Langrenn

Da selvtilliten sviktet, ble Sjur Røthe liggende og se i taket

Åpen Sjur Røthe om medaljen han ikke trodde på, og grublingen på om han er god nok.

Sjur Røthe kommer i mål i NM-åpningen torsdag. Foto: NTB SCANPIX

  • Øystein Vik

— Jeg har ikke helt hatt tro på meg selv i det siste, sier 26 år gamle Røthe fra Voss til Bergens Tidende.

Torsdagen ble en meget etterlengtet opptur for Sjur Røthe. Etter en måned preget av sykdom, svak form og et Tour de Ski han måtte bryte fordi kroppen ikke fungerte, tok han bronse på 15 kilometeren under NM på Røros.

— Det var kjempekjekt å stå på pallen. Litt overraskende, men desto kjekkere å slå til, sier Røthe.

Røthe følte seg i storslag før Tour de Ski, og reiste til Alpene for å konkurrere selv om han egentlig hadde tenkt å stå over etappekonkurransen for å bygge form til VM i Falun om tre uker. Men kroppen fungerte ikke, og Røthe måtte bryte Tour de Ski.

Da fulgte mange tester i Norge gjort av lege og Olympiatoppen, men ingen av dem ga noe klart svar på hva som var galt. Den siste måneden har Røthe vært hjemme på Lillehammer, der han har trent rolig. Og altså lurt på om han er god nok til å kalle seg en del av den absolutte verdenseliten i langrenn.

Les også

Gløersen suveren på 15 kilometeren

— Blir litt vanskelig

— Siden jeg ikke kom i mål i Tour de ski har jeg vært veldig usikker. Går du gode skirenn, får du god selvtillit. Gjør du ikke det, må du få selvtillit på andre måter. Der er jeg litt svak, altså. Jeg må ha gode løp for å få opp selvtilliten. Selvtilliten i det siste har vært veldig dårlig.

- Hva skjer når du har det slik?

— Jeg blir grublende. Tenker på hva jeg skal gjøre for å finne flyten igjen. Det går ikke så mye ut over treningsarbeidet, men det går veldig ut over hvileperioden når jeg ligger på sofaen og skal lade batteriene. Det å lade opp er minst like viktig som treningsarbeidet i seg selv. Men når jeg ligger der, blir jeg litt usikker.

- Grubler du på om du er god nok?

— Klart. Når alle andre går gode skirenn, og jeg ligger på sofaen og ser i taket. Da blir det litt vanskelig, sier Røthe.

B-preg

Flere sterke navn manglet på startstreken torsdag.

Verken Petter Northug, Martin Johnsrud Sundby, Chris Jespersen (vond hals) eller Niklas Dyrhaug stilte. Finn Hågen Krogh, Didrik Tønseth (falt) og Simen Sveen (brukket ski) måtte bryte underveis.

Det gjør at NM-vinner Anders Nøstdahl Gløersen, sølvmedaljør Hans Christer Holund (+ 17) og bronsevinner Røthe (+ 34,9) sto på pallen vel vitende om at konkurransen ikke var så sterk som den kunne vært.

— Bestemann (Gløersen) var veldig bra i dag, men utenom det var det et B-preg på denne 15 kilometeren. De beste var ikke her, sier Røthe.

Landslagstrener Trond Nystad mener Røthe gikk et helt OK løp etter å ha vært syk. Nystad sekunderte Røthe inn til en sterk avslutning som sikret bronsen. I tillegg hadde Røthe fordel av å gå bak Berger deler av løpet, noe som gjør at Røthe takker Berger for bronsen.

Landslagstreneren sier dette på spørsmål om Røthe nå nærmer seg å få gå 15 kilometeren i VM.

— Han har hatt noen gode renn i sesongen, men det er en del løpere før ham på listen. Han er likevel ikke uaktuell, sier Nystad.

Røthe tok bronse på 30 kilometer med skibytte i forrige VM. Det er på den distansen han har aller mest lyst til å vise seg frem på i Falun. Og gjør han det, kan han få gå mye av det som gjenstår i verdensmesterskapet. 30 kilometeren er det første distanseløpet i VM. Lørdag er det generalprøve med 30 kilometer i NM på Røros, et løp Nystad mener Røthe må vise seg frem i.

Røthe tror han kan vinne lørdag.

— Det kan jeg nok, men da er ulvene på plass med Martin, Petter og Niklas. Det blir tøffere, sier Røthe.

Sterk Turtveit-debut

I tillegg til Røthe, utmerket også Voss seg med Vebjørn Turtveits (21) 11. plass, 1.09,1 bak vinner Gløersen.

— Det var veldig bra, men hadde jeg hatt en enda bedre dag, skulle jeg kommet meg høyere opp på listen, sier Turtveit om sin knallsterke NM-debut.

Landslagstrener Nystad merket seg Turtveits løp, som en av de sterke unge prestasjonene.

— Vi så i dag en del unge løpere som vi ikke normalt sett ser oppe i verdenscupen. Turtveit og en del andre hadde et bra renn. Det kommer sesonger etter de gamle har gitt seg, og da må vi ha unge som kan ta over hegemoniet, sier Nystad.

  1. Les også

    NM-løypa i langrenn går gjennom et hotell

Les mer om

  1. Sjur Røthe