Langrenn

I dag sesongåpner Northug: - Forhåpentligvis blir det et sportslig fokus

Mens Petter Northug har vært mediesky og snudd seg rundt når fotografene er kommet nær på Beitostølen de siste dagene, skal han ut i offentligheten i dag.

Petter Northug har ikke likt seg så godt i søkelyset de siste dagene, men i dag stiller han opp og svarer på spørsmål, så fort 15 kilometeren er over.
  • Mette Bugge
    Mette Bugge
    Journalist

BEITOSTØLEN (Aftenposten): Når sesongens første skirenn åpner med 15 km klassisk i dag, går trønderen ut som nummer 168 av 172 løpere. Både han og teamet rundt 28-åringen er spent av forventning.

Etter fyllekjøringen på Byåsen i mai, har skiløperen ligget lavt i terrenget, men nå skal han behandles som alle andre.

— Han stiller seg til disposisjon i mixedsonen, og forhåpentlig blir det flere spørsmål som dreier seg om det sportslige, sier hans rådgiver Are Sørum Langås.

— Frem til nå har det funket veldig bra å snakke med journalistene etter løpet. Da har han startnummer på brystet og er i vante omgivelser. Etter hvert i verdenscupen blir det standard pressekonferanser med landslaget, og det styrer Gro Eide, sier Langås.

Han sikter til landslagets pressekoordinator.

Følg rennene på Beitostølen direkte fra klokken 11.00.

Må være til rådighet

Petter Northug har trent veldig godt, vært ivrig på testing av ski, og hatt flere høydeopphold før sesongstarten. Han bor ikke på samme hotell som landslaget, men så fort denne helgen er over, kjører han det samme opplegget som Martin Johnsrud Sundby & co. I alle fall når gjengen reiser samlet.

Han må også stille seg til rådighet for Fischer, hvis skimerke han benytter. Han slipper imidlertid å være med på den tradisjonelle pressekonferansen i Kuusamo neste helg.

Les også

Skofterud sliter med vekta

Skal ikke glemme

Både Northug og Langås Sørum er innforstått med at det ikke er mulig å løpe fra det som skjedde for noen måneder siden. Til det var det for alvorlig.

Likevel må Northug prøve å bygge seg opp igjen som menneske og skiløper.

— Etter hendelsen har det først og fremst handlet om Petter Northug junior, og deretter om skiløperen. Vi skal ikke gjøre oss til noe offer, sier Sørum Langås.

Oppmerksomheten og etterspørselen har på ingen måte avtatt. Forespørsler om ditt og datt, om å være med på TV-program, stille opp i intervjuer, bidra på trening overfor fremmede og være overraskelse i selskap, er der hele året.

— Det er ekstremt mange forespørsler. Populariteten er stor hele året.

Løper først og fremst

Kretsen rundt Northug mener det er viktig ikke å hausse ham opp. Heretter skal resultatene tale for seg.

— Se hva han har klart å skape siden 2005/06. Det ligger noen timer med trening bak, og skal han være i nærheten av å skape noe stort denne vinteren, må treningsjobben være bra også fremover.

Northug har planer om å dra mer i høyden, selv om Falun-VM ikke går i høyden. Han har god erfaring med det. Han og trener Stig Rune Kveen har tro på at mye av det som har vært vellykket tidligere, skal kopieres.

— Målet er Tour de ski og VM. Det vil bli prioriteringer når det gjelder verdenscuprenn etter jul, men Petter er kjent for å gå mange skirenn.

Petter Northug og Sørum Langås har pratet mye de siste månedene. Ikke minst om det som skal skje nå når han går skirenn igjen, og får mange spørsmål.

— All oppmerksomhet og eksponering har en oppside og nedside. Det er vi klar over.

PS: 15 km klassisk for herrer starter kl. 13. Northug går ut kl. 13.54. Kvinnenes 10 km starter kl. 11. Følg rennene på Beitostølen direkte fra klokken 11.00.

Les også

  1. Langrennsprofil: - Datteren min skal aldri oppleve at jeg avviser henne

  2. Nå er det klart når Northug igjen må i retten

Les mer om

  1. Petter Northug