Northug har sonet ferdig etter fyllekjøringen: - Jeg har tatt min straff

I nesten hele mai og juni har Petter Northug (29) gått med fotlenke. Nå er han ferdig.

UTEN FOTLENKE: I helgen deltok Petter Northug i rulleskirennet «Inge Bråten Memorial» i Sunne i Sverige - uten fotlenke.
  • Fredrik Saltbones

Det er snart ett år og to måneder siden langrennsstjernen kjørte og kræsjet sin Audi A7 med 1,65 i promille. Og det er nesten ni måneder siden han fikk dommen: 50 dagers fengsel og bot på 185.000 kroner.

Nå har Petter Northug sonet straffen ferdig med fotlenke. Det forteller 29-åringen selv i et intervju med Adresseavisen.

FERDIGSONET: Petter Northugs deltagelse i rulleskirennet «Inge Bråten Memorial» var hans første offentlige opptreden etter at promilledommen var ferdigsonet.

– Jeg har tatt min straff, og er nå ferdig sonet. Det har vært utfordrende, men jeg har fått gjort jobben min, som er trening. Det er alt jeg ønsker å si om dette, sier Petter Northug til Adresseavisen.

Konkurrerte uten fotlenke i Sverige

Rulleskirennet i Sunne i Sverige forrige helg – der gullgrossisten fra Falun-VM ble regelrettknust av den svenske rivalen Calle Halfvarsson – var Northugs første utenlandstur og offentlige opptreden etter at promilledommen var ferdigsonet.

Norges største langrennsstjerne lar seg intervjue av lokalavisen i Trondheim i forbindelse med at avisen kårer ham til trøndersk idretts mektigste person.

– 16. juni i år var datoen da Petter Northug slo knockout på Norges Skiforbund, uten en gang å møte opp i ringen. Det var også den datoen som førte ham til topps på lista over de mektigste i trøndersk idrett. Skistyret valgte å legge fjorårets vedtak til side. De satte ned et utvalg som skal vurdere fremtidens landslagsmodeller. Northug kan dermed være i ferd med å endre den norske idrettsmodellen, skriver avisen i sin begrunnelse.

Northug om konflikten med skiforbundet

Her er Northugs Audi A7 morgenen etter at skistjernen kræsjet i autovernet.

Nå satser langrennsstjernen mot ski-VM i Lahti i 2017. Dermed ser det ikke ut til at det eventyrlige verdensmesterskapet i Falun blir hans siste. Og med videre satsing på mesterskap må han fortsatt ha et forhold til landslaget. Og akkurat det vært en stor sak de siste månedene.Northug har ennå ikke underskrevet landslagsavtalen, men langrennskomiteens leder Torbjørn Skogstad sa 20. juni at han håper 29-åringen gjør det før han tar ferie i starten av juli.

– Mitt utgangspunkt er det samme som i 2013, hvor jeg valgte å gjøre noen forandringer for å finne ny motivasjon. Hvis du ikke er hundre prosent motivert, er du ferdig i toppidrett. Jeg styrer min egen hverdag, og det har fungert for meg, sier Northug, som nå for første gang uttaler seg om temaet.

Om at han topper kåringen til Adresseavisen, sier han følgende:

– Jeg kjemper om å toppe helt andre lister enn denne, og er overrasket over i det hele tatt å komme med. Andre får vurdere om det er riktig.

Her er hele topp 20-listen over trøndersk idretts mektigste personer:

1. Petter Northug, langrennsløper

2. Morten Wolden, kommunaldirektør for kultur og næring i Trondheim

3. Finn Haugan, konsernsjef i Sparebank 1 SMN

4. Ivar Koteng, styreleder Rosenborg BK og eiendomskonge

5. Rita Ottervik, ordfører i Trondheim

6. Tove Moe Dyrhaug, daglig leder i Rosenborg

7. Kjell Bjarne Helland, organisasjonssjef i Sør-Trøndelag Idrettskrets

8. Øyvind Sandbakk, fag— og FOU-ansvarlig Olympiatoppen Midt-Norge

9. Kjetil Kroksæter, sportskommentator Adresseavisen

10. Frode Moen, avdelingsleder Olympiatoppen Midt-Norge

11. Jorodd Asphjell, leder Sør-Trøndelag skikrets

12. Guri Hetland, leder for Trondheims ski-VM-søkndad og Marit Bjørgens manager

13. Trond Alstad, organisasjonssjef Rosenborg

14. Linda Hofstad Helleland, politiker

15. Torbjørn Skei, adm.dir. i Trondos SA

16. Svein Olav Øie, daglig leder i NHF Region Midt-Norge

17. Terje Roel, styreleder i Sør-Trøndelag idrettskrets

18. Ole Jørstad, visepresident i Norges Håndballforbund

19. Kåre Ingebrigtsen, Rosenborgs hovedtrener

20. Siri Darell, leder iSør-Trøndelag skikrets