Langrenn

Tidligere russisk dopingjeger hevder stjernene slipper unna

Nå varsler WADA full gjennomgang av dopingbeskyldningene i tysk dokumentar.

DOPINGMISTANKE: En ny tysk dopingdokumentar hever at Russland har et dopingregime. Her fra avslutningsseremonien i OL i Sotsji i februar.
  • Reidar Løfaldli
  • Bernhard Veland

Onsdag sendte ARD en dokumentar der de hevder at russiske myndigheter sponser systematisk doping i idretten.

Det er journalisten Hajo Seppelt som står bak dokumentaren. Han var også mannen bak xenongass-avsløringene.

Etter Sotsji-OL skal Seppelt ha fått henvendelser fra varslere, med bilder, lydopptak og dokumenter som skal bevise at Russland har bedrevet systematisk doping i stor skala.

— Utøvere slipper unna

VG har sett dokumentaren og gjengir innholdet:

I programmet blir både ledere, trenere og utøvere hevdet å være involvert i den organiserte dopingen. Det blir også hevdet at russiske dopingmyndigheter utestenger ukjente utøvere, men at når det er snakk om store navn, blir positive prøver forklart med prosedyrefeil og utøverne slipper unna.

Paret Julia og Vitalji Stepanova er intervjuet i dokumentaren: Hun ble utestengt for doping, mens han jobbet som dopingjeger i Russland.

— I løpet av vår første eller andre samtale, så sa hun at alle idrettsutøvere i Russland doper seg. Hun sa at det ikke var mulig å oppnå målene russiske utøvere setter seg uten doping. For å konkurrere på høyt nivå i Russland, må du dope deg, sier Vitalji Stepanova i dokumentaren, ifølge VG.

Stepanova hevder også at enkelte utøvere ikke ble testet.

- I hvilke idretter?

— Svømming, sykling, skiskyting, friidrett og langrenn i hvert fall.

- 99 prosent doping

Den utestengte diskoskasteren Yevgeniya Pecherina sier følgende på spørsmål om hvor mange russiske landslagsutøvere som doper seg:

— De fleste. 99 prosent.

Blant de andre avsløringene er en maratonløper som skal ha betalt millioner for å unngå utestengelse.

— Kombinasjonen av alt dette er fryktelig sjokkerende. Detaljene er skuffende. Nå må vi takle dette uten å være redd, men samtidig beskytte de som har vært fryktløse.

Det sier David Howman, sjefen for det internasjonale antidopingbyrået WADA.

Nå varsler organisasjonen etterforskning av sakene.

— WADA har sett den tyske dokumentaren som hevder det er systematisk doping i Russland og andre brudd på antidopingreglementet. WADA forsikrer at all informasjon blir etterforsket, skriver organisasjonen i en kort melding på sin hjemmeside.

Der står det også at WADA har kjent til en del av opplysningene som kom fram i dokumentaren.

Russiske antidopingmyndigheter avviser at forholdene er så graverende som det kommer fram på tysk tv.

— Disse historiene stemmer ikke med realitetene, sier RUSADA-direktør Nikita Kamaev.

LEDER: Ander Solheim leder Antidoping Norge.

Anders Solheim, leder i Antidoping Norge, vil ikke kommentere detaljer før han har fått sett programmet.— På et generelt grunnlag kan jeg si at det er bra at mediene har et årvåkent blikk på hva som skjer, sa han til Adressa onsdag.

— Vi har samarbeidet med det russiske antidopingbyrået i snart seks år, og vi bidrar med råd og veiledning.

— Mitt inntrykk er at russerne avdekker betydelig flere dopingsaker nå enn for noen år siden.

Vant medaljestatistikken

Russland vant medaljestatistikken i Sotsji-OL foran Norge og Canada. Det har ved flere anledninger blitt rettet kritiske pekefingre mot russisk dopingpraksis den siste tiden.

Den russiske skiskytteren Alexander Loginov trakk seg fra helgens verdenscupåpning i Östersund etter en positiv dopingprøve.

I tillegg har det vekket reaksjoner at den russiske skøyteløperen Pavel Kulizhnikov har levert oppsiktsvekkende bra tider i sesongstarten, etter å ha kommet tilbake fra to års dopingutestengelse.