Langrenn

Astrid Uhrenholdt Jacobsen avslutter langrennskarrieren

Astrid Uhrenholdt Jacobsen (33) har bestemt seg for å legge opp. Nå skal tiden vies til legeyrket.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen tok fri fra treningen for å gå vakter på Bærum sykehus under koronakrisen. Hun utdanner seg til å bli lege.
  • Henrik Gill

Langrennsprofilen bekrefter beslutningen om å avslutte karrieren overfor NRK. Det betyr at tremila i Holmenkollen i begynnelsen av mars ble hennes siste renn som langrennsutøver.

Allerede da sådde hun tvil rundt egen fremtid som toppidrettsutøver.

Nå sier hun at koronapandemien har gjort henne helt trygg på at fremtiden handler om å være lege, ikke langrennsløper.

– Jeg har bestemt meg for å kalle en spade en spade. Jeg har her og nå flere drømmer for mitt liv som helsearbeider enn for et liv som langrennsløper, så jeg får sette et punktum nå for den delen, sier Jacobsen til NRK.

  • Les stort intervju med Jacobsen her: Langrennsstjernen hyller dem som står i førstelinjen: – Helt avgjørende for å håndtere krisen vi er oppe i

Snart ferdig med studiene

Hun har ett år igjen av medisinstudiene. Valget som nå er tatt markerer slutten på en lang og innholdsrik idrettskarriere. Jacobsen har en meget god sesong bak seg.

Så sent som i Val di Fiemme 3. januar i år tok hun det som skulle bli karrierens sjette og siste verdenscupseier.

– Jeg mistet ikke troen på å kunne prestere på toppnivå, men tanken på å kjempe om VM-medaljer trigger ikke på samme måte som tidligere. Kanskje ble denne koronapandemien en perfekt overgang for meg til livet som helsearbeider, der visjonene er mer fremtredende enn på idrettsbanen. Jeg tar det som et tegn på at jeg har gjort mitt med nummer på brystet og Norge på ryggen, sier veteranen.

Les også

Tårevåt Jacobsen etter Kollen-fiasko: Kan ha gått sitt siste renn

Uhrenholdt Jacobsen jubler for seier i Val di Fiemme i januar.

– Det lå i kortene

Det er ikke mange som har fulgt karrieren til Jacobsen tettere enn hennes personlige trener Dag Kaas. Han var naturligvis ikke overrasket over avgjørelsen til 33-åringen.

– Det lå i kortene. Hun har holdt på i mange år, men har mistet litt treningsgnisten i det siste. Hun har fortsatt konkurranselyst, men det holder ikke. Astrid ville enten satse 100 prosent eller gi seg, forteller Kaas.

Kaas har jobbet som Jacobsens personlige trener siden hun var 17 år. Treneren forteller om en karriere fullt av oppturer og nedturer.

– Det har vært veldig spennende, men samtidig utfordrende. Astrid er blitt hemmet av astma, allergier og skader gjennom karrieren. Måten hun har jobbet seg tilbake gang på gang viser stor styrke, sier han.

Dag Kaas (t.v.) har vært Astrid Uhrenholdt Jacobsens personlige trener helt siden langrennsløperen var 17 år. Her er Kaas avbildet med Emil Hegle Svendsen etter at sistnevnte la opp i 2018.

Hadde hun fortsatt vært god nok til å konkurrere i verdenstoppen om hun hadde valgt å fortsette satsingen?

– Ja, det vil jeg si. Både aldersmessig, samtidig som hennes fysiske tester holder et nivå som da hun var på sitt beste, svarer Kaas.

Han trekker frem flere høydepunkter i Jacobsens karriere.

– VM-gullet i Sapporo var spesielt. Hun overrasket alle da hun ble verdensmester i sprint, selv om hun opp til da kun hadde sprintet mot juniorer, sier Kaas.

Les også

Skistjernene har ennå ikke fått Kollen-penger

– Har vært fantastisk for norsk langrenn

Åge Skinstad, ekspert i TV 2, trekker frem VM i Sapporo i 2007 som et karrierehøydepunkt for Jacobsen.

– Jeg vil tro at et individuelt VM-gull rangeres høyt. Hun har levert gode resultater fra 2007 til 2020, da har hun lov til å gi seg fornøyd, mener han.

Den tidligere landslagssjefen har jobbet tett på Jacobsen. Han er glad for at hun aldri har vært redd for å si det hun mener.

– Det verste som finnes er likegyldighet. Jeg har aldri oppfattet Astrid som vanskelig, hun er en reflektert person som vet hva hun vil. Hun har vært fantastisk for norsk langrenn, mener Skinstad.

Åge Skinstad hyller Astrid Uhrenholdt Jacobsens karriere.

Åge Skinstads sønn - og medekspert i TV 2 - Petter Skinstad, tror det norske folk er vel så glad i personen som langrennsløperen.

– Hun er veldig folkekjær. Jeg tror folk flest er glad i personen Astrid og meningene hun har stått for, enn bare resultatene. Hun har vært en klar og tydelig stemme i utstyrsdebatten og blant annet kommet med gode innspill når det gjelder kropp og helse, sier Petter Skinstad.

Tidlig gjennombrudd

Jacobsen slo gjennom for fullt som 20-åring med VM-gullet i sprint i Sapporo i 2007. Bare uker tidligere hadde hun tatt sin første pallplass i verdenscupen. Det skjedde i sprint i Otepää i Estland.

Hennes siste verdenscuprenn ble på hjemmebane i Holmenkollen i mars. Det var helt i starten på koronatiden. Etter løpet gråt hun. Kanskje hadde hun allerede da en aning om at hun hadde gått siste store renn.

I 2018 var hun med på det norske laget som tok OL-gull i stafett i Pyeongchang. To stafettgull er det også blitt i VM-sammenheng.

Individuelt har hun to VM-sølv og fem VM-bronser på merittlisten. Jacobsen har også vært på pallen i verdenscupen 56 ganger.

Les mer om

  1. Langrenn
  2. Astrid Uhrenholdt Jacobsen