Sundby trosset fall og seiret i norsk storeslem

Verdenscuplederen ristet av seg Finn Hågen Krogh den siste kilometeren og fosset inn til ny seier. Det til tross for fall på den andre runden.

I LAHTI: Martin Johnsrud Sundby gjorde som han så ofte før har gjort denne sesongen. Han gikk først over målstreken.

— Jeg krasjet på andrerunden og trengte litt tid på å komme meg. Det var faktisk litt vondt, sa Martin Johnsrud Sundby i et intervju vist på NRK minutter etter målgang.

Da hadde han akkurat sikret seg sin tolvte verdenscupseier for sesongen og sin 25. totalt i karrieren. I det som var en svært god dag sett med norske øyne. For den norske dominansen i herrelangrenn fortsetter etter nok en maktdemonstrasjon i VM-løypene i Lahti.

DE TRE BESTE: Martin Johnsrud Sundby flankeres av Finn Hågen Krogh (til venstre) og Hans Christer Holund etter løpet i Lahti.

For på herrenes 30 kilometer med skybytte sørget Martin Johnsrud Sundby, Finn Hågen Krogh, Hans Christer Holund, Didrik Tønseth og Niklas Dyrhaug for femdobbelt seier for Norge.

«Russer-revansje»

Kvintetten lå i teten hele veien, men fikk en luke til resten den siste milen. Til slutt så Johnsrud Sundby sitt snitt i å rykke fra landsmennene og sørge for nok en verdenscupseier. Krogh ble nummer to, mens Holund slo Tønseth i spurten om tredjeplassen.

Niklas Dyrhaug vant spurten om femteplassen og sikret norsk femdobbelt. Dermed slo nordmennene tilbake etter at det ble russisk seier i samtlige tre renn i Stockholm og Falun i forrige uke. Søndagens seierherre skjul på at akkurat det ble brukt som motivasjon i den norske leiren.

— På gårsdagens lagmøte tok vi opp at vi måtte slå tilbake mot russerne, som tok alle tre seierene forrige uke. Da er det gøy å stå med tre nordmenn på pallen og femdobbelt norsk, sier Sundby til NRK.

Seks nordmenn i tetgruppen

Snøværsbyger fra morgenen gjorde at det var en usedvanlig blid Petter Northug før start.

— Jeg har lengtet etter sånt vær, sa Northug til NRK før oppvarmingen, med klar hentydning til at det kom til å bli vanskeligere å sette stor fart fra start med nysnø i løypen.

Men det hindret ikke Martin Johnsrud Sundby fra å følge oppskriften han har brukt så mange ganger i vinter: Jevn høy fart i front for å sprenge feltet. Farten så ut til å være mer enn høy nok for blant annet Northug, som lå på halen av den 20 mann store tetgruppen etter 3,75 kilometer, over 15 sekunder bak jernmannen fra Røa.

Da tetgruppen rundet inn på stadion etter første halvdel av klassiskdelen, var Johnsrud Sundby nede på åttendeplass etter et fall, mens Northug hadde kontakt med ni sekunder opp til ledende Maurice Manificat etter 7,5 kilometer - med Hans Christer Holund, Niklas Dyrhaug, Didrik Tønseth og Finn-Hågen Krogh mellom seg og Northug.

Manificat fortsatte kjøret inn mot skibyttet og sørget for at det utkrysstaliserte seg en gruppe på ni løpere i front sammen med landsmannen Jean Marc Gaillard og russiske Aleksander Legkov - i tillegg til de seks overnevnte nordmennene.

— Franskmennene gjorde en veldig god jobb med å holde høy fart. Det var gøy at vi var såpass mange nordmenn som hang på, sier Sundby.

Northug falt av etter fransk sjokkstart

Manificat forsøkte å sjokkstarte etter skibyttet og kun Martin Johnsrud Sundby klarte å henge på franskmannen i starten av skøytedelen. Resten av tetgruppen hadde sitt fulle hyre med å tette luken, men verst gikk et ut over Jean Marc Gaillard og ikke minst Petter Northug. Kun én kilometer ut på etappen var luken ned til Northug på hele 42 sekunder.

VM-kongen fra Falun så nesten ut som en mosjonist på søndagstur da han innså at luken ble for stor til å henge med i neste års VM-løype. Likevel hadde Norge fortsatt fem vinnersjanser da duathlonen gikk inn i den avgjørende fasen.

Norsk firkløver etter Sundby sprengte tetgruppen

Og da løperne gikk ut på den siste femkilometersetappen, satt landslagstrener Trond Nystad med enda sterkere kort på hånda. For da Martin Johnsrud Sundby satt opp et jevn og høy tempo i de finske motbakkene, mørnet Legkov, Dyrhaug og Magnificat. Men med Holund, Tønseth og Krogh med seg, gikk det mot en norsk kvadruppelseier.

Med visshet om at Krogh ville være favoritt i en spurt, satte Johnsrud Sundby opp tempoet de siste kilometerne. Da klarte ingen av de andre nordmennene å henge på.

— Jeg prøvde å følge, men stivnet da han satt inn fartsøkningen. Martin har mange strenger å spille på og er en komplett skiløper. Enten han holder jevn og høy fart eller rykker. Jeg visste at jeg hadde en sjanse til å ta ham i spurten hvis jeg holdt med, men han var for sterk. Jeg er veldig fornøyd med andreplass, sa Krogh til NRK etter å ha kopiert andreplassen fra lørdagens sprint - da Emil Iversen seieret i norsk trippelseier.

Øvrige norske: Martin Løwstrøm Nyenget (8.), Anders Gløersen (11.), Petter Northug (16.), Eirik Brandsdal (20.), Daniel Myrmæl Helgestand (23.). Sjur Røthe og Mathias Rundgren brøt i løpet av 30-kilometeren.