Langrenn

Gjermund parkerte Northug på oppløpet: - Det så ikke ut som han gikk for fullt

Da det gjensto 400 meter av tremila i Piteå så Gjermund Løfald en kjent rygg.

Petter Northug fikk en tøff tur i løypene i Piteå. NTB scanpix

 • Øystein Jorem
  Journalist Adresseavisen

Da langrennssesongen åpnet på Gålå i slutten av november, var det Gjermund Løfald fra Rindal IL som snappet semifinaleplassen fra Petter Northug på sprinten.

I Piteå, langt nord i Sverige, tok 24-åringen nok et stikk mot langrennskongen fra Trøndelag. Løfald falt tidlig av hardkjøret som ble satt av tetgruppen på tremila, men da det gjensto omtrent 400 meter av løpet skimtet han en løper med lavt startnummer.

– Jeg så først at det var Northug da jeg kom opp på bakskien hans. Det så ikke ut som han gikk all verden på det oppløpet, det så mer ut som han gikk seg ned. Så jeg velger å ikke legge så mye i at jeg tok han igjen, sier Løfald til Adresseavisen.

Les også

Iversen med nådeløs dom over Northugs fiaskorenn

Med 150 meter igjen gikk han forbi Northug, og gikk i mål 7,2 sekunder foran. Løfald havnet til slutt på 44. plass etter det han selv beskriver som et hardt løp.

– Det var en skikkelig motbakke på nesten 700 meter, så det var tungt. Jeg startet langt bak, og fikk ikke mulighet til å henge med teten. Jeg havnet bak med en stor gruppe ganske tidlig. Jeg er nok litt skuffet, jeg skulle gjerne gått litt fortere, sier han.

Les også

Full fiasko for Northug – over fem minutter bak vinneren

Da Løfald og Northug til slutt kom i mål, hadde det gått fem minutter siden tetgruppen med sju nordmenn og en svenske gikk i mål. Blant de var 22 år gamle Eirik Sverdrup Augdal fra Hønefoss.

Han vant 15-kilometeren dagen før, men en taktisk bommert rett før oppløpet førte til at han gikk i mål til en femteplass, to sekunder bak seierherren Mattis Stenshagen.

– Det var en tøff løype og et hardt løp. Jeg tror Northug er mer fan av å gå mer i rykk og napp, men det gikk mer jevnt fort. Jeg gikk litt rundt han i noen kilometer, men fikk ikke så mye inntrykk av hvordan gikk. Han hang greit med i ti kilometer, til vi skrudde opp farten, sier Augdal til Adresseavisen.

Petter Northug kom inn på 48. plass på søndagens 30-kilometer i svenske Piteå. Simon Eilasson, Bildbyrån

Selv om skistjernen fra Trøndelag nok ikke gikk for fullt mot slutten, synes Augdal at det er morsomt at han tok turen til Sverige.

– Jeg vet ikke hvor mye Petter la i løpet, men jeg synes det er sporty at han stilte opp. Det er sikkert fint for han å få en gjennomføring før NM, og det er kult for oss andre at han stiller, sier Augdal.

Les også

Vi skal være innmari glad for hver dag Northug orker

Northug bestemte seg rett før helgen for å stille opp i Sverige. Løpet var hans første virkelige test siden verdenscuprennet på Lillehammer i desember, der han røk ut i sprintprologen. Det ble en 48. plass, 5.06 bak Stenshagen som vant.

Adresseavisens kommentator, Birger Løfaldli, slaktet Northugs innsats i Nord-Sverige.

– Dette grenser til å være pinlig av Petter Northug. Sist helg sa hans trener Stig Rune Kveen at det minnet om gammel storhet under Strindheimstafetten. I Piteå i dag var det lite som minnet om det, fortsetter han.

En av Sveriges mest profilerte sportskommentatorer, Tomas Pettersson, er helt enig i Løfaldlis konklusjon.

– Jeg trodde at siden han stilte til start at han hadde noe å vise. Det er et flaut resultat, og jeg ser ikke grunnen til at han stiller. Det er kjedelig, for jeg hadde håpet at han skulle levere. Jeg trodde aldri jeg skulle oppleve dagen der Northug ble slått med over ett minutt av Jörgen Brink, sier han.

Les også

Idrettsgallaen: Ba om å få gå OL sammen med Petter Northug

Etter løpet gikk Petter Northug inn i en hvit Team Northug-bil uten å si noe til pressen.

– Jeg skjønner at det (resultatlisten) kan se brutalt ut, men det viktigste var at Petter fikk gjennomkjøringen han trengte, sa Kveen til NTB.

Landslagstrener Tor-Arne Hetland ble konfrontert med Northugs 48.-plass etter avslutningsetappen av Tour de Ski. Han er positiv.

– Petter endte et stykke bak, men det er bra å se at han går skirenn igjen. Det var en gjennomkjøring, og jeg er sikker på at vi ser en adskillig skarpere Petter i NM, sier han.

Les mer om

 1. Tour de Ski
 2. Petter Northug

Relevante artikler

 1. LANGRENN

  NRK-ekspert stusser over Northugs valg: – Jeg blir ikke klok på det

 2. LANGRENN

  Full fiasko for Northug – over fem minutter bak vinneren

 3. LANGRENN

  Iversen med nådeløs dom over Northugs fiaskorenn

 4. LANGRENN

  Petter Northug står over resten av NM

 5. LANGRENN

  Petter Northug sjanseløs på teten i norgescupen

 6. LANGRENN

  Einarsson fryktet han var blitt alvorlig syk: - Trodde OL kunne ryke