Langrenn

Svensk avis om Johaug-skandalen: - Kan vi stole på dere, Norge?

Krever klare svar før verdenscupen starter neste måned.

STILLER SPØRSMÅL: Den svenske avisen Expressen stiller dette spørsmålet søndag. Norge, med Therese Johaug, Marit Bjørgen og Petter Northug i spissen, har vært helt suverene i langrenn de siste årene. Nå stoler ikke svenskene på oss.
  • Roar Lyngøy

«Det er på tide å stille spørsmålet: Kan vi stole på Norge?»

Det er overskriften på en større artikkel i den svenske avisen Expressen søndag. Avisen har vært på Therese Johaugs hjemsted Dalsbygda etter torsdagens sjokkavsløring om at den norske langrennsyndlingen er dopingtatt.

Johaug-saken kommer kort tid etter astmabråket med Martin Johnsrud Sundby i sentrum.

  • Svensk kommentator tror ikke på Johaug-forklaringen: — Var alt bare en bløff?

«Irritasjonen mellom Sverige og Norge har økt i styrke for hver time de siste dagene. Følelsene ligger utenpå. Harde ord er blitt kastet over grensen. Vi har hatt et klassisk skibråk uten at snøen en gang har begynt å falle», skriver Expressen.

Påstander om systematisk doping

I Dalsbygda finner avisen fort ut at svært mange ser på Johaug som et offer, ikke som en jukser. I Sverige og Finland derimot er skepsisen langt større.

Norge har i de fire siste mesterskapene tatt 57 av 144 medaljer, påpeker Expressen. Da forsvinner mye av troverdigheten når to av de største stjernene blir tatt for juks. Enkelte anklager Norge for å ha drevet med systematisk doping i flere tiår.

— De må åpent erkjenne hva de har syslet med på 1990- og 2000-tallet og forsøke å få tilbake troverdigheten, sier Hasse Svens, profil i den svenske statskanalen SVT.

Therese Johaugs holdning er at hun ikke er å bebreide for situasjonen hun nå er i.

Stor skadefryd

— Man må bare le av slikt. Jeg forstår at Russland og andre gjerne angriper Norge, men jeg trodde at Sverige som en god nabo skulle stå over det, sier den norske langrennsveteranen Frode Estil til Expressen.

Avisen påpeker at reaksjonene er sterke også i Finland, et land som selv har vært oppe i store dopingskandaler.

— «Endelig», var det mange som uttrykte. Det er litt for mye skadefryd etter min smak, men slik er det, sier Pekka Holopainen, journalist i den finske avisen Ilta-Sanomat.

I slutten av november starter verdenscupen i langrenn opp igjen i finske Ruka. Om Therese Johaug stiller der, er uvisst.

«Innen den tid må vi ha fått et troverdig svar på spørsmålet vi nå tvinges til å stille oss: Kan vi stole på Norge?», skriver Expressen.

Her er de eksakte kremene Therese Johaug brukte på leppene. Den øverste inneholdt stoffet Clostebol.

Toppsak også hos konkurrenten

Også Aftonbladet satser hardt på Johaug-saken. Deres toppsak søndag formiddag dreier seg om at den nå avgåtte landslagslegen Fredrik Bendiksen tidligere jobbet for virksomheten som står bak preparatet som felte Johaug.

«Mellom 1995 og 2003 var han «medical director» og «country manager» for legemiddelforetaket Pfizer, som står bak Trofodermin», skriver Aftonbladet.

— Nok en pinlig detalj som kommer frem, kommenterer avisen.

Les mer om

  1. Therese Johaug