Langrenn

Tromsø-løper spås helt i toppen på NMs første dag

Håkon Mikalsen (25) gjorde sesongens beste renn 25 dager før NM på Storelva. – Alt er mulig for han, mener Andreas Nygaard.

Håkon Mikalsen ser fram til NM i Tromsø om bare tre og en halv uke. Foto: Daniel Lilleeng

  • Rune Robertsen
    iTromsø

Den Tromsø-bosatte løperen fra Nordreisa tok innersvingen på konkurrentene under Prøve-NM på Storelva på den 10 kilometer lange duathlon-etappen søndag ettermiddag.

SPÅMANN. Andreas Nygaard, som ikke maktet å holde følge med teten, tror Håkon Mikalsen kan overraske i NM. Foto: Daniel Lilleeng

Team Nord-Norge-løperen har i flere år vært rammet av en mystisk sykdom som har gjort at han i store perioder ikke har klart å trene optimalt. Før han ble rammet av den var presterte 25-åringen så godt at han blant annet ble tatt ut til verdenscupen.

Tilbake

Inn mot sesongstarten i høst følte han at mye var på gang, men en ny sykdomsperiode satt han tilbake i noen uker. Derfor var det en glad Mikalsen som fikk de svarene han ønsket etter å ha slått både Snorri Einarsson og Andreas Nygaard på den 10 kilometer lange distansen på Storelva.

— Alt er mulig med Håkon, kanskje utenom topp fem når 15 kilometer klassisk skal gå, sier Nygaard til iTromsø stående rett ved siden av vinneren Mikalsen i målområdet på Storelva. Og Nygaard er ingen hvem som helst. Han har den grønne spurttrøya i langløpssirkuset Ski Classic, men klarte ikke å hamle opp med Mikalsen i dag.

— Vi vet hva Håkon er kapabel til, og det er flott å se han tilbake i slag igjen, sier Nygaard.

- Gir trygghet

Mikalsen selv tror en topp 10-plassering er mulig på 15-kilometeren, som går torsdag 28. januar, 25 dager fra i dag.

— I dag presterer jeg sesongens beste renn, og det gir trygghet. Endelig er jeg tilbake til litt av mitt sanne jeg, sier Mikalsen, som i vår vurderte å legge opp for å starte i en Statoil-jobb i Harstad.

Med bare få uker igjen til NM er det på ingen måte tankene om å legge opp som står i hodet på Mikalsen.

— Til helga er det Skandinavisk Cup i Østersund. Så skal det lades opp i Tromsø inn mot NM der jeg roer litt ned for å få overskudd, sier Mikalsen.

Team Nord-Norges trener er glad for at Nordreisa-væringen er på vei mot toppformen.

— Jeg tror han kan klare en plassering blant de 10 beste. Håkon er kapabel til det, sier Roy Helge Larsen til iTromsø.

Lader opp i Tromsø

Silje Theodorsen var suveren i kvinneklassen i Prøve-NM. Foto: Daniel Lilleeng

Silje Theodorsen var suveren i kvinneklassen, og skal i likhet med Mikalsen reise til Østersund for å gå Skandinavisk Cup kommende helg.— Jeg kommer til å være i Tromsø etter Østersund-turen. Med 100 reisedøgn i løpet av et år er jeg glad for å kunne lade opp på hjemmebane, sier Kvaløysletta Skilag-løperen til iTromsø.

Prøve-NM er en anledning for arrangørene til å finne ut hva som må forbedres inn mot selve alvoret i slutten av januar.

— Vi kommer til å ha totalt 400 funksjonærer inne, selv om vi har bare halvparten på plass i dag. For å avdekke hva som må forbedres, har vi et evalueringsmøte umiddelbart etter rennet, men etter det jeg har sett har det meste gått bra, sier NM-general Roger Fagerheim.