • Petter Fløttum-Angeltveit

Klæbo viste muskler mot russerne fredag, og kappet sammendragsdifferansen opp til Aleksandr Bolsjunov ned til 18 sekunder.

Så sprenggikk han lørdag morgen en prolog som ytterligere kappet syv sekunder av luken til russeren. Deretter fulgte han på med å befeste sin posisjon som verdens beste sprinter da han vant finalen i duell med sine argeste konkurrenter.

Klæbo vant foran Sergej Ustjugov og Bolsjunov.

 • LES OGSÅ: Johaug brølte av glede etter overraskende prestasjon – Jacobsen med nytt kjempeløp

– Bare å gi alt

Dermed leder Klæbo med ett sekund på Bolsjunov før de søndag går inn i den beryktede alpinbakke i Val di Fiemme. Samtidig er han femten sekunder foran Ustjugov.

– Det er ikke så mye. Jeg må se litt på det. Det skal gås i morgen uansett, så da er det bare å gi alt opp bakken der så får vi telle opp etterpå, sier Klæbo til NRK.

I fjor slo Ustjugov Klæbo med 17 sekunder, men da var det jaktstart. I år skal siste etappe av Tour de Ski gås som fellesstart.

Pål Golberg er ett minutt og 53 sekunder bak, mens Sjur Røthe er 2.01 bak.

I kvartfinalen kontrollerte Klæbo seg videre ved å vinne det første heatet. Deretter kom semifinalen, der han møtte Tour de Ski-leder Aleksandr Bolsjunov.

Russeren så skummel ut tidlig, da han sikret seg en luke bak til Klæbo og Pål Golberg. Men inn på oppløpet viste nordmennene at de hadde beste ski, og gled forbi russeren. Samtidig brakk Bolsjunov staven helt uten at noen var borti den, så kampen om semifinaleseier ble umulig. Klæbo tok heatseieren foran Golberg, mens Bolsjunov ble nummer tre.

Johannes Høsflot Klæbo forsikret seg om at Bolsjunov ble slått i semifinalen. Russeren (til venstre) brakk staven på oppløpet. Terje Pedersen

Knuste russerne på oppløpet

Det holdt til finaleplass på tid for russeren. Der ble det russisk-norsk storoppgjør med Klæbo og Golberg mot Bolsjunov, Gleb Retivykh, Andrej Melnitsjenko og Sergej Ustjugov.

Igjen så russerne sterke ut, men i nedoverbakkene inn mot stadion gled Klæbo forbi både Ustjugov og Bolsjunov. På oppløpet hadde trønderen full kontroll.

– Vi hadde kjempeski. Det har vi hatt de to dagene her nå, roser Klæbo til NRK.

Trykk på den svarte trekanten øverst i resultatvinduet under, eller naviger med pilene, for å finne heatet du vil se.

Les mer om

 1. Tour de Ski
 2. Johannes Høsflot Klæbo

Relevante artikler

 1. LANGRENN

  Klæbo herjet mot russerne: – Ingen tvil i verden

 2. LANGRENN

  Ustjugov skremte konkurrentene med monsterrykk, men Klæbo imponerte: – Solid

 3. LANGRENN

  Norge gjorde rent bord Golberg tok innpå Bolsjunov i sammendraget

 4. LANGRENN

  Klæbo gir opp å vinne touren etter russisk knockout: – Det er ganske sikkert over nå

 5. SPORT

  Treneren misliker russerens «Klæbo-klyv»

 6. MENINGER

  Totalt forvandlet