Langrenn

Folket støtter Therese Johaug

Det norske folket mener Therese Johaug har intet eller lite ansvar for den positive dopingprøven.

HAR STØTTE: Langrennsløper Therese Johaug på pressekonferansen etter at det ble kjent at hun er tatt for doping. Til venstre sitter kommunikasjonssjef i Norges skiforbund Espen Graff og tidligere landslagslege Fredrik S. Bendiksen. Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

 • NTB

Det viser en meningsmåling i VG.

Bare 14,4 prosent gir henne det fulle og hele ansvaret for det som har skjedd, og like mange mener hun har en stor del av ansvaret.

Samtidig viser målingen, som InFact har gjort for avisen, at én av tre mener saken har virket negativt på langrennsinteressen deres. Nesten 60 prosent mener norsk langrenn har dårligere omdømme nå enn for ett år siden.

Les også

Han ga Johaug sjokkbeskjeden: - Den telefonsamtalen var bare kaos

InFact har også spurt om dopingsaken har endret tilliten til Therese Johaug. Her svarer 21 prosent at det har styrket tilliten, mens 11 prosent mener den er klart svekket.

svp://112707?view=ap

— Skadelig

Førsteamanuensis Siv Skard sa torsdag at hun tror Johaug vil bli tilgitt av det norske folk, men at den positive dopingprøven kan være svært skadelig for omdømmet til norsk skiidrett.

— Nå er det to stykker som er tatt på relativt kort tid. Norge har vært en ambassadør for ren skiidrett og har vært veldig dømmende når utøvere fra andre nasjoner er blitt tatt tidligere, sa Skard til NTB.

Skard er førsteamanuensis i merkevarebygging ved Høgskolen Kristiania.

Les også

Dette vet vi, og dette vet vi ikke om Johaug-saken

Hun ble sjokkert da hun hørte at Therese Johaug har testet positivt på det forbudte stoffet clostebol etter bruk av kremen Trofodermin på en solforbrent leppe.

— Det at det skjer med Johaug er spesielt. I likhet med Johnsrud Sundby har hun vært ansett som en stødig utøver, fortsetter Skard.

I juli ble det kjent at Røa-løperen Martin Johnsrud Sundby ble utestengt i to måneder etter brudd på dopingreglene.

Fortvilelse

Saken har allerede fått stor oppmerksomhet i nordiske medier og andre medier i Europa. Kulturminister Linda Hofstad Helleland og idrettspresident Tom Tvedt har begge uttrykt fortvilelse over dopingsaken.

— Norge er en stolt skinasjon. Dette er en trist dag for alle som er glad i norsk idrett, sa Helleland torsdag.

Fra internasjonalt hold er også reaksjonene mange. Den svenske langrennsstjernen Charlotte Kalla føler med Johaug.

— Beskjeden kom som en total overraskelse på meg. Jeg vil ikke tro det er sant det som har skjedd med Therese Johaug, en god venn og konkurrent. Jeg synes det er veldig trist at hun har havnet i denne situasjonen, sa hun til Expressen.

Nå må Johaug i første omgang vente på at påtalenemnda i Antidoping Norge skal komme med sin innstilling til straff. Når den kan komme, er usikkert. Deretter vil domsutvalget avsi dom i saken.

Leder for kontroll og påtale i Antidoping Norge, Britha Røkenes, antyder overfor NTB at Johaug kan få sin straff først om to måneder. (©NTB)

Relevante artikler

 1. LANGRENN

  Kulturministeren: - Dette er en trist dag for alle som er glad i norsk idrett

 2. LANGRENN

  Kaggestad: - Therese må ta straffen sin

 3. LANGRENN

  Opprettet «War Room» for å takle tidenes medietrykk

 4. SPORT

  Hver fjerde nordmann tror norske utøvere blir dopingtatt i ski-VM

 5. LANGRENN

  Denne grafen viser hvor ille det står til i skiforbundet

 6. LANGRENN

  Ekspert etter dopingnyheten: - Systemet er pill råttent