Nye detaljer offentliggjort: IOC hevder at Legkov selv var involvert i dopingjuks

Den olympiske organisasjonen oppfordrer FIS til å utestenge russeren fra verdenscuprenn.

Mandag kom det mer informasjon rundt bevisene mot Aleksandr Legkov. IOC utestengte nylig langrennsstjernen fra alle framtidige OL.

EINDHOVEN: Detaljer rundt Aleksandr Legkovs utestengelse fra framtidige OL ble sluppet mandag. Ifølge IOC er det tegn på at langrennsstjernens prøver ble tuklet med.

For snart en måned siden ble Legkov utelukket på livstid av Den internasjonale olympiske komité (IOC). Han ble også diskvalifisert og fratatt alle resultater fra Sotsji-OL i 2014.

34-åringen vant individuelt gull og stafettsølv under lekene på hjemmebane.

Les også

Nye russiske utestengelser – nå kan Norge få enda en OL-medalje

IOCs avgjørelse ble tatt på bakgrunn av beviser framkommet gjennom etterforskningen av organisert russisk doping. Mandag kveld kom det fram flere detaljer rundt hvilke beviser man har mot Legkov, som ikke har avgitt noen positiv dopingprøve.

Hovedfunnet er at Legkovs prøveflasker fra Sotsji-lekene har skrapemerker på seg. Det mener IOC er et bevis på at de er blitt åpnet og tuklet med flere ganger.

Innholdet i rapporten er på mange måter knusende for den russiske løperen.

– To av flaskene viser merker som indikerer at de blitt åpnet. Det bekrefter at utøveren har vært involvert i dopingbedrageriet, står det i dokumentasjonen IOC har lagt ut på sine nettsider.

Les også

Utestengt fra OL, men får gå verdenscup: – Veldig merkelig hele greien

Ber igjen FIS ta grep

IOC oppfordrer samtidig på nytt Det internasjonale skiforbundet (FIS) om å iverksette sanksjoner overfor Legkov. FIS har ikke nektet løpere utestengt av IOC å gå verdenscuprenn.

Diskvalifikasjonen av Legkov og en rekke andre russiske utøvere skjer uten at det foreligger positive dopingprøver. I stedet gjøres det på bakgrunn av beviser samlet inn i WADA-granskingen ledet av Richard McLaren.

Senere onsdag skal Richard McLaren snakke på den internasjonale idrettspolitiske konferansen i Eindhoven, Play the Game. På den samme konferansen er også sportsblogger Andreas Selliaas. Selliaas er en av Norges fremste eksperter på internasjonal idrettspolitikk, og sitter trygt plassert på første rad i konferansesalen.

– Dette er nådeløst, er hans første kommentar til den nylig fremlagte rapporten.

McLaren har slått fast at det var statsstøttet doping under Sotsji-lekene, og at dopede utøveres urinprøver ble byttet ut med rene prøver.

IOC innledet på grunnlag av McLaren-rapporten dopingsak mot 28 russere i desember i fjor. Seks av dem ble suspendert og nektet deltakelse i VM i Lahti.

Les også

Russisk landslagstrener forsvarer utøverne: – Det kan virke som om de er mordere

Kollektiv utestengelse?

I september fikk Legkov og lagkamerat Jevgenij Belov medhold i Idrettens voldgiftsrett (CAS), som opphevet suspensjonene deres med virkning fra 1. november. Samme dag kom IOC-avgjørelsen som setter dem utenfor.

Les også

13-åring fra St. Petersburg sto bak aksjonen i Ruka

IOC skal på et styremøte i neste uke avgjøre om Russland skal få delta i Pyeongchang-OL.

– Det ser veldig stygt ut for Russland nå, mener Selliaas.

For øvrig vil en stående diskvalifikasjon av Legkov på femmila, der Russland vant tredobbelt, medføre at Martin Johnsrud Sundby får OL-bronse.

På stafetten betyr diskvalifikasjonen av Russland fra sølvplass at Norges kvartett Eldar Rønning, Chris Jespersen, Sundby og Petter Northug får bronse.