Langrenn

Karrieren er over for Eldar Rønning

Gir opp drømmen om å vinne individuelt mesterskapsgull.

BEKREFTER: Eldar Rønning møtte pressen mandag morgen. Han bekrefter at han er ferdig som langrennsløper på toppnivå.
  • Birger Løfaldli
    Birger Løfaldli
    Adresseavisen

TRONDHEIM: — Jeg kan bekrefte at jeg legger opp. Det er en lang vurdering, men kroppen responderer ikke på trening, sier Eldar Rønning.

- Når bestemte du deg?

— Det har vært en veldig lang prosess, men jeg bestemte meg for fullt i løpet av april, sier 33-åringen til Adresseavisen.

HØYDEPUNKT: Eldar Rønning vant femmila i Holmenkollen i 2012.

Rønning trekker frem femmilsseieren i Holmenkollen i 2012 som høydepunktet i karrieren, sammen med VM-gull på stafetten samme sted i 2011. I tillegg til sølvmedaljen på 15-kilometeren i Oslo-VM.— Jeg har hatt litt tid til å mimre nå, noe jeg ikke har gjort så mye tidligere. Den første seieren i Kuusamo i 2006 er også blant høydepunktene. Det var ikke gitt at Norge skulle vinne på den tiden, sier Rønning.

Les også

Rønning kan bli tvunget til å legge opp: - Det er litt tøft

— Kjørte på for hardt

Rønning innrømmer at han i høst kjørte kroppen i senk, i håp om å komme tilbake til verdenstoppen. Nå fungerer ikke lenger kroppen godt nok til å drive med toppidrett.

— Kroppen har ikke fungert. Det startet egentlig i fjor. Jeg hadde min beste høst før VM i Falun, men så startet kroppen å skrante. Kanskje tok jeg ikke hensyn til at kroppen var småsyk. Jeg kjørte meg i senk i høst og har ikke kommet meg etter det.

Skogn-løperen sier at han egentlig kunne ha tatt beslutningen om å legge skiene på hylla for to-tre måneder siden.

— Men jeg ville ha tid for å være sikker på at dette skulle være en riktig beslutning. Kroppen tåler ikke fysisk trening. Jeg løp en tur med Laila (kona) i går, og kjenner det godt i dag, sier han.

Starter i ny jobb

Nå starter han i ny jobb i Sparebank1 SMN.

Rønning ser med glede tilbake på det han har opplevd.

— Da jeg var liten, drømte jeg om å bli en skikkelig god skiløper. Jeg har egentlig oppnådd alt jeg drømte om.

GAMLE DAGER: Eldar Rønning vant 15 km klassisk i Kuusamo i 2006.

— Hvordan er det å legge opp uten å ha vunnet det individuelle mesterskapsgullet? - Jeg har haket av alle mål jeg hadde som ung, bortsett fra det. Etter at jeg ble syk i fjor og vraket fra landslaget var målet å revansjere seg mot OL i 2018. Det har tatt tid å erkjenne at det ikke går. Jeg klarte ikke å ta det individuelle mesterskapsgullet, men jeg har prøvd, sier Rønning.

Sikker stafettløper

Rønning slo gjennom i verdenseliten for over ti år siden. I likhet med mange andre allroundere var han i starten aller best i sprint. Til sammen tok Skogn-løperen fire VM-gull i stafett på rad.

Les også

  1. Northug angrer ingenting på landslagsutbruddet

  2. Coop har kuppet landslagsvraket Northug-bror

Først i Sapporo i 2007, sammen med Odd-Bjørn Hjelmeset, Lars Berger og Petter Northug. I Liberec to år etterpå vant han sammen med Hjelmeset, Northug og Tore Ruud Hofstad. I begge disse mesterskapene gikk han førsteetappen.

På hjemmebane i Oslo i 2011 ble det ny stafettseier. Da gikk Rønning andreetappen. Martin Johnsrud Sundby åpnet for Norge, mens Tord Asle Gjerdalen og Northug gikk de to siste etappene. Rønnings siste gull kom i Val di Fiemme i 2013. Også da gikk han andre etappe. Foruten Rønning gikk Gjerdalen, Sjur Røthe og Northug på det norske laget.

Sølv på hjemmebane

Det nærmeste Rønning kom individuelt VM— eller OL-gull var på hjemmebane i Oslo i 2011, da han tok sølv på 15-kilometeren. Han gikk i mål 13 sekunder bak verdensmester Matti Heikkinen. Martin Johnsrud Sundby tok bronsemedaljen.

Rønning har i tillegg VM-bronse på sprint fra Sapporo i 2007.

Les mer om

  1. Eldar Rønning