Langrenn

Klæbo-rykk ga norsk stafettseier: – Det var nesten som trening

Norges ankermann Johannes Høsflot Klæbo avgjorde herrestafetten da han satte på turboen like før oppløpet.

Johannes Høsflot Klæbo tok Norge til seier på stafetten i Lahti. Foto: LEHTIKUVA, REUTERS / NTB SCANPIX

 • NTB

Det var et tung snøvær under stafetten i Lahti, og avgjørelsen lot vente på seg helt til slutten av sisteetappen.

Der ble Klæbo sterkest rett før oppløpet. Søndagens stafett gikk uten Russland-stjernen og verdenscupleder Aleksandr Bolsjunov, og det dro Klæbo nytte av.

– Russland har vunnet de to siste stafettene, så det var på tide å ta tronen tilbake sa Pål Golberg til arrangøren.

– Det var nesten som trening, med et lavt tempo, men på slutten gikk vi fullt ut. Jeg synes det var et veldig morsomt og interessant løp, sa Klæbo.

Norge vant begge stafettene i Finland. Tidligere på dagen tok de norske langrennsjentene en suveren seier takket være Therese Johaug enorme etappe.

 • LEST DENNE? Johaug havnet i sekundstrid mot svensk yndling: – Et av de mest spennende rennene denne vinteren

Johannes Høsflot Klæbo, Sjur Røthe, Hans Christer Holund og Pål Golberg utgjorde søndagens vinnerlag. Foto: LEHTIKUVA, REUTERS / NTB SCANPIX

Været preget løpet

De store favorittene lå samlet i tet på første etappe, og Norges Pål Golberg hang godt med de to russiske lagene som dro på i front. Det at ingen klarte å skille seg ut, skulle være en kjenningsmelodi gjennom nesten hele stafetten grunnet et tungt snøvær.

Sverige slet med å henge med de beste, men Golberg var sprekest av alle og vekslet inn først da seks lag sendte ut sin mann på annen etappe.

Den gikk Hans Christer Holund for Norge. Oslo-gutten som var beste norske med en tredjeplass på lørdagens 15 kilometer klassisk, klarte også å holde følge med russerne og finske Iivo Niskanen, mens Tyskland falt av tetgruppen.

Bedagelig tempo

Et veldig bedagelig tempo på starten av tredje etappe gjorde likevel at Tyskland og Sveits kunne hente seg inn igjen. Det tunge snøværet gjorde det vanskelig å skille lagene på stafetten, selv da de begynte med fristil på de to siste etappene.

Heller ikke Sjur Røthe kunne gjøre annet enn å holde sin posisjon i en tetgruppe som besto av Norge, Russlands 1.- og 2.-lag, Tyskland, Italia og Sveits, mens Finland slet et stykke bak.

Sisterunden gikk også svært sakte, og Finland måtte igjen bruke krefter for å kjøre seg opp. Farten tok seg endelig opp da Andrej Melnitsjenko for Russlands 1.-lag satte opp tempoet mot slutten.

Fire lag skulle gjøre opp om seier og pallplasser på slutten: Norge, Russlands 1.-lag, Italia og Sveits. Klæbo stakk fra rett før oppløpet og la bak seg Sveits og Russland i mål.

Les mer om

 1. Johannes Høsflot Klæbo
 2. Langrenn

Relevante artikler

 1. LANGRENN

  Klæbo knuste russerne – tok over sammenlagtledelsen i Tour de Ski

 2. LANGRENN

  Klæbo herjet mot russerne: – Ingen tvil i verden

 3. LANGRENN

  Russisk smørebom ga Golberg sjokkseier i Ski Tour

 4. LANGRENN

  Norge gjorde rent bord Golberg tok innpå Bolsjunov i sammendraget

 5. LANGRENN

  Klæbo knuste konkurrentene da det ble firedobbelt norsk: – Aldri sett en mer suveren sprinter

 6. LANGRENN

  Trippelt norsk da Klæbo knuste konkurrentene: – Verdens beste