Nå sprudler Northug igjen

Petter Northug har vært beskrevet som mutt og uinteressert. Nå sprudler skikongen.

SMØRBLID: En Petter Northug i storslag etter lørdagens prolog. Dario Cologna og Calle Halfvarsson følger etter.

OBERSTDORF (Aftenposten): Trønderen ble nummer tre og beste nordmann på prologen i Tour de Ski. Og enda bedre: Det går fortsatt noen dager før 28-åringen merker full effekt av et tre uker langt høydeopphold.

Han har vært beskrevet som mutt, uinteressert og lite tilgjengelig i sesonginnledningen.

Men på to dager her i Oberstdorf har skikongen igjen sprudlet.

Han var smørblid på pressetreffet dagen før Tour de Ski startet.

Og Northug var i svært godt lune etter å ha blitt nummer tre på den drøyt fire kilometer lange prologen i Oberstdorf, 5,5 sekunder bak Dario Cologna. Northug fleipet om at han måtte begynne den siste etappen før NRKs sending starter for å ha en sjanse til å vinne Touren. Og han ba Chris Jespersen om å bruke mindre tid i solarium, og mer tid på å trene hurtighet, som et humoristisk stikk etter at lagkameraten antydet tapte premiepenger på grunn av hjelperytterrollen han ble beordret til i fjor.

Northugs gode humør kan selvfølgelig ha en sammenheng med stigende form. For det er den, ifølge ham selv. Northug mener han skal være rå til etappene tirsdag og onsdag.

«Tar 10–11 dager»

— Det har vært mye trening opp mot jul, men nå begynner det å løsne. Det er fortsatt litt tidlig etter høydeoppholdet. Når jeg har vært tre uker i høyden, som nå, tar det fort 10–11 dager før det rå trøkket kommer tilbake. Det er fortsatt litt seigt. Men jeg har lagt opp til å være pigg fra tirsdag-onsdag og ut Touren. Jeg kan ikke «time» det slik at jeg er rå i starten og tung på slutten.

Northug tror feltet vil jevne seg ut etter søndagens 15 kilometer klassiske jaktstart i Oberstdorf.

— Det er få sekunder som skiller og det er en stor gruppe som vil jakte bak meg og Calle (Halfvarsson). Jeg tror alle lurer på hva Dario vil prøve på ettersom han viste så god form i dag.

Northug mener de fem bonussekundene han tjente på prologen vil gi ham lavere skuldre, at han slipper å jage i starten som mange av dem bak på resultatlisten.

Han kommer ikke til å bidra altfor mye underveis, men har fokus på å gå en sterk sisterunde, og være på «skuddhold» før den avgjørende uken av Touren.

— Det er et kritisk punkt før den lange etappen i Toblach (torsdag). Jeg må ha en god posisjon, og det er viktig å ikke gi bort for mye tid på etappene tirsdag (sprint Val Müstair) og onsdag (10 km intervallstart Toblach).

Slapp med skrekken

Northug mener fortsatt at Cologna og lagkamerat Martin Johnsrud Sundby er de største favorittene.

Sistnevnte ble nummer 10 i prologen etter å ha gått i feil «korridor» på den andre runden. Men Sundby slapp tidsstraff.

— Det var lett å se på TV-bildene at jeg holdt litt langt til høyre på andrerunden. Hva skal jeg si? Jeg får skylde på at jeg var særs tom i skallen. Det var bare hundre meter i den lange bakken, da vi av en eller annen merkelig grunn skulle gå i forskjellige korridorer på hver runde. Jeg glemte det på andrerunden, fortalte Røa-løperen.

— Forseelsen var grei, men de konkluderte med at han ikke hadde fått noen fordel av det, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

- Det synes sikkert du var en riktig beslutning?

— Ja, jeg syns jo det, men jeg syns jo det er sløvt av Martin, sier Løfshus før han ler.