Bjørgens dom: Tror mer på Kalla enn Johaug

Marit Bjørgen skal bli mamma og må overlate langrennstronen til andre denne sesongen. Til den svenske avisen Expressen avslører hun at hun har større tro på Charlotte Kalla enn Therese Johaug.

Her gliser Marit Bjørgen (fra venstre), Therese Johaug og Charlotte Kalla etter tremila i Falun-VM.

Veteranen har fått spørsmål fra den svenske avisen Expressen, som ofte er til stede når det er pressemøter med det norske laget.

Bjørgen ble utfordret til å veie Kalla og Johaug opp mot hverandre, og hun ble selv overrasket over svaret.

Mens Therese Johaug forbereder seg til den hjemlige sesongstarten på Beitostølen i midten av november, skal Kalla gå svenskenes åpningsrenn i Bruksvallarna helgen etter.

Kalla skal gå 34 løp i vinter, i det som er en mellomsesong. Det er ikke noe mesterskap i 2016. Fikk du med deg denne?

Les også

Dette mener Bjørgen om Northug-bråket

To gulljenter med store ambisjoner

Den svenske eneren ser store muligheter nå som Bjørgen er borte. Med et individuelt OL— og VM-gull på sin CV, vet hun at hun er god.

Therese Johaug er en seiersmaskin. 27-åringen tok tre VM-gull i Falun og satser inderlig på å ta verdenscupen sammenlagt, slik hun har klart én gang tidigere. Ikke minst på distanseløp er hun en ener.

«Pølsa» vet ikke hva som er galt:

Les også

Innlagt på sykehus

Men da Bjørgen ble utfordret av den svenske journalisten, var hun selv overrasket over sluttresultatet. Innenfor hver kategori ga hun løperne en karakter fra én til fem.

Her er dommen Bjørgen ga til Expressen:

Klassisk stil:

_Kalla 4

Johaug 5_

Fristil:

_Kalla: 4

Johaug: 4_

Sprint:

_Kalla: 4

Johaug: 3_

Mental styrke:

_Kalla 5

Johaug 5_

Spurt:

_Kalla:5

Johaug: 3_

TOTALT: 22–20 i favør Kalla.

Da den svenske avisen avslører at hennes rangeringer betyr at hun rangerer Kalla over Johaug, må langrennsdronningen trekke på smilebåndet.

Hun presiserer at hun likevel ikke nødvendigvis tror svensken er den nye langrennsdronningen.

– Oi da. En slik gjennomgang er jo en sak. Virkeligheten kan være noe annet. Vi har jo også Heidi Weng, som er en løper vi ikke skal glemme, er Bjørgens reaksjon på rangeringen.

Les også

Tolvåringer satte Bjørgen på plass: «Hva!? Har du ikke navn på barnet?»

De har ulike kvaliteter

Speaker Kjell Erik Kristiansen, som har fulgt internasjonal skiskport bak mikrofonen siden 1980-tallet, sier at han også ble overrasket.

— Normalt slår Therese sin svenske konkurrent i de fleste løp. De to har ulike kvaliteter. Så fort det går oppover, er det ingen i verden som slår Therese. I spurt er Charlotte overlegen. Begge har dessuten vunnet Tour de ski.

Kristansen synes deter søkt å sette de to opp mot hverandre på denne måten. Samtidig tror han at Charlotte Kalla kan bli en tøff utfordrer til løperen fra Dalsbygda.

— Kalla ble i fjor betydelig bedre på klassisk. Det er kanskje den største forskjell. Hun henger bedre med i skithlone, øvelsen der man bytter ski.

- Er Therese blitt bedre på noe?

— Ja, noe bedre på sprint, men ikke så god som Kalla der.

Kristiansen skal kommentere langrennssirkuset både før jul, i Tour de ski og flere verdenscupløp neste år.

— Det spiller ingen rolle hvem som har tro på hvem. De jentene vet godt hvor de ligger hen. Dette handler til slutt om det psykiske. Vi har dessuten Justyna Kowalszyk, men det skal vel noe til at hun vinner verdenscupen sammenlagt igjen. Jeg tror også at det handler om Johaug og Kalla. Langrenn for kvinner, og da tenker jeg på det øverste nivået, er smalt, dessverre.