Therese Johaug brakk staven, knuste rekord og hadde Skofterud i tankene i comeback-rennet

Det ble en maktdemonstrasjon da Therese Johaug knuste løyperekorden i sin første FIS-konkurranse siden dopingdommen.

JUBEL: Therese Johaug knuste konkurrentene i Lysebotn Opp.

30-åringen gikk hardt ut og fikk raskt en 40 sekunder stor ledelse i det knallharde motbakkeløpet Lysebotn Opp på sju kilometer. Hennes første FIS-konkurranse siden hun ble utestengt i 2016.

– Jeg var veldig lettet. Det er spesielt med startnummer og nervene som er tilknyttet. Det er godt å få bekreftet at formen er inne, sier Johaug til Aftenposten.

Til slutt sprang hun inn til en ny løyperekord på 31,46, som forbedret den seks år gamle rekorden fra 2012 med et halvt minutt. Det var også hele ett minutt og 47 sekunder bedre enn andreplass, fjorårsvinneren Charlotte Kalla.

Les også

Endelig tilbake: I dag deltok Therese Johaug i sitt første FIS-renn siden dopingdommen

Brakk staven

Også den gamle rekorden tilhørte Johaug.

– Jeg prøvde bare å fokusere på meg selv og jobben jeg skulle gjøre. Jeg vet at det er dette jeg kanskje er best på. Sånn sett er det ingen overraskelse. Jeg har gått fort i sånne løp før, men jeg var veldig spent ettersom Kalla vant her i fjor, sier Johaug.

Om ikke rekordforbedringen og tiden var imponerende i seg selv, avslørte lysluggen over høyttaleranlegget at hun tidlig i løpet hadde et stavbrekk.

Johaug kunne smile etter torsdagens maktdemonstrasjon på Blinkfestivalen.

Gikk for Skofterud

– Jeg ble veldig stresset. Det skjedde allerede etter 200 meter, men jeg fikk raskt en ny stav, så det hemmet meg ikke. Jeg vet faktisk ikke hvem som gav den til meg engang, sier hun.

Dette skjer altså bare dager etter at hennes tidligere lagvenninne Vibeke Skofterud gikk bort i en vannscooter-ulykke i Arendal. Ulykken som gjorde at Idretts-Norge flagget på halv stang.

– Det har vært tøft. Vanskelig. Vanskelig å finne ord. Laget, jentene og jeg gikk for Vibeke i dag. Hun var med oss i tankene, sier Johaug.

– Hun har hjertet sitt i norsk langrenn, vi har delt ufattelig gode minner sammen. Jeg syns det er vanskelig å finne ord, fortsetter hun.

Les også

Johannes Thingnes Bø har alltid fulgt i brorens fotspor. Så fikk han ring på fingeren.

Vil ikke slås av Johaug

Eirik Myhr Nossum, herrelandslagstrener er så imponert over rekorden at han frykter at egne utøvere ikke klarer å slå den.

– Jeg er bare stygt redd for at gutta mine også blir slått. Jeg må gå ned på start og presse dem, slik at de vet hva som må slås, sier Nossum.

– Det prates om at de ikke vil bli slått av Therese Johaug, men mange av gutta vil være bak den tiden i dag, fortsetter han om den imponerende 31,46-tiden.

Mye, for ikke å si alt, handlet om Johaug på «Lysebotn Opp» i Blinkfestivalen torsdag. Skistjernens første FIS-konkurranse på to år, siden hun i samme løp knuste Heidi Weng med over et minutt.

Siden har det skjedd mye for 30-åringen, siden den skjebnesvangre leppekremen hun brukte under et treningsopphold i Italia. Kremen som gav Johaug en dopingdom og et tapt VM og OL.

Fotografer på slep

Da var det kanskje ikke så rart at jenta fra Dalsbygda syns det var spesielt å være tilbake torsdag, med presse og fotografer på slep hele veien frem til start i Lysefjorden.

Og skistjernen leverte altså til de grader i konkurransen som hun grugledet seg til før start. Duracell-kaninen fra Nord-Østerdalen var i mål i Øygardstøl hele 1,47 før Kalla hadde gjort unna de seks kilometer lange motbakkene.

– Jeg tror hun hadde lyst til å gjøre det bra i comebacket, enkelt og greit, sier Nossum.

Ragnhild Haga ble nummer fire, 2.21 bak Johaug. Ebba Andersson ble nummer tre. Ingvild Flugstad Østberg ble nummer fem og ble ikke redd da Johaug stakk av tidlig i løpet.

Les også

Krüger rykket på slutten og vant Lysebotn opp

HELT I KJELLEREN: Johaug var glad, men sliten etter kraftprøven.

Østberg: – Det er vondt

– Jeg tok det med knusende ro, for jeg vet jo at det kommer. Jeg kjenner henne såpass godt og at hun hadde et uhell med staven. Men altså, det gikk ti sekunder og så satte hun inn et tempo av en annen verden. Skulle jeg hengt med på det, hadde jeg ikke snakket med deg nå, smiler Østberg.

– Det er jo vondt. Når man kommer i mål, vet man ikke hvor man skal gjøre av seg. Man må ha et tempo som gjør at man kommer opp i hvert fall, sier hun.

– Hva er hun laget av?

– Hun er kjempesterk. Hva hun er laget av? Nei, det er vel noen lefser, lemser, slemser oppi Dalsbygda der. Det er tusen forskjellige typer, de har noen rare ord der oppe, flirer Østberg.